» Πληροφορίες για δεκάδες ή και εκατοντάδες θύματα
Στο χάος παραδίδεται η Αίγυπτος μετά τα νέα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στο Κάιρο κατα τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους δεκάδες η και εκατοντάδες μουσουλμάνοι υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Οι πληροφορίες για τον αριθμό νεκρών και τραυματιών ήταν χθες συγκεγχυμένες, καθώς διεθνή Μ.Μ.Ε. έκαναν λόγο για περισσότερα από 120 θύματα, όμως η Μουσουλμανική Αδελφότητα μιλούσε έως και για 2.000 νεκρούς και 10.000 τραυματίες, αριθμοί που ήταν αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.
Οι Αιγυπτιακές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Κάιρο και σε άλλες 11 επαρχίες της χώρας, μετά τις βίαιες ταραχές που ξέσπασαν με αφορμή την αιματηρή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας για την απομάκρυνση των υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το κέντρο της πρωτεύουσας. Επιπλέον, η χώρα τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν με απόφαση του μεταβατικού προέδρου Αντλί Μανσούρ όπως μετέδιδε η κρατική τηλεόραση.
ΣΚΗΝΕΣ ΧΑΟΥΣ
Οι αιματηρές συγκρούσεις επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις και επικίνδυνα επεισόδια θρησκευτικής βίας ξέσπασαν στη χώρα. Εκκλησίες κοπτών χριστιανών πυρπολήθηκαν από πλήθη ισλαμιστών σε πόλεις της κεντρικής Αιγύπτου, ενώ στις φλόγες τυλίχτηκε επίσης καθολικός Ναός στο Σουέζ.
Για «πόλεμο αντιποίνων» κατά των κοπτών μίλησε το κίνημα της κοπτικής νεολαίας αφότου εκκλησίες τους τυλίχθηκαν στις φλόγες.
Την ίδια στιγμή, η Αιγυπτιακή κυβέρνηση κάλεσε τους υποστηρικτές του ανατραπέντος Μοχάμεντ Μόρσι να «ακούσουν τη φωνή της λογικής» και να σταματήσουν τη βία, ενώ έπλεξε το εγκώμιο των δυνάμεων ασφαλείας λέγοντας ότι επέδειξαν “αυτοσυγκράτηση” κατά τη διάλυση των κατασκηνώσεων των ισλαμιστών στις πλατείες του Καΐρου.
Παράλληλα, κάλεσε τους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων -οι οποίοι συλλαμβάνονται μαζικά- να σταματήσουν να υποκινούν τη βία. Δεκάδες ηγετικά στελέχη της Αδελφότητας έχουν συλληφθεί από το πρωί της Τετάρτης, ανάμεσά τους ο Μοχάμεντ ελ-Μπελτάγκι, ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες των Ισλαμιστών.
Η 17χρονη κόρη του ίδιου σκοτώθηκε κατά την αιματηρή επιχείρηση των δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού στις καθιστικές διαμαρτυρίες. Η Ασμάα ελ Μπελτάγκι δέχτηκε δύο σφαίρες, μία στο στήθος και μία στην πλάτη, κατά την αστυνομική έφοδο στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ
Στη μεγαλύτερη από τις δύο συγκεντρώσεις υποστηρικτών του Μόρσι, στο τζαμί Ραμπά αλ Ανταουγία, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στις οκτώ χθες το πρωί (ώρα Ελλάδος) ρίχνοντας δακρυγόνα και χρησιμοποιώντας μπουλντόζες για να γκρεμίσουν τα οχυρώματα. Στις εικόνες που μεταδίδονται, ο καπνός είχε καλύψει τις σκηνές ενώ σε ορισμένα σημεία λάστιχα έχουν πυρποληθεί.
Στη δεύτερη συγκέντρωση, στην πλατεία κοντά στο Πανεπιστήμιο, τεθωρακισμένα οχήματα μπήκαν την ίδια ώρα στην κατασκήνωση. Οι δυνάμεις ασφαλείας κυριαρχούσαν πλήρως στο σημείο περίπου 1,5 ώρα μετά την επέμβαση, ερευνώντας τις σκηνές που είχαν μείνει πίσω, ενώ οι διαδηλωτές αναζήτησαν καταφύγιο σε κτήρια του Πανεπιστημίου.
Ελικόπτερα του στρατού πετούσαν πάνω από τα δύο σημεία την ώρα της επέμβασης ενώ ξένοι ανταποκριτές μιλούσαν για συνεχείς ήχους πυροβολισμών. Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά Μ.Μ.Ε., γύρω από το τζαμί συνελήφθησαν 50 άτομα και γύρω από το Πανεπιστήμιο περίπου 150.
Νεκρός από πυρά εν μέσω των σκηνών χάους που εκτυλίχθηκαν στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα έπεσε και ο εικονολήπτης του βρετανικού τηλεοπτικού ειδησεογραφικού δικτύου Sky News Μικ Ντιν, ηλικίας 61 ετών, πατέρας δύο παιδιών, βάσει ανακοίνωσης που εκδόθηκε από τον όμιλο BSkyB.
Η Διεθνής κοινότητα
Ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. Μπανκ Γκι-μουν καταδίκασε τη βία κατά των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, λέγοντας ότι αν και τα Ηνωμένα Εθνη εξακολουθούν να συλλέγουν πληροφορίες «φαίνεται πως εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών».
«Η βία δεν είναι η απάντηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος» διεμήνυσε σε ανακοίνωσή του ο Μπαν Γκι-μουν, καλώντας όλους τους Αιγύπτιους να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην προώθηση μιας διαδικασίας συμφιλίωσης από την οποία δεν θα εξαιρείται καμία πλευρά.
Εκ μέρους της Ε.Ε η επικεφαλής διπλωματίας Κάθριν Αστον κάλεσε τις αιγυπτιακές Αρχές σε αυτοσυγκράτηση, χαρακτηρίζοντας “υπερβολικά ανησυχητικές” τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Στην ανακοίνωσή της η Αστον ζητά από τους Αιγύπτιους πολίτες να αποφύγουν νέες προκλήσεις.
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να αναλάβουν άμεση δράση για να θέσουν τέλος στη σφαγή στην Αίγυπτο το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και ο Αραβικός Σύνδεσμος, καταγγέλλοντας ότι η διεθνής σιωπή έστρωσε το δρόμο για τη βίαιη καταστολή με στόχο τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.