Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Ξαναζωντανεύουν τα χωριά της ενδοχώρας

“Πνοή” για τα χωριά της Ρόκκας και της Κεράς, αποτελούν τα τελευταία έξι χρόνια οι “Γιορτές Ρόκκας” που έχουν εξελιχθεί σε θεσμό προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες στην ενδοχώρα της Κισάμου.
Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια (λιθοξόων, ψηφιδωτού, εγχόρδων κ.ά), αφηγηματικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των Γιορτών, συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη αλλά ταυτόχρονα μια ευκαιρία ανακάλυψης των χωριών και των ανθρώπων τους. Οι “Γιορτές Ρόκκας” είναι ένα υπέροχο παράδειγμα για το πώς ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει σπουδαίο εργαλείο ανάπτυξης της ενδοχώρας, κάτι που πολλές φορές, στα μάτια των κατοίκων της, φαντάζει απομακρυσμένη και ξεχασμένη.
Η δύναμη των “Γιορτών Ρόκκας” δεν είναι άλλη, από τους ίδιους τους ανθρώπους που τις αγκαλιάζουν. Οι κάτοικοι των δύο χωριών, οι φορείς της περιοχής, οι τοπικές επιχειρήσεις αλλά και οι μεμονωμένοι ιδιώτες είναι οι βασικοί υποστηρικτές της εκδήλωσης, που χάρη στο ενδιαφέρον και στην πολύτιμη βοήθειά τους, οι “Γιορτές Ρόκκας” κατάφεραν να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές οι οποίοι μίλησαν στις “διαδρομές” για το πώς αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια οι Γιορτές αυτές και τον αντίκτυπο που έχουν στην τοπική κοινωνία. Στόχος των εκδηλώσεων, είναι να δημιουργήσουν μια συνολική εμπειρία για τον επισκέπτη ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις του, να ανακαλύψει τον τόπο και τους ανθρώπους, να αναπτύξει σχέσεις και να επανέλθει σα θεατής, φίλος ή συμμέτοχος. Οραμά τους; Η επαναφορά ενός βιώσιμου πλαισίου στις κοινότητες της ενδοχώρας μέσω των πρακτικών της πολιτιστικής διαχείρισης.

Οι άνθρωποι

papadakisΕυτύχης Παπαδάκης, Πρόεδρος Κοινότητας Ρόκκας – Κεράς
«Πριν έξι χρόνια, που ξεκίνησαν οι Γιορτές Ρόκας, πήγαινα στο χωριό μου και πραγματικά δεν έβρισκα έναν άνθρωπο να του πω “καλημέρα”. Τώρα βλέπω ανθρώπους, κάθε μέρα, να κυκλοφορούν στο χωριό μας. Υπάρχει ζωή στο χωριό. Πολλοί κάτοικοι αναπαλαίωσαν τα σπίτια τους και δείχνουν ενδιαφέρον για τον τόπο. Οι Γιορτές υπήρξαν η ευκαιρία να γίνουν έργα ανάπλασης στο χωριό της Ρόκκας, πλακόστρωτα, υπογειοποιήσεις δικτύων ρεύματος κ.ά… Αγωνιζόμαστε για να παραμείνουν οι Γιορτές Ρόκκας και να συνεχιστούν με τον καλύτερο τρόπο στο μέλλον. Μακάρι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε έναν νέο τουριστικό προορισμό στα χωριά μας» τόνισε ο Ευτύχης Παπαδάκης, πρόεδρος Κοινότητας Ρόκκας – Κεράς.

giannarakis-2Αντώνης Γιανναράκης, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ρόκκας “Η Αρχαία Ρόκκα”
«Κάποτε η Ρόκκα ήταν ένα πολύ παραγωγικό χωριό, οι κάτοικοι ασχολούνταν με την γεωργία, την μελισσοκομία, οι άνθρωποι ήταν αυτάρκεις όμως σιγά – σιγά με την πάροδο του χρόνου,όπως έγινε και στα περισσότερα χωριά της ενδοχώρας, σχεδόν ερήμωσε. Οι “Γιορτές Ρόκκας”, αποτέλεσαν ένα όχημα, μέσω του Πολιτισμού, για τη βιωσιμότητα των χωριών της ενδοχώρας. Θέλουμε δηλαδή να επανεκκινήσουμε αυτήν την παλιά, καλή “μηχανή” που ήταν το χωριό μας. Να δημιουργήσουμε ξανά ένα περιβάλλον παραγωγικό και ελκυστικό για ντόπιους και ξένους. Να δώσουμε ξανά ζωή στον τόπο μας. Στην ουσία, οι Γιορτές Ρόκκας, είναι μια μεγάλη γιορτή για τα χωριά μας, είναι διαδρομές στην φύση με επίκεντρο την υψηλότερη έκφραση της Τέχνης της Μουσικής, του Θεάτρου και του Πολιτισμού. Επειδή ο Πολιτισμός βασίζεται σε προσδοκίες, σε βιώματα, σε εμπειρίες, δική μας ελάχιστη υποχρέωση είναι να διαφυλάξουμε το επίπεδο της ποιότητας των εκδηλώσεων που αρμόζει για τα μέρη μας και όραμά μας είναι να συνεχίσουμε στο μέλλον» ανέφερε ο Αντώνης Γιανναράκης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρόκκας “Η Αρχαία Ρόκκα”.

