Επανέρχεται το θέμα του λατομείου Καντάνου στη Βουλή, με τον βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη να επισημαίνει την ανάγκη για προστασία του ιστορικού τόπου και «τους κινδύνους από την επέκταση της λατομικής ζώνης στην περιοχή».
O κ. Συντυχάκης επανέρχεται στην ερώτηση που είχε καταθέσει από τον περασμένο Ιούνιο σχετικά με τη λειτουργία του Λατομείου Καντάνου Χανίων, καθώς διπιστώνει πως «έχουν διαπιστωθεί σωρεία παρατυπιών, που εξυπηρετούν αποκλειστικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα της εκμεταλλεύτριας εταιρείας, σε βάρος της προστασίας του ιστορικού τόπου της Καντάνου».
Lockdown στα Χανιά και οι δημοσιογράφοι των “Χ.ν.” καταγράφουν καθημερινά τα σπουδαιότερα γεγονότα της τοπικής – και όχι μόνον – επικαιρότητας, στο “Ημερολόγιο καραντίνας.
Συγκεκριμένα, ο Ηρακλειώτης βουλευτής αναφέρει τις εξής παρατυπίες στην υπουργό Πολιτισμού:
1. «Για μια σειρά από διοικητικές ενέργειες (εγκρίσεις που δόθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Κρήτης) για την επέκταση της λατομικής ζώνης στην περιοχή, δεν προηγήθηκε καμία ενημέρωση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, αν και επηρεάζεται άμεσα ο κηρυγμένος ιστορικός τόπος. Μάλιστα, οι παραπάνω αποφάσεις αποσιωπούν το θεσμικό καθεστώς του φαραγγιού ως προστατευόμενου ιστορικού τόπου, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ 336/2016).
2. Μεταξύ των χρησιμοποιούμενων και προς χρήση εκτάσεων από την εταιρεία συγκαταλέγονται 7 εκτάσεις συνολικού εμβαδού 38,41 στρ, που στο παρελθόν είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες και έχουν αποχαρακτηριστεί για τις ανάγκες λειτουργίας του λατομείου. Για καμία από τις προαναφερόμενες πράξεις άρσης αναδάσωσης δεν υπάρχει απόφαση της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠ.ΠΟ, μολονότι 2 από αυτές τις εκτάσεις (συνολικής έκτασης 10 στρ.) βρίσκονται εντός των ορίων του χαρακτηρισμένου ιστορικού τόπου, ενώ στο σύνολό του ο αδειοδοτημένος χώρος εξόρυξης και οι υπόλοιπες χρησιμοποιούμενες εκτάσεις βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του ιστορικού τόπου και έχουν άμεση οπτική επαφή με αυτόν.
3. Με Πράξη Πληροφοριακού Χαρακτήρα, η οποία εκδόθηκε μετά την έκδοση των παραπάνω 7 πράξεων άρσης αναδάσωσης, η Δ/νση Δασών Χανίων παραχωρεί προς λατομική εκμετάλλευση στη «Λατομεία Σελίνου Α.Ε.», κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος, το σύνολο της παραπάνω έκτασης, και μεταξύ αυτών και τα 10,276 στρ. από τον ιστορικό τόπο!
4. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το γεγονός της τροποποίησης -το 2018 – της ΑΕΠΟ του 2013 και η παραχώρηση στην εταιρεία μέρους του κηρυγμένου ιστορικού τόπου. 5. Επίσης, η τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος αποκατάστασης των πρώην αναδασωτέων περιοχών, που μετατίθεται από το 2028 στο 2048, είναι σαφώς επιβαρυντική για την προστασία του ιστορικού τόπου. (Σημειώνουμε ότι το 2015 η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ ενέκρινε την ΑΕΠΟ του 2013 με τη σημείωση, ότι «θα πρέπει να κατατεθεί συμπληρωματική μελέτη για την αποκατάσταση του λατομείου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, άλλως η έμμεση βλάβη στον ιστορικό τόπο θα είναι μόνιμη και οριστική».
Βάσει των παραπάνω, ερωτάται η κα. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση «για την προστασία του ιστορικού τόπου του φαραγγιού της Καντάνου στα Χανιά από τη λειτουργία και επέκταση του υφιστάμενου λατομείου και την πλήρη και ταχεία αποκατάσταση του ιστορικού τόπου, που έχει πληγεί».