Στο έλεος της… φιλανθρωπίας, του εθελοντισμού και του φιλότιμου ορισμένων εργαζομένων έχει αφεθεί το ζήτημα της προστασίας των παιδιών καθώς οι υπάρχουσες δομές παιδικής προστασίας δοκιμάζονται από σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Στο μεταξύ, αύξηση των περιστατικών κακοποίησης παιδιών παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ως απόρροια των οικονομικών, κοινωνικών και ψυχολογικών συνεπειών της κρίσης σε πολλές οικογένειες.
Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Η παιδική προστασία, χθες, σήμερα, αύριο», που διοργάνωσαν, σήμερα, Παρασκευή, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης και το εθελοντικό σωματείο «Στήριξις» στον χώρο του Παραρτήματος Παιδιών και Νέων Χανίων.
Στα προβλήματα των 9 δομών παιδικής μέριμνας στην Κρήτη για παιδιά με αναπηρία, που έχουν εγκαταλειφθεί ή που έχουν υποστεί κακοποίηση, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Τσαντηράκη χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για τη στάση της Πολιτείας απέναντι στα παιδιά που έχουν ανάγκη στήριξης: «Κυρίως η κακοποίηση που υφίστανται τα παιδιά αυτά είναι από το κράτος. Κι εννοώ ότι δεν μπορούμε να λέμε ότι προστατεύουμε παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον, δεν υπάρχει γι’ αυτά υποστηρικτικό περιβάλλον και όλη η οικογένεια τους είναι τα ιδρύματα και την ίδια στιγμή να τους παρέχουμε μια υποστελεχωμένη δομή με χιλιάδες προβλήματα», ανέφερε η κα Τσαντηράκη και τόνισε ότι η λειτουργία των δομών βασίζεται κυρίως στο φιλότιμο των υπαλλήλων και των διοικήσεων των ιδρυμάτων. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει μια καλύτερη συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Περιφέρεια και την Εισαγγελία, ώστε τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές να λαμβάνουν την υποστήριξη που έχουν ανάγκη σε κάθε φάση της ενηλικίωσής τους.
Για ένταση του φαινομένου της κακοποίησης των παιδιών τα τελευταία χρόνια έκανε λόγο ο Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος: «Τα παιδιά που βρίσκονται σε σπίτια με δυσκολίες που μερικές φορές υπάρχει κακοποίηση άλλες παραμέληση ή απουσία του γονέα, κακά διαζύγια με έντονες καταστάσεις, δυστυχώς με την κρίση είναι περισσότερα», σχολίασε ενώ τόνισε ότι αντίθετα με τις διεθνείς πρακτικές που η απομάκρυνση ενός παιδιού είναι η ύστατη λύση και όταν αυτό συμβαίνει προκρίνεται ο θεσμός των ανάδοχων οικογενειών, στην Ελλάδα παραμένει κυρίαρχο το ιδρυματικό μοντέλο, με περιορισμένους πόρους, ανεπαρκή στελέχωση και όχι αποτελεσματική οργάνωση και εποπτεία. «Θέλουμε αυτό το κομμάτι της κοινωνίας που δοκιμάζεται, από την κακοποίηση, την αναπηρία, την ακραία φτώχεια κ.λπ. να αγκαλιαστεί από την κοινωνία, αλλά και την Πολιτεία που θα πρέπει την πρόνοια να την δει όχι σαν φτωχοπαίδι αλλά σαν κύριο πεδίο επένδυσης πόρων για να στηριχθούν τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας», επεσήμανε ο κ. Μόσχος.
Η αντιεισαγγελέας Εφετών Κρήτης και πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Χανίων Μαρία Κωστίδου αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης σε ό,τι αφορά την προστασία των παιδιών και τη λειτουργία των οικογενειών. Τόνισε δε ότι οι δομές που υπάρχουν, όπως η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Χανίων, προσπαθούν να στηρίξουν οικογένειες που έχουν ανάγκη, αξιοποιώντας δωρεές ιδιωτών, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, είναι απαραίτητη η συνδρομή της Πολιτείας. «Η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει. Η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι καλή και χρειάζεται αλλά λειτουργεί επικουρικά. Πρώτα πρέπει η Πολιτεία να βοηθήσει το έργο των φορέων και επικουρικά η ιδιωτική πρωτοβουλία», σημείωσε.
Για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και των όρων διαβίωσης των οικογενειών η οποία επηρεάζει έμμεσα ή άμεσα την ψυχοκοινωνική εξέλιξη ενός παιδιού μίλησε ο παιδοψυχολόγος Αριστείδης Στουρνάρας: «Εννοείται ότι οι κοινωνικές εξελίξεις επηρεάζουν. Όταν το περιβάλλον και η πραγματικότητα “κακοποιεί” τους γονείς, υπάρχει ανεργία, δυσκολίες κ.λπ. αυτό μεταφέρεται και στα παιδιά. Δεν μιλάμε βέβαια για την ανέχεια και για το αν κάποιος έχει λιγότερα ή περισσότερα χρήματα αλλά για την ποιότητα ζωής όπως την εννοεί η κάθε οικογένεια».
Εκ μέρους των παιδιών του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων ο Κωνσταντίνος Γιαννακάκης υπογράμμισε τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλει η Διεύθυνση του Κέντρου και ο διευθυντής Μιχάλης Κονταξάκης ώστε να βελτιωθεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά. Ωστόσο, τόνισε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει ουσιαστικά στην ένταξη των παιδιών που μεγαλώνοντας επιχειρούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και την κοινωνία: «Η ένταξη στην κοινωνία και την εργασία δεν είναι κάτι εύκολο. Τα παιδιά έχουν τα εφόδια -γιατί το Κέντρο τους τα παρέχει- όμως βρίσκουν πολλά εμπόδια γιατί δεν έχουν τον γονέα να τα υποστηρίξει», σημείωσε.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη η οποία τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια οι κοινωνικές δομές που αφορούσαν την προστασία του παιδιού είχαν αφεθεί στον εθελοντισμό και την φιλανθρωπία. «Είναι καιρός η Πολιτεία να δώσει τα κονδύλια και το προσωπικό», επεσήμανε και έκανε γνωστό ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα της παιδικής προστασίας αφού προηγηθεί εκτεταμένη διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.