Το ασθμα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών που εκδηλώνεται με επεισόδια βήχα, συριγμού, βάρος στο στήθος και δύσπνοια.
Στατιστικά 1 στα 10 παιδιά υποφέρει από άσθμα, δηλαδή είναι ένα σημαντικό πρόβλημα της παιδικής αλλά και της ενήλικης ζωής που όμως με τη σωστή θεραπευτική αγωγή από τον Πνευμονολόγο, αντιμετωπίζεται με επιτυχία.
Τα παιδιά που πάσχουν από άσθμα και είναι καλά ρυθμισμένα από τον ειδικό ιατρό, ζουν γενικά μία φυσιολογική ζωή χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Μπορεί όμως μετά από την επίδραση ορισμένων παραγόντων να εμφανίσουν μία παρόξυνση.
Οι κυριότεροι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί σε μία κρίση άσθματος είναι:
* Οι διάφορες λοιμώξεις
* Τα αλλεργιογόνα
* Το έντονο γέλιο ή κλάμα
* Το κρύο και η υγρασία
* Διάφορες μυρωδιές, ο καπνός, η ρύπανση κ.α.
* Η άσκηση
Η εικόνα ενός παιδιού που εμφανίζει κρίση άσθματος ποικίλει. Τυπικά τα παιδιά εμφανίζουν βήχα που μπορεί να συνοδεύεται από δυσκολία στην αναπνοή ή βάρος στο στήθος. Η παραπάνω όμως κλινική εικόνα εξατομικεύεται και πολλές φορές το μοναδικό σύμπτωμα, μπορεί να είναι ο επίμονος βήχας.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστημονικής ομάδας άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (myasthma.gr), οι γονείς παιδιών με άσθμα θα πρέπει να πάρουν τα παρακάτω βασικά μέτρα:
* Να επικοινωνήσουν με τους δασκάλους του παιδιού από την αρχή της χρονιάς. Αν η χρονιά άρχισε, ποτέ δεν είναι αργά!
* Να ενημερώσουν ιδιαίτερα τον υπεύθυνο της γυμναστικής για το άσθμα και τα φάρμακα του παιδιού.
* Να δώσουν στο σχολείο μία αναλυτική κατάσταση των φαρμάκων που παίρνει το παιδί, η οποία θα πρέπει να ενημερώνεται με κάθε αλλαγή της αγωγής. Εάν κάποιο από αυτά τα φάρμακα πρέπει να τα πάρει το παιδί τις ώρες του σχολείου, θα πρέπει οι γονείς να το γνωστοποιήσουν στους δασκάλους του.
* Να ενημερώσουν το σχολείο για πιθανές αλλεργίες του παιδιού (π.χ. σε τροφές ή σε αλλεργιογόνα στον αέρα) ώστε να τα αποφύγει εάν είναι δυνατόν.
* Το παιδί θα πρέπει να έχει πάντοτε μαζί του τα φάρμακά του και οι δάσκαλοι να έχουν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν σε μία πιθανή κρίση.
* Εξασφαλίστε ότι το παιδί , παίρνει πάντα τα φάρμακά του έτσι ώστε να μπορεί να κάνει όλες τις δραστηριότητες και να μη χάνει μαθήματα.
* Κρατήστε το παιδί στο σπίτι για λίγες ημέρες όταν είναι σε κρίση ή όταν έχει κρυώσει. Θα αναρρώσει ταχύτερα στο σπίτι και θα αποδώσει καλύτερα στη συνέχεια. Πάντοτε να το ενθαρρύνεται να κάνει τα μαθήματα του σχολείου όταν απουσιάζει, για να παρακολουθεί σωστά τη συνέχεια.
Συμπερασματικά πρόκειται για μία συχνή πάθηση στην παιδική ηλικία που απαιτεί σωστή αγωγή και θεραπεία καθώς και ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων με το παιδί, διότι με τη σωστή αντιμετώπιση το παιδί με άσθμα πλέον, έχει άριστη ποιότητα ζωής.
Dr. Γεώργιος Ι. Τασόπουλος MD,PhD
Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος
Πηγή: Ναυτεμπορική