tsontakisΣτεφανής Τσοντάκης, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Κεράς “Η Αντωνούσα”
«Οι “Γιορτές Ρόκκας” μάς βοήθησαν να ξανά δούμε το χωριό μας με “άλλο μάτι”. Είναι όπως περιμένεις έναν μουσαφίρη, αρχίσαμε να καθαρίζουμε τα σοκάκια μας, ο καθένας την αυλή του, να τα ασπρίζουμε, να τα καλλωπίζουμε. Οι Γιορτές έφεραν πιο κοντά τα δυο χωριά, την Κερά και την Ρόκκα, καθώς πάντα υπήρχε ένας ανταγωνισμός μεταξύ τους. Ομως αυτήν την ώρα δεν χωρούσανε ανταγωνισμοί, γιατί είμαστε πια πολύ λίγοι, και έπρεπε να βοηθήσουμε όλοι, οπότε γίναμε “μια γροθιά”. Ετσι σιγά – σιγά αγαπήσαμε τις Γιορτές γιατί αυτές αναβάθμισαν τα χωριά μας. Είδαμε ξανά κόσμο στα χωριά μας, τόσο κόσμο που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ. Παράλληλα οι ντόπιοι επανεκτίμησαμε τον τόπο μας, την αξία του και οι Γιορτές μας έδωσαν μια άλλη ώθηση, μια άλλη οπτική. Επίσης αρκετοί νέοι άνθρωποι που κατάγονταν από το χωριό και ένοιωθαν αποξενωμένοι, επέστρεψαν, έγιναν πάλι κομμάτι της Κεράς. Και κάνοντας πράγματα νοιώσανε κι αυτοί χρήσιμοι. Ευχόμαστε οι “Γιορτές Ρόκκας” να συνεχιστούν για πολλά πολλά χρόνια ακόμη…» επεσήμανε ο Στεφανής Τσοντάκης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεράς “Η Αντωνούσα”.

SimantirakisΠαναγιώτης Σημανδηράκης, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Γιορτών Ρόκκας
«Οι “Γιορτές Ρόκκας” ξεκίνησαν το 2013 σαν μια προσπάθεια να αναδείξουμε τον φυσικό και αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής αλλά και τις δυνατότητες που έχει η κοινότητα. Αρχικά ήταν μία η εκδήλωση και χρόνο με τον χρόνο οι εκδηλώσεις πολλαπλασιάστηκαν. Είδαμε ότι αυτή η προσπάθεια είχε αποτέλεσμα, είχε αποτέλεσμα στην αναβάθμιση της εικόνας των δύο χωριών αλλά κυρίως στην αναβάθμιση των σχέσεων που είχε η ίδια η κοινότητα μεταξύ της. Μέσα στο ταξίδι αυτό των έξι χρόνων έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα. Οι εκδηλώσεις έχουν εμπλουτιστεί με καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές δράσεις με στόχο να συνθέσουν έναν ολοκληρωμένο τρόπο παρέμβασης στην ενδοχώρα που τις τελευταίες δεκαετίες έχει ερημοποιηθεί ποσοτικά και ποιοτικά. Αυτό που προσπαθούμε είναι, να παρουσιάσουμε έναν ολιστικό τρόπο παρέμβασης στην ενδοχώρα του τόπου μας, με εργαλείο την τέχνη και τον πολιτισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η συνεργασία με την Google που προέκυψε στην πορεία των “Γιορτών Ρόκκας”, όταν προσπαθήσαμε να δείξουμε στον τεχνολογικό αυτό κολοσσό ότι πέρα από την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, θα πρέπει να ενισχυθεί και ένας δεύτερος πυλώνας, η τέχνη και ο πολιτισμός ως εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης της ενδοχώρας» μας είπε ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιορτών Ρόκκας και “εμπνευστής” της διοργάνωσης.

