Εικόνες ασπρόμαυρες, αλλά όχι ξεχασμένες, εικόνες αγαπημένες από πολλές γενιές, εικόνες γεμάτες γέλιο και αισιοδοξία θα αναβιώσουν στη φετινή μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Ξάνθης, αφού φέτος οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές του Δήμου Ξάνθης, που κορυφώνονται με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση είναι αφιέρωνες στο παλιό καλό ελληνικό σινεμά.
«Σαν παλιό σινεμά» είναι ο τίτλος του φετινού καρναβαλιού της Ξάνθης, του μεγαλύτερου καρναβαλιού της βόρειας Ελλάδας, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμο από πολλές περιοχές της Ελλάδας και αποτελεί σημείο αναφοράς των αποκριάτικων εορτασμών ολόκληρη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Συνολικά τριάντα πληρώματα και 10.000 καρναβαλιστές αναμένεται να συμμετάσχουν τη φετινή μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και να διασκεδάσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τις δεκάδες μουσικές εκδηλώσεις και δράσεις που έχουν προγραμματίσει οι διοργανωτές που θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα γραφικά σοκάκια της πανέμορφης παλιάς πόλη της Ξάνθης, της πόλης με τα χίλια χρώματα, όπως έχει συνηθίσει να την αποκαλούν οι πολυάριθμοι επισκέπτες, αλλά και οι κάτοικοι της.
Δημοφιλείς καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα, όπως οι MELISSES, οι VEGAS, o Stavento αλλά και διάφορα μικρά και μεγάλα τοπικά μουσικά σχήματα θα δώσουν τη δικής τους νότα γιορτής σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών ξεσηκώνοντας μικρούς και μεγάλους.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές περιλαμβάνουν πολλές καρναβαλικές και λαογραφικές δράσεις καθώς και πληθώρα πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με κυρίαρχο στοιχείο τη μεγάλη συμμετοχή των εθελοντών, των καρναβαλικών πληρωμάτων και των μελών των πολιτιστικών συλλόγων.
Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές και η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα ολοκληρωθούν το βράδυ της τελευταίας Κυριακής της αποκριάς με το έθιμο του κάψιμου του «Τζάρου» σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα με δεκάδες πυροτεχνήματα.
Ο «Τζάρος» είναι ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καίγεται στην κοίτη του χειμάρρου Κόσυνθου που διασχίζει την πόλη, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται τις παρυφές της γέφυρας του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης.