Ακόμα μια καθυστέρηση στην εγκατάσταση ομοιόμορφων και καλαίσθητων σκιαδίων στο Ενετικό Λιμάνι αφού και η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας προσανατολίζεται με σχετική εγκύκλιο να δώσει παράταση στο άρθρο 96 του νόμου 4504/17 (νόμος Κουρουμπλή) με το οποίο “πάγωνε” η διαδικασία υλοποίησης της σχετικής μελέτης που είχε συνταχθεί για λογαριασμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων!
Σχετικό αίτημα για παράταση έχει υποβάλλει και ο “Σύλλογος Εργαζομένων στους Φορείς Διοίκησης και Εκμετάλλευσης Λιμένων” καθώς δεν υπάρχει το στελεχιακό δυναμικό στα Λιμενικά Ταμεία της χώρας να “ωριμάσει” τις μελέτες για τις κατασκευές σε λιμάνια, κάτι που όμως δεν ισχύει για το Ενετικό Λιμάνι Χανίων στο οποίο η μελέτη είναι έτοιμη!
Αν το Υπουργείο προχωρήσει σε νέα παράταση αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα για άλλη μια φορά την μη εφαρμογή της μελέτης για τα σκιάδια. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη μελέτη για σκιάδια που έχει εκπονηθεί για το Ενετικό λιμάνι και έχει πληρωθεί από το Δήμο Χανίων χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί, ενώ και μια τρίτη μελέτη που επίσης δεν εφαρμόστηκε ποτέ ήταν αυτή για την πλατεία Συντριβανίου. Στις μελέτες αυτές είχαν αντιδράσει αρχικά οι επιχειρηματίες γιατί δεν τους εξυπηρετούσαν καθώς οι κατασκευές που προβλέπονταν δεν έκλειναν ώστε να μπορούν να λειτουργούν και το χειμώνα, ενώ η τελευταία μελέτη αν και τους ικανοποιούσε σε αυτό το κομμάτι δεν τους κάλυπτε σε ότι αφορά τον παραχωρούμενο χώρο! Επί της ουσίας εκπονούνται και πληρώνονται από το Δήμο διάφορες μελέτες η υλοποιήση των οποίων “προσκρούει” στα συμφέροντα των επιχειρηματιών με αποτέλεσμα να μένουν…μελέτες.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Τα “Χ.Ν.” συνομίλησαν με την κα Nυμφοδώρα Μανουσάκη, πρόεδρο του “Συλλόγου Εργαζομένων στους Φορείς Διοίκησης και Εκμετάλλευσης Λιμένων”. Όπως μας είπε η κ. Μανουσάκη «ο σύλλογος μας επέβαλλε αίτημα στις 21 Νοεμβρίου στο Υπουργείο για την χορήγηση παράταση ισχύος του άρθρου 96 του νόμου 4504/17 για μια τριετία τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2022. Ταυτόχρονα αιτηθήκαμε την έκδοση εγκυκλίου, ένα χάρτη ενεργειών για την ορθή εφαρμογή του άρθρου 96».
Οι λόγο που οι εργαζόμενοι στα λιμενικά ταμεία όλης της χώρας ζητούν την παράταση είναι πως «οι περισσότεροι φορείς που διαχειρίζονται λιμάνια σήμερα είναι υποστελεχωμένοι. Διαθέτουν μόλις 1-2 υπαλλήλους και για να εκπονηθεί μια τέτοια μελέτη θέλει πολύ μεγάλο χρόνο, απαιτείται ωρίμανση πάνω από ένα έτος και πολλοί φορείς αδυνατούν να εφαρμόσουν μέσα στην προθεσμία όσα προβλέπονται και αδυνατούν να συντάξουν και να εφαρμόσουν αυτές τις μελέτες. Τα περισσότερα λιμενικά ταμεία έχουν 1-2 υπαλλήλους και αντιλαμβάνεστε πως δεν υπάρχει τεχνική επάρκεια…Αν δεν δοθει παράταση θα υπάρξει πρόβλημα στην παραχώρηση χώρου από τους Δήμους και τα οικεία λιμενικά ταμεία».
Το άρθρο 96 προβλέπει ότι τα λιμενικά ταμεία στις περιοχές των οποίων υφίστανται κατασκευές (σκιάδια, τέντες, πέργκολες) που υλοποιήθηκαν χωρίς άδεια (που είναι οι περισσότερες στη χώρα) η καθ’ υπέρβαση αυτής θα πρέπει μέσα σε ένα χρόνο να εκπονήσουν μελέτες για την αρμονική ένταξη των σκιαδίων στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, για την εξασφάλιση εύκολης πρόσβασης σε πεζούς και ΑμΕΑ, για την εξασφάλιση προϋποθέσεων βιοκλιματικής συμπεριφοράς. Μάλιστα το άρθρο προέβλεπε ότι σε μια διετία από την ψήφιση του θα πρέπει να καθαιρεθούν οι παράνομες κατασκευές με επιβάρυνση των παρανομούντων. Ωστόσο το συγκεκριμένο άρθρο μπήκε στο “ψυγείο” για μια διετία που έλαβε τέλος το Νοέμβρη του 2019.