Ευθύνες στη ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ για την καταστροφική πυρκαγιά στο Βαμβακόπουλο τον Μάιο του 2013 επιρρίπτουν οι Xανιώτες επαγγελματίες που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια με την υπόθεση να εκδικάζεται τελεσίδικα μεθαύριο Τετάρτη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου εκδικάζεται μεθαύριο Τετάρτη η υπόθεση της καταστροφικής πυρκαγιάς του Μαΐου του 2013 στο Βαμβακόπουλο που προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε δεκάδες επιχειρήσεις και κατοικίες. Κατηγορούμενος για αμέλεια είναι ο υπεύθυνος συντήρησης του δικτύου της περιοχής του ΔΕΔΔΗΕ, με ζημιωθέντες επαγγελματίες και ιδιοκτήτες που έχουν προσφύγει και στα αστικά δικαστήρια να διεκδικούν την καταδίκη του ΔΕΔΔΗΕ και αποζημιώσεις από την επιχείρηση.
Η φωτιά τότε είχε προκαλέσει πολύ μεγάλες ζημιές εξαιτίας και των ισχυρών ανέμων και της αυξημένης θερμοκρασίας που επικρατούσε σε όλο τον κάμπο των Χανίων.
«Πρωτόδικα ο κατηγορούμενος είχε απαλλαγεί, όμως κατόπιν αίτησής μας, άσκησε έφεση υπέρ του νόμου η κα εισαγγελέας εφετών και η υπόθεση επανήλθε προς εκδίκαση κατ’ έφεση από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο που καταδίκασε τον υπεύθυνο του ΔΕΔΔΗΕ τον Ιούνιο του 2020, καθώς το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι η φωτιά προήλθε από στύλο της ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ. Ο κατηγορούμενος προσέφυγε στον Άρειο Πάγο με αναίρεση, που με πρόσφατη απόφασή του, ο Άρειος Πάγος έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση αναίρεσης για λόγο μη ουσιαστικό -τη μη νόμιμη παράσταση πολιτικής αγωγής μιας βλαβείσας ιδιοκτήτριας και έτσι η υπόθεση επανέρχεται στα δικαστήρια την Τετάρτη 12 Μαΐου, κατά πάσα βεβαιότητα για τελευταία φορά αφού το αδίκημα στα τέλη του μήνα παραγράφεται» τόνισε στα “Χ.ν.” ο κ. Μιχάλης Στεφανογιάννης, δικηγόρος εταιρείας που έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές από την πυρκαγιά και διεκδικεί αποζημίωση 1.200.000 ευρώ για υλικές ζημιές και ηθική βλάβη.
«Έχουμε κάνει προ εξαετίας και αγωγή στα πολιτικά δικαστήρια που έχει αναβληθεί διαδοχικές φορές μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου» είπε ο κ. Στεφανογιάννης, εκφράζοντας την παεποίθηση για αίσιο τέλος της πολύκροτης αυτής υπόθεσης.
Στην δίκη σε δεύτερο βαθμό η υπεράσπιση της ΔΕΗ είχε δώσει έμφαση στην πρωτόδικη αθωωτική απόφαση και στο ότι όπως υποστήριξε η φωτιά ξεκίνησε τριακόσια μέτρα από το στύλο στον οποίο και κόντρα στον άνεμο που εκείνη την ημέρα έπνεε με ταχύτητες 10 μποφόρ. Με βάση την πρώτη καταγραφή που είχε γίνει τότε από τις υπηρεσίες είχαν γίνει οι παρακάτω ζημιές:
• Δύο κατοικίες καταστράφηκαν ολοκληρωτικά.
• Πέντε βιοτεχνίες, αποθήκες, εκθέσεις έπαθαν πολύ μεγάλες ζημιές.
• Επτά εργολαβικά μηχανήματα, JCB, εσκαφείς, οδοστρωτήρες κάηκαν, όπως επίσης και δύο μικρά φορτηγά.
• Τρία ΙΧ. και δύο τράκτορες φορτηγών κάηκαν ολοκληρωτικά.
• Τρεις αγροικίες υπέστησαν μεγάλες ζημιές Επίσης είχε καταστραφεί σημαντικός εξοπλισμός σε έκθεση σκαφών, γεωργικός εξοπλισμός, ελαιόδενδρα κα.