Επαναφορά στην κανονικότητα για το διεθνες μίτινγκ “Βενιζέλεια – Χανιά”, που ανήκει στη σειρά “Bronze” του Continental Tour της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, αφού τηρουμένων των μέτρων για την προστασία από την πανδημία διεξήχθη και πάλι εφέτος, μετά τη περσινή ακύρωσή του και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία και τη συμμετοχή περίπου 140 αθλητών και αθλητριών από 27 χώρες της Ευρώπης.
Τους αγώνες διοργάνωσαν ο ΣΕΓΑΣ, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης, ο ΑΟ Κύδων Χανίων και ο ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Χανίων και με την υποστήριξη του Δήμου Πλατανιά, του Δήμου Αποκορώνου και του Ε.Α.Κ. Χανίων και την υποστήριξη μεγάλου αριθμού φορέων, επιχειρήσεων και οργανισμών της Κρήτης.
Ο πρόεδρος του ΓΣ. Ελ. Βενιζέλος και γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Γιώργος Γιατρουδάκης, είπε για τους αγώνες: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τους αθλητές που προσήλθαν στα Χανιά, λόγω των δυσκολιών με τον κορονοϊό και κάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε, γιατί ένα μίτινγκ χρειάζεται 5-6 μήνες προετοιμασίας κι εμείς το στήσαμε εντός 25 ημερών. Είναι πολύ φοβερή η συνεργασία με τον Κύδωνα και θα συνεχιστεί»..
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σάκης Κουβάτσος, ο πρόεδρος του ιστορικού Κύδωνα Χανίων, επίσης συνδιοργανωτής του μίτινγκ, τόνισε: «Κάναμε όντως πολύ μεγάλη προσπάθεια για να τα καταφέρουμε. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά, αν και μπορεί να υπάρξουν κάποιες ελλείψεις στο μίτιγκ, λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος προετοιμασίας μας».
«Είναι μια ιδιαίτερη χαρά αλλά και τιμή που βρίσκομαι και πάλι σε αυτό το στάδιο που τόσες καλές αναμνήσεις έχω. Ευχαριστώ τα δύο σωματεία Κύδωνα και ΓΣ Ελ. Βενιζέλος που διοργανώνουν τον αγώνα αυτό και προσκάλεσαν στον αγώνα τόσους καλούς αθλητές», είπε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα, η οποία τον Σεπτέμβριο του 1982 είχε σημειιωσει στο «Έλενα Βενιζέλου» παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό γυναικών. «Είναι πολύ σημαντικό που οι αθλητές έχουν αγωνιστικές ευκαιρίες να πιάσουν όρια πριν από μεγάλες διοργανώσεις και βέβαια τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Λατρεύω την Κρήτη και τους ανθρώπους της», πρόσθεσε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25.
Έναν ακόμη καλό αγώνα πραγματοποίησε στο ξεκίνημα της σεζόν ο Μίλτος Τεντόγλου. Χωρίς να πιεστεί ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι, πήρε τη νίκη με άλμα στα 8.27μ στην 4η προσπάθειά του, ενώ έκανε επίσης 8.07μ, άκυρο και 8.01μ (τις δύο τελευταίες δεν τις επιχείρησε). Την δεύτερη θέση πήρε ο Γάλλος Ζαν Πιέρ Μπερτράν με 7.96μ και την τρίτη ο Πολωνός Αντρέι Κουτς με 7.88μ.
«Δεν τα πήγα σήμερα όσο καλά θα ήθελα, αφού μπορούσα μεγαλύτερα άλματα. Συνεχίζουμε τους αγώνες και βλέπουμε. Είχαμε συμφωνήσει με τον προπονητή μου νακάνω τρία άλματα, αλλά επειδή δεν ήταν αυτά που ήθελα έκανα και τέταρτο που βγήκε στα 8.27μ. Και στην Πάτρα τρία άλματα σκοπεύω να κάνω. Δεν κυνηγώ το ρεκόρ του Τσάτουμα, δεν το σκέπτομαι, δεν αγχώνομαι», είπε μετά τον αγώνα του ο 23χρονος κορυφαίος μέχρι στιγμής άλτης στον κόσμο για το 2021.
