Ποιοτικά στοιχεία που το διαφοροποιούν από τα θυµαρίσια µέλια στην υπόλοιπη χώρα, έχει και µε τη “βούλα” το κρητικό µέλι, όπως πιστοποιεί το εξειδικευµένο εργαστήριο του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Στη χθεσινή εσπερίδα µε τίτλο: “Γιατί επιλέγω Κρητικό µέλι” ξεχώρισε η εισήγηση της κ. Έλιας Ψυλλάκη, καθηγήτρια στη Σχολή Χηµικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, που αναφέρθηκε σε µια σειρά στοιχεία από την έρευνα που πραγµατοποίησε στο εργαστήρι της τα τελευταία χρόνια.
«Καταφέραµε να αποδείξουµε ότι το κρητικό θυµαρίσιο µέλι διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα της Ελλάδας! Ένα αποτέλεσµα που ελπίζω να το εκµεταλλευτούµε για να προστατεύουµε το προϊόν της Κρήτης που είναι ανώτερης ποιότητας και του δίνει προστιθέµενη αξία σε σύγκριση µε τα άλλα µέλια. Οφείλουµε να προστατεύουµε τη διαφορετική νότα που έχουν τα Κρητικά µέλια» υπογράµµισε η χηµικός.
Παράλληλα σηµείωσε πως παρότι τις χρονιές 2022, 2023, 2024 υπήρχε λειψυδρία και µειωµένη ανθοφορία «η ποιότητα του Κρητικού µελιού δεν επηρεάστηκε και παραµένει πολύ υψηλά».
Στο εργαστήριο του Πολυτεχνείου Κρήτης έγιναν και προκαταρκτικές µελέτες για τις συνθήκες αποθήκευσης και επεξεργασίας µελιών. «Σε µέλια που ήταν σε πλαστικά κουτιά δεν βρέθηκαν υπολείµµατα πλαστικοποιητών, ενώ η χρήση θυµόλης – είναι φυσικό σκεύασµα – που βρήκαµε σε τρία δείγµατα σε χαµηλά επίπεδα δεν αλλοιώνει δεν υποβαθµίζει το προϊόν αλλά αλλάζει τη γεύση του µελιού».
«Αν πατήσουµε πάνω στην έρευνα της κ. Ψυλλάκη µπορούµε να προχωρήσουµε σε µια πιστοποίηση της γνησιότητας του θυµαρίσιου µελιού της Κρήτης και να το εκµεταλλευτούµε» σηµείωσε ο κ. Μιχάλης Μπεµπλιδάκης, πρόεδρος του Μελισσοκοµικού Συλλόγου Χανίων η Μέλισσα επεξηγώντας πως το Κρητικό θυµαρίσιο µέλι «έχει πολύ πιο πολλές αρωµατικές ουσίες. Σε άλλα µέλια βρήκαν 5 – 6 αρωµατικές ουσίες και στα δικά µας πάνω από 50 ουσίες. Ήταν χαώδη η διαφορά στα αρώµατα».
ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο ίδιος παρουσιάζοντας τους στόχους του Συλλόγου πρόταξε την ανάδειξη του µελιού Καλοκοιµηθιάς µε στόχο να γίνει ΠΓΕ, το µοίρασµα µελισσοκοµικών φυτών κ.ά. Μίλησε επίσης για τη δηµιουργία δικτύου παρακολούθησης που θα συλλέγει δεδοµένα για τις κλιµατολογικές συνθήκες και την απόδοση των µελισσών και θα βοηθάει στην πιο στοχευµένη µετακίνηση των µελισσών, για το σκοπό αυτό θα υπογραφεί προγραµµατική σύµβαση µε το ∆ήµο και το Πολυτεχνείο.
