» Με ένα θετικό κι ένα αρνητικό μέτρο
Δυνατότητες απόσταξης και για σταφύλια πέρα από τα στρέμφυλα θα δώσει τροπολογία που πέρασε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα όμως διπλασιάζεται και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών για τους αποσταγματοποιούς.
Σήμερα Δευτέρα ξεκινάει τη λειτουργία του στη Σούδα το γραφείο του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Ν. Χανίων προκειμένου εκεί οι 350 περίπου ιδιοκτήτες άμβυκων σε όλο το Νομό να κάνουν τις δηλώσεις εισοδήματος και να εκδίδουν τις άδειες τους.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Ν. Χανίων κ. Γιώργος Σταματάκης σημείωσε πως «εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ένα σημαντικό μέτρο που μας αφορά. Να μπορούμε να δηλώνουμε τα σταφύλια μας ώστε στη συνέχεια να γίνει η απόσταξη τους. Επίσης πέρασε μια τροπολογία που θα εφαρμοστεί από του χρόνου που προβλέπει ότι θα μπορούν να αποστάζονται “σύζουμα” τα σταφύλια, δηλαδή να έχουμε απόσταγμα χυμού σταφυλής. Μέχρι τώρα κανείς δεν μπορούσε να αποστάξει σταφύλια με χυμό, έπρεπε τα στρέμφυλα να είναι εντελώς στεγνά. Αυτό μας λύνει τα χέρια και μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε 1 τόνο κρασί χωρικής οινοποίησης και να αποστάξουμε τα στρέμφυλα και τα υπόλοιπα σταφύλια του αμπελιού να τα αλέσουμε και επίσης να τα αποστάξουμε. »
Όπως εξήγησε ο κ. Σταματάκης το μέτρο αυτό θα είναι ενισχυτικό για τους αγρότες που δεν μπορούν να οινοποιήσουν .
Βέβαια ο φόρος θα αυξηθεί και θα πάει στο 15% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών της Κρήτης, ουσιαστικά δηλαδή θα διπλασιαστεί σε σύγκριση με τον φόρο που ισχύει σήμερα. « Αυτή η τροπολογία έχει πάει στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες και πιστεύουμε ότι σύντομα θα γίνει νόμος» κατέληξε ο κ. Σταματάκης.