Η ανάγκη να στηριχθεί ουσιαστικά το βιβλίο και η φιλαναγνωσία από την Πολιτεία αναδείχθηκε κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο ΤΕΕ-ΤΔΚ με καλεσμένο τον συγγραφέα παιδικής – εφηβικής λογοτεχνίας Βασίλη Παπαθεοδώρου.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν τα 10ο, 9ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία Χανίων και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η αναζήτηση τρόπων ώστε τα παιδιά να έρθουν κοντά στο βιβλίο και να αγαπήσουν την ανάγνωση. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε η Πολιτεία έχει αναστείλει εδώ και χρόνια τα οργανωμένα προγράμματα που ενίσχυαν τη φιλαναγνωσία και έφερναν κοντά στους μαθητές τους συγγραφείς και το έργο τους.
«Δυστυχώς δεν είμαι αισιόδοξος για την κατάσταση που επικρατεί σε ό,τι αφορά το παιδικό βιβλίο στην Ελλάδα. Υπάρχει μια πληθώρα τίτλων, ωστόσο, οι περισσότεροι είναι πάρα πολύ κακοί» σχολίασε ο κ. Παπαθεοδώρου, ενώ στο ερώτημα πώς μπορεί να έρθουν κοντά στο βιβλίο τα παιδιά απάντησε: «Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό κουμπί. Ολα, ωστόσο, ξεκινάνε από την οικογένεια».
Συνεχίζοντας ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε ότι κατά το παρελθόν οι άνθρωποι διάβαζαν περισσότερα βιβλία ενώ οι εφημερίδες, τα περιοδικά ακόμα και τα κόμικ που έμπαιναν στα σπίτια αποτελούσαν έναν προθάλαμο για να έρθουν κοντά στο διάβασμα τα παιδιά. «Δυστυχώς στις μέρες μας σπανίζει αυτό», επεσήμανε ενώ τόνισε ότι στις μέρες μας δεν θα πρέπει να είμαστε φοβικοί απέναντι στις νέες τεχνολογίες αλλά να αναζητηθούν “συμμαχίες” με αυτές ώστε να δοθούν ερεθίσματα στα παιδιά να γνωρίσουν το βιβλίο.
Η διευθύντρια του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων Μαρία Μιχαήλ αναφέρθηκε στη σύμπραξη των τριών σχολείων προκειμένου να ενισχυθεί η φιλαναγνωσία των μαθητών. Επεσήμανε δε ότι βασικοί κρίκοι σε αυτή την αλυσίδα που οδηγεί στο βιβλίο είναι η οικογένεια, το σχολείο και η κοινότητα.
Η διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων Χρύσα Τερεζάκη υπογράμμισε την έλλειψη υποστήριξης της φιλαναγνωσίας από την Πολιτεία: «Υπάρχει μια πικρή γεύση καθώς το καινοτόμο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας μέσα από τα σχολεία, που υπήρχε μέχρι πριν από κάποια χρόνια και είχε γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από συγγραφείς και φορείς να ενδυναμώσουν το βιβλίο, δυστυχώς καταργήθηκε.
Και συνεπώς σταμάτησε η στήριξη προς τις βιβλιοθήκες, τους συγγραφείς και τους εκπαιδευτικούς σε σχέση με το βιβλίο».
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι συντονίστρια της χθεσινής εκδήλωσης ήταν η εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής και συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Αννα Κοντολέων.