Κύριε διευθυντά,
στα Χανιά συντελείται εδώ και πολλά χρόνια µεθοδικά και συστηµατικά ο διωγµός των κατοίκων, κυρίως από τη στάση των µέχρι σήµερα δηµοτικών αρχών. Καλά θα πει κανείς, δεν είναι λίγο αντιφατικό, µια δηµοτική αρχή, η οποία εκλέγεται από τους πολίτες να τους καταδικάζει; Εδώ δεν θα αναλύσουµε πολιτικές και φιλοσοφικές θεωρίες ιδωµένες µέσα από ψυχογραφικές προσεγγίσεις, αλλά θα παρουσιάσουµε ντοκουµέντα, που αποδεικνύουν πώς, µε τις µεθοδεύσεις των µέχρι σήµερα δηµοτικών αρχών, ενισχύεται το ντόπιο και ξένο τουριστικό και εµπορικό κεφάλαιο και καταδικάζεται η κατοικία.
Το βασικότερο πρόβληµα είναι η έλλειψη κατοικιών προς ενοικίαση και η µεγάλη αύξηση των ενοικίων, που δεν αντέχεται από τους κατοίκους, τους φοιτητές, τους εργαζόµενους. Η κατοικία αντιµετωπίζεται ως εµπόρευµα και όχι ως δικαίωµα, µε αποτέλεσµα εκεί που αποδίδει έστω πρόσκαιρα, εκεί να «αξιοποιείται». Αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβληµα του πολιτικού µας συστήµατος, που µπορεί να αντιµετωπιστεί συνολικά από το κράτος µε προγράµµατα κατασκευής λαϊκών κατοικιών και φοιτητικών εστιών, µε φρενάρισµα των βραχυχρόνιων µισθώσεων (Airbnb). Οι ∆ήµοι δεν µπορούν να επιλύσουν αυτό το πρόβληµα, θα µπορούσαν όµως να το µεταφέρουν προς την κυβέρνηση ως πίεση στην κατεύθυνση επίλυσής του. Με τη στάση του ο ∆ήµος Χανίων, βοηθά εµµέσως πλην σαφώς στην κατεύθυνση τουριστικοποίησης, αφήνοντας τους κατοίκους να αντιµετωπίσουν µόνοι τα όποια προβλήµατα. Παραδείγµατα:
1. Παλιά Πόλη: Εδώ και πολλά χρόνια ο τουρισµός έχει αλώσει ανεξέλεγκτα την παλιά πόλη. Λογικό θα πει κανείς, αφού είναι ένα ζωντανό µνηµείο, από τα λίγα οικιστικά σύνολα της Μεσογείου, που έχουν διατηρηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η διατήρηση όµως εξαρτάται από την ζωή της, δηλ. την παρουσία µόνιµων κατοίκων. ∆ιαφορετικά το χειµώνα θα την κλείναµε και θα βάζαµε λουκέτο. Πώς θα µπορούσε η δηµοτική αρχή να ελέγξει την ασυδοσία του τουριστικού κεφαλαίου, που δεν ξέρει από όρια; Ήδη υπάρχει η 566/1997 κανονιστική απόφαση του δηµοτικού συµβουλίου, σύµφωνα µε την οποία ο ∆ήµος Χανίων δεν θα δίνει άδειες λειτουργίας καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες bar κλπ) στις περιοχές που η περίφηµη «µελέτη Ρωµανού-Καλλιγά» χαρακτήριζε ως «αµιγούς κατοικίας», δηλ. µε χρήση κατοικίας και καταστηµάτων που χρειάζεται η κατοικία. Αυτή η απόφαση έχει καταστρατηγηθεί ασύστολα µέχρι και σήµερα από όλες τις δηµοτικές αρχές. Αν εφαρµοζόταν όµως, θα υπήρχαν έστω κάποιες γειτονιές στην παλιά πόλη που θα προστατευόταν η κατοικία. Στην παλιά πόλη επίσης οι άδειες για κατάληψη κοινοχρήστων χώρων έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και σπάνια δεν καταστρατηγούνται ή παραβιάζονται. Οι περισσότεροι δρόµοι δύσκολα περπατούνται το καλοκαίρι και οι κάτοικοι δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τα σπίτια τους ιδίως εάν µεταφέρουν καρότσι µε τρόφιµα ή µωρό. Το τελευταίο παράδειγµα, µικρό µεν αλλά πολύ χαρακτηριστικό του διωγµού των κατοίκων της παλιάς πόλης είναι, ότι ξηλώθηκαν χωρίς λόγο (ή υπήρχε;) τα 3 τελευταία παγκάκια από την πλατεία της Σπλάντζιας. Έτσι ο κάτοικος αν θέλει να κάτσει, θα πρέπει να χρεωθεί τον καφέ της παρηγοριάς.
2. Νέα Χώρα: Την ώρα που ο ∆ήµαρχος εξαγγέλλει την κατασκευή µαρίνας στη Νέα Χώρα, προφανώς προς τέρψιν πλούσιων τουριστών µε σκάφη, η περιοχή αυτή είναι χωρίς εφαρµογή του σχεδίου πόλης και της πολεοδοµικής µελέτης. ∆ηλ. δεν έχουν διανοιχτεί δρόµοι, υπάρχουν αδιέξοδα, δεν υπάρχουν πεζοδρόµια, δεν απαλλοτριώνονται ιδιοκτησίες για την κατασκευή βρεφονηπιακών σταθµών, χώρων πρασίνου, άθλησης κλπ. Εκτός αυτών οι κάτοικοι καθηµερινά διαγωνίζονται µε τους ενοικιαστές τουριστικών αυτοκινήτων, για το ποιος θα παρκάρει έξω από το σπίτι τους.
3. Άγιος Ιωάννης: Ενώ έχει εξαγγείλει ο δήµαρχος ότι το στρατόπεδο Μαρκοπούλου θα γίνει το καλύτερο πάρκο της Ελλάδας, ταυτόχρονα υλοποιεί παράνοµα (χωρίς µελέτη, εγκρίσεις, προϋπολογισµό) τη δηµιουργία χώρου στάθµευσης για εκτόνωση της στάθµευσης στο κέντρο λόγω του τουριστικού φόρτου. Με παρέµβαση των κατοίκων ακυρώθηκε από το δηµοτικό συµβούλιο η πρότασή του, να γίνει εκεί χώρος στάθµευσης 800 θέσεων (που απαιτούν περίπου 20 στρ. από τα συνολικά 52), πράγµα που θα δηµιουργούσε στη γειτονιά συνθήκες κυκλοφοριακής και ατµοσφαιρικής κόλασης. Μέχρι σήµερα παρά τις εξαγγελίες το στρατόπεδο είναι κλειστό, δεν έχει γίνει καµία µελέτη διαµόρφωσής του σε πάρκο, δεν έχει φυτευτεί για τα µάτια του κόσµου ούτε ένα δέντρο.
4. Άγιοι Απόστολοι: Ενώ η εγκεκριµένη διαχειριστική µελέτη έχει έγκριση για θέατρο 630 θέσεων, ο ∆ήµος έχει αναθέσει παράνοµα σε µελετητή φαραωνικό θέατρο 1600-1700 θέσεων, προφανώς εις βάρος του πρασίνου και του χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής που επισκέπτονται µαζικά οι πολίτες.
5. Ανάπλαση γύρω από το ΚΤΕΛ: Τελευταίο παράδειγµα µεγάλης κλίµακας έργου (προφανώς επειδή ο ∆ήµαρχος νοµίζει ότι αυτό που µετράει στην πόλη είναι η ποσότητα και όχι η ποιότητα) είναι η ανάπλαση του κέντρου µεταξύ των οδών Κυδωνίας, Ξέπαπα, Μ. Μπότσαρη & Καραϊσκάκη. Χαρακτηριστικό της παρέµβασης σε αυτή την περιοχή (που είναι κυρίως κατοικίας), είναι η διαπλάτυνση των πεζοδροµίων και η µείωση των χώρων στάθµευσης. Στο ερώτηµα πού θα παρκάρει ο κάτοικος, η απάντηση ήταν: «δεν µπορούµε να έχουµε και πεζοδρόµια και χώρους στάθµευσης». ∆ηλ. δεν ενδιαφέρει τη δηµοτική αρχή πού θα σταθµεύει ο κάτοικος, ο οποίος µη έχοντας τα βασικά στοιχεία για την διαβίωσή του θα φύγει. Πάλι κερδισµένο θα είναι το τουριστικό κεφάλαιο. Κανονικά θα έπρεπε να εξασφαλιστούν σε κοντινό σηµείο της περιοχής οι θέσεις που καταργούνται.
Κοινή συνισταµένη όλων των παραπάνω είναι ότι η δηµοτική αρχή αποφάσισε χωρίς «συµµετοχικό σχεδιασµό», που για αυτήν είναι λέξεις κινέζικες, αφού τίποτα µέχρι σήµερα δεν έχει γίνει µετά από διαβούλευση µε τους κατοίκους, αλλά σε αντίθεση µε αυτούς.
Στο ερώτηµα που καταλήγω είναι: Θα αφήσουµε τις τύχες της πόλης στα χέρια ανθρώπων που λειτουργούν στην καλύτερη περίπτωση επιπόλαια, χωρίς προστασία των κατοίκων, έχοντας στόχο έργα και µεγάλους προϋπολογισµούς χωρίς να δίνουν σηµασία στο περιεχόµενο; Η πόλη δεν έχει περιθώρια για παιχνίδια εξουσίας µε ίντριγκες και τυχοδιωκτισµούς. Έχει ανάγκη από δυνάµεις που έχουν αποδείξει ότι το κριτήριο τους είναι το συµφέρον των πολιτών.
Γιάννης Τσουκάτος
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Υποψήφιος δηµοτικός σύµβουλος
µε τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
στον ∆ήµο Χανίων
Εδώ κ χρόνια συντελείται αυτό το τραγικό γεγονος να είναι ολόκληρη η πόλη των Χανίων ένα ξενοδοχείο…..ο συνδυασμός μη καρασκευης νέων κατοικιων κ η ξενοδοχοποιηση των παντων μεχρι κ κοτετσια μετατρεπονται σε χώρους διαμονης τουριστων από τους κυρ-Παντελιδες που λεει κ το τραγούδι οδηγει στα λιγοστα εναπομένοντα σπιτια προς ενοικίαση να ζηταει η κυρα-Μαριγουλα που εχει ένα σπιτακι στην Αμπερια κ κληρονομησε από την θεια της άλλο ενα στα Παχιανα να ζηταει ότι θελει στα πλαίσια της ελευθερης αγορας σαν να ήταν θιασωτης του νεοφιλελευθερισμου……έλεος…….κ βέβαια σε αυτο συμβάλουν κ οι κινησεις των Δημοτικων Αρχων που δεν διαμορφωνουν ένα πλαισιο ωστε να περιοριστει η αχαλινωτη ξενοδοχοποιηση των παντων…..οκ ζουμε από τον τουρισμο αλλά άμα θελουμε να εχουμε κ κανενα γιατρο η κανενα εκπαιδευτικο πρέπει να υπαρξει κάποια οριοθετηση……ζωνες τουριστικης αναπτυξης…….