Σε τροχιά εγκατάλειψης συνεχίζει να βρίσκεται το κλειστό κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι, με το Πολυτεχνείο Κρήτης να βρίσκεται εδώ και μήνες σε αναμονή κάποιας νεότερης εξέλιξης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Το αξιοσημείωτο στην υπόθεση είναι ότι το κολυμβητήριο – «φάντασμα», που στοίχισε 5 εκατ. ευρώ στον ελληνικό λαό και δεν λειτούργησε ποτέ, εξακολουθεί να ρημάζει παρά το γεγονός ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει εκπονήσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2016 τις αναγκαίες μελέτες αποκατάστασης και ενεργειακής αναβάθμισης των -κατ’ επανάληψη- λεηλατημένων εγκαταστάσεων, ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από τον Σεπτέμβριο του 2017 έχει υποσχεθεί χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ!
Κι όμως τον χρόνο που μεσολάβησε από την δέσμευση για χρηματοδότηση που είχε κάνει ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου στο Ηράκλειο, ελάχιστα πράγματα έχουν προχωρήσει. Για την ακρίβεια, τον περασμένο Αύγουστο, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Βαγγέλης Διαμαντόπουλος είχε συναντηθεί με τον γ.γ. Αθλητισμού και τον υφυπουργό Αθλητισμού στην Αθήνα όπου συζητήθηκε το θέμα.
Στη συνέχεια το Πολυτεχνείο απέστειλε στη Γ.Γ. Αθλητισμού την τεχνική μελέτη που είχε εκπονήσει το Ίδρυμα με ιδίους πόρους και πριν περίπου 10 ημέρες η Γ.Γ. Αθλητισμού ζήτησε να αποσταλούν εκ νέου οι τεχνικές μελέτες σε μορφή αρχείων που σχεδιάζουν οι μηχανικοί.
Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο με τον οποίο ήρθαν σε επικοινωνία οι άνθρωποι του Υπουργείου Αθλητισμού εκφράστηκαν θετικά για τις μελέτες και επανέλαβαν τη βούληση της Πολιτείας να εξετάσει την προοπτική υλοποίησης του έργου. Ωστόσο, πέρα από αυτό, δεν έδωσαν καμία συγκεκριμένη πληροφορία ή κάποιο χρονοδιάγραμμα για αν και πως θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τεχνική μελέτη που έχει γίνει το κόστος αποκατάστασης των εγκαταστάσεων υπολογίζεται σε περίπου 4,5 με 5 εκατ. ευρώ (με τιμές δημοσίων έργων) που εκτιμάται ότι θα κατέβει με την έκπτωση γύρω στα 3 με 3,5 εκατ. ευρώ.
Τα ερωτήματα, ωστόσο, που προκύπτουν εφόσον προχωρήσει το έργο είναι σύμφωνα με πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης ποιος θα υλοποιήσει το έργο και -κυρίως- ποιος φορέας θα διαχειριστεί το κολυμβητήριο την επόμενη ημέρα. «Το σίγουρο είναι ότι το Πολυτεχνείο δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα κολυμβητήριο για την τοπική κοινωνία. Χρειάζεται να συσταθεί ένας φορέας που να αναλάβει αυτό το έργο», τόνισε ο κ. Διαμαντόπουλος και πρόσθεσε ότι αν δεν βρεθεί λύση σε αυτό το ζήτημα τότε ακόμα κι αν επισκευαστεί το κολυμβητήριο πολύ σύντομα θα ρημάξει ξανά.