Παρατείνεται η αγωνία για το ενδεχόμενο σχηματισμού μεσογειακού κυκλώνα στην περιοχή δυτικά της Κρήτης, με τις ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία που θα ακολουθήσει, να αναμένονται σήμερα. Τα χθεσινά προγνωστικά μοντέλα έδειχναν ότι υπάρχει πιθανότητα η Κρήτη να βρεθεί στο επίκεντρο της σφοδρής κακοκαιρίας, τα κύρια χαρακτηριστικά της οποίας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι οι θυελλώδεις άνεμοι που ξεπερνούν ακόμα και τα 10 μποφόρ, προκαλώντας ανησυχία για καταστροφές σε καλλιέργειες αλλά και ενδεχόμενες πλημμύρες.
ΠΙΘΑΝΟ “ΞΕΣΠΑΣΜΑ” ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
Για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο για την περιοχή μας κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, επισημαίνοντας στα “Χ.ν.” ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξάγουμε ασφαλές συμπέρασμα για την κίνηση του συστήματος». Χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας μας ανέφερε πως «ενώ το πρωί της Πέμπτης το σύστημα έδειχνε ότι περνά μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης με 11-12 μποφόρ ανέμους στην Κίσσαμο, το βράδυ μας έδειχνε ότι περνά από τις βόρειες ακτές της Κρήτης “σαρώνοντας” όλο το νησί».
Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε πως σήμερα που θα έχει “γεννηθεί” ο κυκλώνας θα μπορεί να προσωμοιωθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια η κίνησή του. Σε κάθε περίπτωση ο μετεωρολόγος ανέφερε πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για “ξέσπασμα” την Κυριακή, με τις επικίνδυνες ώρες να προσδιορίζονται από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι εκείνης της ημέρας. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του συστύματος είναι οι πολύ έντονες καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι, φαινόμενα που συνήθως διαρκούν για 4-5 ώρες. «Σίγουρα τέτοιες συνθήκες θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα έχουμε και αναβολές πτήσεων. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, θυμηθείτε την κακοκαιρία που έπληξε τον Οκτώβριο τον Πλατανιά. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να ζήσουμε με τη διαφορά ότι θα έχει αρκετά μεγαλύτερη διάρκεια». Ο κ. Λέκκας επανέλαβε και πάλι ότι σήμερα θα έχουμε πιο ασφαλείς εκτιμήσεις. Η κίνηση του κυκλώνα, σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου. Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι θα πλήξει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και, μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ3 χθες, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που υπήρχαν το πρωί του Σαββάτου ο κυκλώνας θα πλησιάσει τη νοτιοδυτική Ελλάδα. Το μεσημέρι το σύστημα θα κινηθεί ανατολικά με τους ανέμους γύρω από το “μάτι” του να ξεπερνούν τα 110 χιλιόμετρα! Προς το απόγευμα του Σαββάτου θα γίνει αισθητή στη Δυτική Κρήτη η ένταση των ανέμων, ενώ την Κυριακή το σύστημα θα περάσει πάνω από την Κρήτη και τις Κυκλάδες, δίνοντας βροχές και ισχυρούς ανέμους που κατά τόπους θα ξεπερνούν τα 10 μποφόρ.
ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ
«Ο μηχανισμός της Περιφέρειας και η Πολιτική Προστασία βρίσκονται σε επιφυλακή», διαβεβαίωση ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος ανέφερε στα “Χ.ν.” ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να ενημερωθεί έγκαιρα η αντιπεριφέρεια για εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, παραμένουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Χανίων, το οποίο δίνει συμβουλές στους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που εκδηλωθούν έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες ή θυελλώδεις άνεμοι.
Αναλυτικά οι πολίτες καλούνται:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια, κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, κλπ.
ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου, μετά από σχετική απόφαση που έλαβε χθες βράδυ ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, υπό τον φόβο εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων. Από χθες άλλωστε καταγράφονται προβλήματα από την κακοκαιρία στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα. Στην περιοχή του Σταυρού αλιευτικό σκάφος βυθίστηκε από τον έντονο κυματισμό, κοντά στην είσοδο του λιμανιού. Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν από τη νύχτα της Τετάρτης στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, είχαν σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσει η κορυφή του μιναρέ στο Ασλάν Τζαμί, όπου στεγάζεται το δημοτικό μουσείο Ιωαννίνων. Προβλήματα προκλήθηκαν και στην ηλεκτροδότηση με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα σοβαρό στην περιοχή της Αγίας Ρουμέλης. Πρόβλημα αντιμετώπιζε και η ευρύτερη περιοχή του Σταλού μετά από ζημιά που προκάλεσε στο δίκτυο κεραυνός. Χωρίς ρεύμα έμεινε χθες και το τμήμα από Ταυρωνίτη μέχρι Βουκολιές.
Δύσκολη και πολύπλοκη υπόθεση η πρόγνωση
Πόσο εύκολη υπόθεση είναι όμως η μεσο-μακροπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού; Ο Γεώργιος Κοσιώρης (φωτ.), Καθηγητής στον Τομέα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξηγεί στα “Χ.ν.” ότι στα καιρικά φαινόμενα έχουνε να κάνουμε με πάρα πολλές παραμέτρους που λειτουργούν σε διαφορετικές χοροχρονικές κλίμακες και δεν γνωρίζουμε επακριβώς τον τρόπου που θα λειτουργήσουν». Αναφορικά με τα μοντέλα που ακούμε να επικαλούνται τις τελευταίες ημέρες οι μετεωρολόγοι, ο κ. Κοσιώρης εξηγεί ότι «τα μοντέλα, έχουν διάφορες απλοποιητικές παραδοχές. Είναι γεγονός ότι έχει γίνει μεγάλη και ουσιαστική πρόοδος όσον αφορά τη μοντελοποίηση και την αριθμητική επίλυση αυτών των μοντέλων, ειδικά με τη χρήση μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων. Αλλά μια διαταραχή για παράδειγμα στην πάνω ατμόσφαιρα που θα συμβεί στα μέσα της τροπόσφαιρας περίπου, η οποία θα είναι καθοριστική, δεν μπορεί να ανιχνευθεί εύκολα, δεν μπορούμε να την καταγράψουμε». Αναφορικά με την έρευνα που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Καθηγητής επισημαίνει ότι γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους νέους φοιτητές. «Πρέπει να δοθεί έμφαση στον κλάδο αυτό, πρέπει να βγουν νέα παιδιά γιατί πλέον ανοίγονται νέοι δρόμοι καθώς έχουμε περάσει και στην πρόβλεψη καιρού σε άλλους πλανήτες. Πρόγνωση απαραίτητη πλέον για τις διαστημικές αποστολές που γίνονται από τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Στον κλάδο αυτόν λοιπόν είναι κεντρικός ο ρόλος των Μαθηματικών και των φυσικών».