Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024

Ξεκινά η συγκοµιδή αβοκάντο στη… σκιά της ανομβρίας (φωτ.)

■ Θετικά τα πρώτα δείγµατα της παραγωγής στα Χανιά

Μειωµένα µεγέθη σε ορισµένες περιοχές λόγω ανοµβρίας αλλά γενικά καλά δείγµατα δείχνει η πρώτη συγκοµιδή αβοκάντο στα Χανιά.

Την περίοδο αυτή τα περιβόλια µε αβοκάντο γεµίζουν από παραγωγούς προκειµένου να γίνει η συγκοµιδή πρώιµων Zutano σε µεγάλα µεγέθη, ενώ τις επόµενες 10 ηµέρες θα ξεκινήσει και το µάζεµα της ποικιλίας Fuerte.

Τα περισσότερα συσκευαστήρια έχουν ξεκινήσει να παραλαµβάνουν ποσότητες µε την τιµή για τον παραγωγό να είναι από 2,50-2,60 τα µεγάλα µεγέθη, 2 ευρώ περίπου τα µεσαία και κάτω από 1,50 ευρώ για τα µικρά.

«Φέτος υπήρξε µια πρωιµότητα µεγάλη και στα Zutano και στα Fuerte λόγω των αυξηµένων θερµοκρασιών. Οι υψηλές θερµοκρασίες φέτος   επηρέασαν την παραγωγή κατά τόπους» µας λέει ο παραγωγός και µέλος της Οµάδας Παραγωγών και Αβοκάντο κ. Ευτύχης Τρικουνάκης.

Παρότι υποτροπικό φυτό το αβοκάντο επηρεάζεται από τις παρατεταµένες µεγάλες θερµοκρασίες.  «Τα αβοκάντο ποτίζονται αλλά ακόµα και αυτά ταλαιπωρήθηκαν γιατί λόγω των καυσώνων δεν είχαν υγρασία τα χωράφια και η ατµόσφαιρα. Ωστόσο η ποιότητα  των καρπών  είναι πολύ καλή. Είναι αρχή βέβαια και οι άνθρωποι τώρα µαζεύουν τα µεγάλα σε µέγεθος αβοκάντο» σηµειώνει ο παραγωγός.

Σε ότι αφορά τις τιµές ο κ. Τρικουνάκης σηµειώνει πως «κυµαίνεται γύρω στα 2,50 ευρώ το κιλό»  παρότι υπάρχουν “πιέσεις” από τα αβοκάντο εισαγωγής. «Προς το παρών δεν µας επηρέασαν οι εισαγωγές που γίνονται αλλά στο άµεσο µέλλον θεωρώ πιθανό να µας επηρεάσουν» καταλήγει.

ΣΤΟ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ

Στο συσκευαστήριο της “Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Χανίων” η παραλαβή καρπών έχει ξεκινήσει και ήδη οι εργάτες έχουν πιάσει δουλειά στη διαλογή διαχωρίζοντας τα µεγάλα µεγέθη που φεύγουν για τα super market και βγάζοντας τα µικρά που θα δοθούν για τις ανάγκες της βιοµηχανίας παραγωγής καλλυντικών.

«Έχουµε κάνει  αναλύσεις σε συνεργασία µε τους παραγωγούς και διαπιστώσαµε  ότι στα Zutano υπάρχει ωριµότητα ώστε να γίνει η συγκοµιδή. Βλέπουµε την ελάχιστη περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία να είναι από 21%-22% και από το Νοέµβρη θα ξεκινήσει ακόµα πιο δυναµικά η παραγωγή» επισηµαίνει ο κ. Γιώργος Κορναράκης, υπεύθυνος πωλήσεων του Α.Σ. Χανίων.

Και ο κ. Κορναράκης διαπιστώνει πως  « η παραγωγή σε γενικές γραµµές φαίνεται να είναι καλή και ποιοτική. Υπάρχουν  περιοχές που έχουν θέµα µε µικρά µεγέθη λόγω των προβληµάτων που υπήρξαν µε τις ελάχιστες φετινές βροχές  αλλά δεν είναι γενικευµένο το πρόβληµα. Εµείς αγοράζουµε στα 2,60 το κιλό   τα Zutano και πιστεύουµε ότι και φέτος θα έχουµε µια καλή χρονιά».

ΣΤΟ ΠΕΡΒΟΛΙ

Στην περιοχή του Βαρυπέτρου η συγκοµιδή έχει ξεκινήσει αυτές τις ηµέρες. Βρεθήκαµε στο περβόλι του κ. Γιώργου Μυλωνάκη, παραγωγού της περιοχής. Μαζί µε τη σύζυγο του ο κ. Μυλωνάκης µαζεύει τα µεγάλα µεγέθη της ποικιλίας Fuerte χρησιµοποιώντας καλαθάκια µε κοντάρι. Ο κ. Μυλωνάκης µας δείχνει πως µαζεύει τον καρπό. «Υπάρχουν και στο εµπόριο αλλά επειδή δεν είναι αντοχής γιατί είναι περισσότερα για τα µήλα  οι περισσότεροι παραγωγοί αβοκάντο αυτοσχεδιάζουν και βάζουν το καλαθάκι σε ποιο µεγάλο κοντάρι» αναφέρει ο παραγωγός που µε επιδεξιότητα µαζεύει 3-4 καρπούς πριν τους αδειάσει στο τελάρο. «Τώρα µαζεύουµε τα µεγάλα µεγέθη, είναι αυτά που θέλει και ο καταναλωτής. Θα περάσουµε πάλι από το ίδιο περβόλι αργότερα όταν θα έχουν µεγαλώσει και τα µικρότερα» σηµειώνει.

Τα εδάφη της περιοχής είναι κατάλληλα για την ανάπτυξη των αβοκάντο και το γεγονός ότι υπάρχει µια κλίση  στα χωράφια βοηθάει ώστε το νερό να “φεύγει” κάτι που θέλει η καλλιέργεια.

«Αυτήν την εποχή θα βρει ο καταναλωτής στο super market και αβοκάντο εισαγωγής στην ίδια τιµή µε το ντόπιο. Η διαφορά είναι τεράστια σε ποιότητα και τα αβοκάντο δεν ψεκάζονται, ούτε παίρνουν φυτοφάρµακα» καταλήγει ο παραγωγός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα