Το μήνυμα της συμπερίληψης, της ισότητας, των ίδιων ευκαιριών και της κοινωνικής παραδοχής, ότι κανείς άνθρωπος δεν επιτρέπεται να μπαίνει στο περιθώριο, μεταδόθηκε σήμερα σε εκατοντάδες μαθητές σχολείων των Χανίων.
Στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων που πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, η Νάντια Αϊβάτογλου επιλέχθηκε να παρουσιάσει και να προβληθεί η τηλεοπτική της εκπομπή “Creta Stories” με το επεισόδιο “Αγγίζοντας τον Αυτισμό”, το οποίο επιλέχθηκε από την επιτροπή του Φεστιβάλ ώστε να γίνει ντοκιμαντέρ και να προβληθεί στους μαθητές.
Η εκπομπή “Creta Stories” είναι παραγωγή του Παγκρήτιου Τηλεοπτικού Σταθμού CRETA και όπως δήλωσε ο Μανόλης Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Creta Media Group, «To θέμα του ντοκιμαντέρ είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερα δύσκολο, το οποίο αντιμετωπίστηκε από την κ. Αϊβάτογλου με ευαισθησία και επαγγελματισμό. Είμαστε περήφανοι διότι αν και το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο γενικότερα δεν αγγίζεται από τα μέσα ενημέρωσης, επιλέχθηκε να το προσεγγίσει η Νάντια Αϊβάτογλου, ενεργοποιώντας την κοινωνική μας ευαισθησία. Μας μίλησε το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ για έναν κόσμο γονέων και παιδιών, που αντιμετωπίζουν ειδικού τύπου ζητήματα και πιστεύω ότι και με αφορμή το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, θα συμβάλλουμε έστω και κατ΄ ελάχιστο στο να μπορέσει ο κόσμος να αγκαλιάσει αυτήν την κοινότητα των ανθρώπων, των γονέων και των παιδιών που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα και να καταφέρει να αντιληφθεί πως δεν είναι απλά κάποιοι άνθρωποι με προβλήματα ή με ξεχωριστές ικανότητες, αλλά ένα μέρος της κανονικότητάς μας. Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε, να αγκαλιάζουμε όλες αυτές τις κοινωνικές ομάδες, όχι ως κάτι ξεχωριστό. Ευχαριστώ πάρα πολύ την Νάντια, αλλά και το Φεστιβάλ για την τιμητική αυτή διάκριση, αλλά και τη συμβολή αυτού του πολύ σημαντικού θεσμού για τα Χανιά, για την Κρήτη».
Από την πλευρά της η Νάντια Αϊβάτογλου τόνισε πως «Πραγματικά καταφέραμε να αγγίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται αυτό το θέμα για να μπορέσει να κατανοήσει ο καθένας τι σημαίνει αυτισμός, τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα αυτιστικά άτομα και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό. Η κοινωνία βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω στα θέματα της ενσυναίσθησης, σε θέματα ένταξης των ανθρώπων αυτών σε ένα φυσιολογικό πλαίσιο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρίσκονται εδώ νέα παιδιά, από γυμνάσια και λύκεια της πόλης, για να παρακολουθήσουν αυτή την εκπομπή κι αν αυτά τα παιδιά καταφέρουν να καταλάβουν και να συμπεριλάβουν στις παρέες τους, στην καθημερινότητά τους αυτά τα άτομα, έχει μπει ένα πολύ σημαντικό λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση».
Το θέμα του αυτισμού μας αφορά όλους, επισήμανε η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Σέβη Βολουδάκη, η οποία βρέθηκε ανάμεσα στους μαθητές και παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ. «Είναι μία ευκαιρία όλοι μας να ευαισθητοποιηθούμε, να δούμε ότι τα παιδιά που έχουν αυτισμό δεν πρέπει να είναι απομονωμένα, δεν πρέπει να είναι έξω από την κοινωνία μας, αλλά θα πρέπει να κάνουμε όλοι μας ό,τι μπορούμε και η συγκεκριμένη προβολή του θέματος, δίνει αυτό το μήνυμα. Να ακούγονται, να φαίνονται τα παιδιά με αυτισμό. Είναι παιδιά που δεν είναι αόρατα, είναι μέλη της κοινωνίας μας, τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο και οι οικογένειες τους και όποιοι τα φροντίζουν. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε όλοι μας, ώστε αυτό που λέμε συμπερίληψη, να το δούμε στην πράξη. Να έχουν την παιδεία που τους αξίζει, τη φροντίδα που τους αξίζει και να τους παρέχουμε ένα τέτοιο περιβάλλον ώστε κι αυτά να μεγαλώνουν ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας αλλά και οι γονείς τους να μπορούν και να τα φροντίζουν όπως πρέπει, αλλά και να μπορούν να εργάζονται».
Ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης, Διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, έκανε λόγο για μία γιορτή και ανέφερε πως το πρόγραμμα του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων απευθύνεται το πρωί στα σχολεία της πόλης. «Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε σε αυτή τη ζώνη, μία προβολή η οποία συνδέει για μας δύο πολύ ιδιαίτερα κινηματογραφικά προϊόντα από τη μία, μία ταινία που πριν από μερικά χρόνια έγινε μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και μία ταινία που έγινε την τελευταία χρόνια ως παραγωγή της τηλεόρασης Creta. H αναφορά σε άτομα με αναπηρία που υπάρχουν σε αυτή την ταινία για μας είναι μία λαμπερή στιγμή, μιας και δίνουμε μία ακόμα δυνατότητα να αναδείξουμε μικρές ανθρώπινες καθημερινές ιστορίες, που είναι και αυτό ένα από τα θέματα που μας απασχολούν στο φεστιβάλ».
Πριν από την προβολή του Ντοκιμαντέρ της Νάντιας Αϊβάτογλου, οι μαθητές παρακολούθησαν μία παραγωγή του 3ου Γυμανσίου Αλικιανού, συνεργασία των εκπαιδευτικών Χελιουδάκη, Βουρεξάκη, Τσαγκαράκη, μαθητών και της κινηματογραφικής ομάδας του Φεστιβάλ με τίτλο “Τα Κορδόνια”. Όπως ανέφερε η καθηγήτρια κ. Τσαγκαράκη, «Έχουμε τη χαρά, την τιμή και την ικανοποίηση να αποχαιρετήσουμε από το σχολείο μας παιδιά, που ήταν στο φάσμα του αυτισμού και σήμερα είναι φοιτητές. Γνωρίζουμε τον πολύ μεγάλο αγώνα που δίνουν οι γονείς τους, αγώνα που για κάποια χρόνια τον έχουμε και εμείς. Το να γνωρίζουμε παιδιά που είναι στο φάσμα, με τις ιδιαιτερότητες του, την ευφυία τους, τις ικανότητές τους και τον κόσμο τους γενικότερα, είναι ωφέλιμο για όλους μας και για μία κοινωνία που θα πρέπει να την κάνουμε καλύτερη ομορφότερη και με μεγαλύτερη συμπερίληψη».
Ανάμεσα στους γονείς που το Ντοκιμαντέρ πρόβαλε τη ζωή τους και τον αγώνα τους για τα παιδιά τους και τη ζωή τους και ο Ανδρέας Τσιλιμιγκάκης. «Έχω ένα τέκνο στο φάσμα του αυτισμού που τώρα είμαστε στην ηλικία των 17. Το Ντοκιμαντέρ ήτανε μία ιδέα που μοιραστήκαμε μαζί με την Νάντια Αϊβάτογλου, με στόχο να αρχίσουμε σιγά-σιγά να κοινωνικοποιούμε το θέμα που αφορά στο φάσμα του αυτισμού, τι είναι αυτό, πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε και πως είναι η καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων, των τέκνων, των ατόμων που είναι στο φάσμα του αυτισμού. Μετά από έξι μήνες ζωής του Ντοκιμαντέρ, διαπιστώνουμε πως έχει γίνει γνωστό σε όλη την επικράτεια και το πως λειτούργησε στην κοινωνία. Η Νάντια Αϊβάτογλου μας έδωσε μεγάλη δύναμη και βοήθεια, ακούστηκε η φωνή μας και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο δυναμικό τρόπο, πυγμή και θάρρος να αναδεικνύουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας των ανθρώπων, στο φάσμα του αυτισμού, στην κοινωνία μας».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νάντια Αϊβάτογλου αναφέρθηκε στο στόχο που είχε θέσει να επιτευχθεί μέσω της συγκεκριμένης εκπομπής. Όπως δήλωσε: «Ήταν να προσεγγίσουμε τον αυτισμό με μια διαφορετική ματιά από τη συνηθισμένη. Να μιλήσουμε με τα ίδια τα παιδιά που είναι στο φάσμα και με τους γονείς τους. Μας άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού τους ουσιαστικά, κι αυτό ήταν μια συγκινητική και πολύ δυνατή δημοσιογραφική εμπειρία. Θέλω να πιστεύω ότι βάλαμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να καλλιεργήσουμε την αποδοχή, να γκρεμίσουμε τα στερεότυπα. Αυτός άλλωστε είναι κι ο ρόλος που πρέπει να επιτελέσουν τα ΜΜΕ αξιοποιώντας τη δύναμή τους και τη διείσδυση που έχουν, ιδιαίτερα τα περιφερειακά ΜΜΕ, στις τοπικές κοινωνίες. Κι ήταν πολύ σημαντικό που η εκπομπή μας, το “Creta Stories” είχε τη στήριξη του καναλιού μας, της τηλεόρασης Creta, του προέδρου της Μανώλη Χαλκιαδάκη και του διευθυντή Μανώλη Αλεξάκη».
Αναφερόμενη στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τους συντελεστές του Ντοκιμαντέρ, η κ. Αϊβάτογλου σημείωσε πως «Ήταν μεγάλη τιμή η προβολή της εκπομπής στο Φεστιβάλ, που με επιτυχία διοργανώνει εδώ και πολλά χρόνια ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης. Ήταν η αναγνώριση της ομαδικής προσπάθειας όλων μας. Του Μπάμπη Γαλανάκη που ανέλαβε τη σκηνοθεσία της εκπομπής, των ανθρώπων του καναλιού που ήταν στο μοντάζ. Κυρίως όμως ήταν η αναγνώριση της δύναμης ψυχής των ανθρώπων που μίλησαν στην εκπομπή. Των παιδιών και των γονιών που μοιράστηκαν μαζί μας τις ιστορίες τους».
Η συγκεκριμένη εκπομπή-ντοκιμαντέρ ήταν πραγματικά μια αξιοπρεπέστατη προσπάθεια και βρίσκεται δικαίως στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.
Να μην ξεχνάμε όμως ότι το πραγματικό νόημα βρίσκεται στις πράξεις όλων μας (αρμοδίων και μη) και στην συμπεριφορά μας σε καθημερινή βάση και στους συμπολίτες μας στην διπλανή πόρτα.