panagiotopoulouΜέτη Παναγιωτοπούλου, Υπεύθυνη καλλιτεχνικού Προγραμματισμού Γιορτών Ρόκκας
«Προσπαθήσαμε μέσα από τις εκδηλώσεις των “Γιορτών Ρόκκας” να δημιουργήσουμε μια συνολική εμπειρία για τον επισκέπτη- θεατή, μια εμπειρία ζωής. Δηλαδή όποιος κι αν επισκεφθεί τα χωριά, είτε ως θεατής των παραστάσεων, είτε ως συμμέτοχος στα εργαστήρια ή στις εκδηλώσεις, να επιστρέψει σαν φίλος στα χωριά, καθόλη την διάρκεια του χρόνου. Αυτό για να το πετύχουμε, φροντίσαμε οι εκδηλώσεις μας και η ιδιαιτερότητα κάθε δράσης μας να ενέχει στοιχεία που δεν αφορούν μόνο το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αλλά να εμπλέκουν προσωπικά τον θεατή, ενεργοποιώντας το δικό του προσωπικό στοιχείο. Θέλαμε να βοηθήσουμε τον επισκέπτη να ανακαλύψει τα χωριά και τους ανθρώπους του» σημείωσε η Μέτη Παναγιωτοπούλου, υπεύθυνη καλλιτεχνικού Προγραμματισμού Γιορτών Ρόκκας.

 

Γιορτές Ρόκκας 2018

Στις φετινές εκδηλώσεις  πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο τόπος και οι άνθρωποί του. Τα χωριά, οι διαδρομές και οι δεσμοί των ανθρώπων είναι ο κεντρικός θεματικός άξονας των Γιορτών Ρόκκας 2018. Συν-δημιουργοί γίνονται γι’ άλλη μια χρονιά οι φορείς της περιοχής, οι πολιτιστικοί κι εκπαιδευτικοί σύλλογοι και οι ντόπιοι καλλιτέχνες στηρίζοντας την διοργάνωση κι ενδυναμώνοντας το αποτύπωμα που αυτή τελικά θα αφήσει… Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με συναυλία της Γιώτας Νέγκα, ακολούθησαν οι θεατρικές δράσεις “Κερά, μια σκηνή”, εργαστήρια κ.ά. Το πρόγραμμα των επόμενων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

17 – 22 Αυγούστου – Εργαστήριο Κλασικού Μαντολίνου & Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων
Η Αθηναϊκή Μαντολινάτα “Νικόλαος Λάβδας” προσκαλεί φέτος τον διεθνούς φήμης Ιταλό συνθέτη και μαέστρο Claudio Mandonico, για να παρουσιάσει με όλους τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου ένα νέο πρόγραμμα σε μια τελική συναυλία δουλεύοντας εντατικά όλη την εβδομάδα στα πρότυπα ευρωπαϊκών ορχηστρών του είδους. Το εργαστήριο θα πραγματοποιείται καθημερινά από τις 9:30 έως τις 13:00 και από τις 17:00 έως τις 21:00, ενώ απευθύνεται και προσφέρεται δωρεάν σε μαθητές ωδείων και μουσικών σχολείων με γνώσεις οργάνων μαντολινάτας (μαντολίνο, μαντόλα, μαντολοντσέλο, κιθάρα).

19 Αυγούστου – Ωρα: 9.00 -15.00 – Διαδρομή Ανακάλυψης
Μια διαδρομή ανακάλυψης των χωριών και της μοναδικότητας τους μέσα από τις γεύσεις και τη μοναδική ομορφιά τους.

22 Αυγούστου – Ωρα: 21.00 – Όπως λαλούν τα μαντολίνα
Από την Αθηναϊκή Μαντολινάτα Νικόλαος Λάβδας, με μαέστρο τον διεθνούς φήμης Ιταλό συνθέτη Claudio Mandonico. Ο ήχος του μαντολίνου όπως ταξίδεψε μέσα από τα μπαρόκ σαλόνια της Ευρώπης, πέταξε πάνω από τα ναπολιτάνικα αμπέλια, μέσα σε ιταλικές ταραντέλες και άφησε το στίγμα του στα Επτάνησα, στην Κρήτη και στις άλλες φιλόξενες γωνιές της Μεσογείου.

DJI_009126 Αυγούστου  – Ωρα: 20.30 – Συμφωνική Συναυλία
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ σε διεύθυνση του διακεκριμένου Έλληνα αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη, με έργα του Θεοδωράκη, Ντβόρζακ, Πονκιέλι και Μπραμς. Μια φαντασμαγορική εκδήλωση τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου, στη μεγάλη εξέδρα της ακρόπολης του χωριού Ρόκκα. Είσοδος ελεύθερη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα