Η Μεσογειακή διατροφή διατηρείται περισσότερο στις…Σκανδιναβικές χώρες παρά στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας “Guardian” που επικαλείται πηγές του “Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας”.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «για τα παιδιά στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία η Μεσογειακή διατροφή είναι νεκρή», ενώ την ίδια ώρα «τα παιδιά στη Σουηδία συνηθίζουν να τρώνε περισσότερο ψάρι, ελαιόλαδο και τομάτες από αυτά της νότιας Ευρώπης. »
Το δημοσίευμα τονίζει πως το 43% των αγοριών και των κοριτσιών μέχρι την ηλικία των 9 είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλίας έχουν ποσοστά αντίστοιχα που φτάνουν και το 40%.
«Οι Μεσογειακές χώρες που έδωσαν το όνομα τους στη φημισμένη δίαιτα που είναι από τις πιο υγιεινές στον κόσμο είναι ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης με τα πιο παχύσαρκα παιδιά. Γλυκά, γρήγορο φαγητό και αναψυκτικά με ζάχαρη έχουν αντικαταστήσει την παραδοσιακή δίαιτα με φρούτα και λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο» λέει ο δρ. Joao Breda, επικεφαλής του Ευρωπαικού Γραφείου του Παγκόσμου Οργανισμού Υγείας.
«Η Μεσογειακή διατροφή για τα παιδιά στις χώρες αυτές έχει τελειώσει» αναφέρει η το Ευρωπαϊκό Κογκρέσο για την παχυσαρκία στη Βιένη. «Δεν υπάρχει μεσογειαή διατροφή. Αυτοί που είναι πιο κοντά στη Μεσογειακή διατροφη είναι τα παιδιά στη Σουηδία! Η Μεσογειακή διατροφή χάνεται και πρέπει να την ανακτήσουμε».
Ο ΑΝΤΡΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Χαρακτηριστική η αναφορά του Dr. Breda και στην έλλειψη άσκησης που επίσης ήταν συνδυασμένη με την Μεσογειακή διατροφή. «Ένας άνδρας στην Κρήτη στη δεκαετία του ΄60 χρειάζονταν 3.500 θερμίδες γιατί έπρεπε να ανεβοκατεβαίνει τα βουνά» σημειώνοντας πως οι άνθρωποι της εποχής εκείνης χρειάζονταν θερμίδες καθώς περπατούσαν πάρα πολύ και έκαναν δουλειές στις οποίες έχαναν κιλά.
Πάντως το δημοσίευμα κάνει μια αναφορά και στα “καλά νέα” τονίζοντας πως στις Μεσογειακές χώρες το πρόβλημα έχει επισημανθεί και γίνονται προσπάθειες ώστε να μειωθεί η παιδική παχυσαρκία. Αναφέρει το παράδειγμα της Ιταλία και στην προσπάθεια να διδαχθούν τα παιδιά για την αξία των φρούτων.