Από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Πομάσκι, είπε: «Ο Μίλτος είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ωστόσο έχουμε επιλέξει να κάνουμε περιορισμένους αγώνες και σε κάποιες περιπτώσεις και περιορισμένα άλματα, προκειμένου να φτάσει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο».
Καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και η Σπυριδούλα Καρύδη, που ανήκει επίσης στο γκρουπ του Γιώργου Πομάσκι. Η Ελληνιδα άλτρια μετά το 14.19μ στη Καλλιθέα, στα Χανιά πήρε τη νίκη στο τριπλούν με 14.00, με δεύτερη την Ιταλίδα Οτάβια Τσεστονάρο με 13.55μ και τρίτη την Ουκρανή Τετιάνα Πτάσκινα με 13.47μ.
Ο Ανδρέας Πανταζής επιβεβαίωσε την καλή του κατάσταση, αφού ήταν νικητής στο τριπλούν με 16,74 μ., επίδοση που πέτυχε στην τρίτη του προσπάθεια. Ο αθλητής του Δημήτρη Βασιλικού ξεκίνησε με δύο άκυρες προσπάθειες, ενώ στο πέμπτο του άλμα πέτυχε 16,38 μ.
«Είχα κάποια προβλήματα με τη φόρα μου και γι΄αυτό έκανα τόσα άκυρα. Πιστεύω πως στον επόμενο αγώνα μου θα τα έχω ξεπεράσει. Ήμουν έτοιμος σήμερα για μεγάλα άλματα, ακόμη και μεγαλύτερα από το 16,74 μ., τα οποία πιστεύω πως θα έρθουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Η χρονιά έχει σημαντικές διοργανώσεις, η καθεμία με τη βαρύτητα της. Σίγουρα όνειρο κάθε αθλητή είναι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο αυτή τη στιγμή προέχει η διάκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα», είπε ο αθλητής με το τέλος του αγώνα.
Πολύ καλή παρουσία πραγματοποίησε και ο δεύτερος του αγώνα, ο Νίκος Ανδρικόπουλος, ο οποίος στην τέταρτη προσπάθεια του πέτυχε 16,47 μ. (1,0) και ισοφάρισε το ατομικό του ρεκόρ. Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι είχε ακόμη δύο έγκυρο άλμα στα 15,82 μ. και στα 16,43 μ. στην έκτη προσπάθεια. Τρίτος στον σημερινό αγώνα ήταν ο Αλέξανδρος Αθανασίου με 15,96 μ. που και αυτός με τη σειρά του επιβεβαίωσε τη σταθερά ανοδική του πορεία.
Η Ραφαέλα Σπανουδάκη μπορεί να αναμένει την πρώτη της κούρσα στη σεζόν στα 200 μ., στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ωστόσο ως τότε φρόντισε να δείξει πως είναι σε καλή κατάσταση και στα 100 μέτρα. Η αθλήτρια του Κώστα Βογιατζάκη ήταν νικήτρια στην απόσταση στο μίτινγκ “Βενιζέλεια- Χανιά” με 10.34 επίδοση που αποτελεί την καλύτερη εφετινή της. Μάλιστα η αθλήτρια, η οποία έκανε τη δεύτερη κούρσα της στη σεζόν, δε φάνηκε να πιέζεται ιδιαίτερα στα τελευταία μέτρα.
«Έκανα σήμερα τη δεύτερη κούρσα μου στον ανοιχτό και νομίζω πως πήγε καλά. Στόχος μου είναι να κυνηγήσω το όριο στα 100 μ. για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο και να βρεθώ μέσα σε τροχιά πρόκρισης και στα μέτρα. Είμαι σε καλή κατάσταση και πιστεύω πως μπορεί να βγουν καλές επιδόσεις στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α-Γ στην Πάτρα», είπε η Σπανουδάκη με το τέλος του αγώνα. Η Ίνα Εφτίμοβα (Βουλγαρία) ήταν δεύτερη με 11.51 και η Ραμόνα Παπαϊωάννου τρίτη (Κύπρος) με 11.52. Η Μαρία Γάτου ήταν τέταρτη με 11.57, ενώ πίσω της τερμάτισε η Κατερίνα Δαλάκα με 11.61.