Η επόπτης µελισσοκοµίας κτηνίατρος κ. ∆έσποινα Κατσουλάκη αναφέρθηκε στα θρεπτικά χαρακτηριστικά του µελιού και τη διατροφική του αξία. Υπογράµµισε ειδικά τα ιχνοστοιχεία, τα αντιοξειδωτικά, τα µεταλλικά ιόντα, τα φαινολικά οξέα που εµπεριέχει το µέλι. Έκανε και µια σύγκριση της ζάχαρης µε το µέλι, επισηµαίνοντας ότι υπάρχει χαοτική διαφορά µε το µέλι να αποτελεί µια σαφώς πιο ποιοτική τροφή. «Η εξαγωγή µελιού από την Κρήτη είναι ιδιαίτερα χαµηλή. Άρα υπάρχουν περιθώρια για να δουλέψουµε σε αυτό το κοµµάτι», είπε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσµου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Μανώλης Καρπαδάκης.
Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια ο κ. Σπύρος Μπαλαντίνος επισήµανε µεταξύ άλλων ότι «αντιµετωπίζουµε µε µεγάλη σοβαρότητα και προσπαθούµε να αναδείξουµε το Κρητικό µέλι. Ήδη πέρυσι κάναµε µια εκδήλωση για το µέλι καλοκοιµηθιάς που γίνεται προσπάθεια για να αναγνωριστεί ως ΠΓΕ». Έπειτα ο αντιδήµαρχος και µέλος του Συλλόγου Μελισσοκόµων κ. Γιάννης Νικηφοράκης µίλησε για την προγραµµατική σύµβαση µεταξύ ∆ήµου- Συλλόγου- Πολυτεχνείου για τη δηµιουργία δικτύου παρακολούθησης της απόδοσης των µελισσών και των καιρικών συνθηκών.
Για το Γεωτεχνικό Επιµελητήριο η πρόεδρος του κ. Άννα ∆ασκαλάκη στάθηκε στην αξία του µελισσοκοµικού επαγγέλµατος και ενηµέρωσε για το στόχο για παγκρήτιο διαγωνισµό µελιού στα πρότυπα του αντίστοιχου για το ελαιόλαδο.
Την ηµερίδα χαιρέτησε η διευθύντρια Αγροτ. Οικονοµίας κ. Μ. Μυλωνάκη, εκ µέρους της βουλευτή κ. Σ. Βολουδάκη ο κ. Τ. Λουφαρδάκης και από την Οµοσπονδία Μελισσοκοµικών Συλλόγων Ελλάδας ο κ. Κ. Λεοντάρακης.
Ανύπαρκτοι έλεγχοι – αθρόες εισαγωγές
Ιδιαίτερης σηµασίας η τοποθέτηση του κ. Κ. Παπαδάκη από τη ∆ΑΟΚ που έκανε µια παρουσίαση της κατάστασης σε όλα τα επίπεδα. «Έχουµε την παντελή απουσία του κράτους να λύσει σοβαρά προβλήµατα όπως η ανεξέλεγκτη εισαγωγή µελιών φτηνών και υποβαθµισµένων και η πρόσµιξη τους µε δικά µας µέλια, που έχει πάρει µεγάλες διαστάσεις. ∆υστυχώς δεν υπάρχει κρατικός έλεγχος παρά τις παραστάσεις, ψηφίσµατα, αιτήµατα των µελισσοκόµων και τις αντίστοιχες αποφάσεις διατάξεις και διακηρύξεις των αρµοδίων του Υπουργείου».
∆ίνοντας µια εικόνα της µελισσοκοµίας στα Χανιά ενηµέρωσε πως υπάρχουν 1400 µητρώα, 400 είναι οι επαγγελµατίες που έχουν πάνω από 200 µελίσσια. «Η παραγωγή µέχρι το 2020 ήταν 1000 τόνοι θυµάρι και 800 τόνοι πεύκο µε άνθη. Η κλιµατική αλλαγή έχει προκαλέσει µείωση παραγωγής 30-40%. Αιτία, η παρατεταµένη ξηρασία, η καταστροφή της χλωρίδας από διάφορες δραστηριότητες του ανθρώπου, η υπερβόσκηση».