Στο ύψος των γυναικών η Μιχαέλα Χρούμπα (Τσεχία) ξεπέρασε το 1,91 μ. επίδοση, που ήταν αρκετή για να της δώσει την πρώτη θέση στο αγώνισμα. Η αθλήτρια στη συνέχεια επέλεξε να μη δοκιμάσει υψηλότερα και να ολοκληρώσει τον αγώνα της. Η Ούρτε Μπαϊκστίτε (Λιθουανία) ήταν δεύτερη με 1,89 μ., ενώ τρίτη ήταν η Τατιάνα Γκούσιν με 1,87 μέτρα. Η αθλήτρια, η οποία αισθανόταν σε καλή κατάσταση, επέλεξε στη συνέχεια να αφήσει το 1,89 μ., προκειμένου να δοκιμάσει στο 1,91 μ., ύψος στο οποίο είχε καλές, αλλά άκυρες προσπάθειες. Η Ιωάννα Ζάκκα δεν βρέθηκε στην κατάσταση που θα ήθελε, αφού έμεινε στα 1,79 μ., επίδοση που της έδωσε την τέταρτη θέση.
Η Ελισάβετ Πεσιρίδου ήταν νικήτρια στα 100με μπόδια και έδειξε χαρούμενη, αφού μετά από καιρό κατάφερε να κάνει μια κούρσα όπως την ήθελε. Η αθλήτρια της Ιωάννας Σιώμου ήταν νικήτρια στο αγώνισμα με 13.21 (0,7) επίδοση που της έδωσε την πρώτη θέση στον αγώνα. Η έμπειρη αθλήτρια αρχίζει να βρίσκει το ρυθμό της και μέσα από τους αγώνες θα επιδιώξει να επιστρέψει σε χρόνους κάτω από 13.20. «Εκανα κάποια λάθη στην αρχή κι έπειτα μέχρι το πέμπτο εμπόδιο.Ωστόσο στη συνέχεια ανέβηκα, πήρα μπρος και βρήκα το ρυθμό μου. Είναι η αλήθεια πως είμαι αγχωμένη, λόγω του ράνκινγκ, αλλά ξέρω ότι είμαι σε καλή κατάσταση και πιστεύω πως σύντομα θα τρέξει όπως μπορώ. Μπορεί να μην είμαι ικανοποιημένη από την επίδοσή μου, όμως θεωρώ ότι στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μπορώ να τρέξω κάτω από 13.10», δήλωσε η Πεσιρίδου με το τέλος της κούρσας. Δεύτερη με 13.32 ήταν η Κύπρια Ναταλία Χριστοφή και τρίτη η Αναμαρία Νεστέριουκ (Ρουμανία) με 13.42.
Στη σφαιροβολία των Ανδρών νικητής ήταν Τσάνκο Αρναούντοβ (Ρουμανία) με 20,02 μέτρα. Ο Οδυσσέας Μουζενίδης, ο οποίος συνεχίζει το σερί των αγώνων, ήταν δεύτερος με 19,48 μ. από την τρίτη του προσπάθεια. Ο αθλητής είχε μία ακόμη έγκυρη βολή στα 19,00 μέτρα. Τρίτος με 19,30 μ. ήταν ο Ρομάν Κοκόσκο (Ουκρανία).
Στα 100μ των ανδρών νικητής αναδείχθηκε ο Έντριου Ρόμπερτσον (Βρετανία) με 10.20 και ακολούθησαν οι Ουσορίτσε Ιτσεκίρι (Νιγηρία) 10.29 και Κότζο Μούσα (Δανία) 10.34. Την καλύτερη παρουσία από Έλληνα αθλητή πραγματοποίησε ο Θόδωρος Βροντινός, που τερμάτισε σε 10.56, κοντά στο ατομικό του 10.51.
Ο αθλητής του Χάρη Βαρυτιμίδη θα κυνηγήσει στους επόμενους αγώνες του το όριο (10.50) για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23. Πίσω από τον νεαρό αθλητή ακολούθησε ο Κώστας Ζήκος που σημείωσε 10.57 και έδειξε πως ακόμη δεν είναι στην κατάσταση που ήθελε.