Το 12ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συνάντηση των αρχαιολογικών, ιστορικών, φιλολογικών και εθνολογικών σπουδών της Κρήτης, ξεκινά σήμερα Τετάρτη, τις εργασίες του, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 25 Σεπτεμβρίου.
Το φετινό συνέδριο έχει ως θεματικό άξονα τις μετακινήσεις ανθρώπων, ιδεών, αγαθών, με αφετηρία ή κατάληξη την Κρήτη και σ’ αυτό θα πραγματοποιηθούν συνολικά 361 πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις .
Με αφορμή το Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, που επιστρέφει στην κοιτίδα του, το Ηράκλειο, και οργανώνεται πάλι -για έκτη φορά στην ιστορία του θεσμού- από τον ιδρυτή του, την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ), δόθηκε σήμερα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, συνέντευξη από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Γρηγόρη Σηφάκη, ομότιμο καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του New York University και τον γενικό γραμματέα, Αλέξη Καλοκαιρινό, καθηγητή Γενικής Γλωσσολογίας, πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.
Το 12ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο ξεκινά στις 17.00, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, η οποία εγκαινιάστηκε στη σημερινή της μορφή, με το πρώτο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, το 1961, αφού προηγουμένως αποκαταστάθηκε με μέριμνα της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών . Από το πρωί της Πέμπτης, 22 Σεπτεμβρίου, έως και το μεσημέρι της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου, οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, που εγκαινιάζει έτσι τη συνεδριακή λειτουργία του σε μεγάλη κλίμακα και αρχίζει να ενεργοποιεί το τεράστιο δυναμικό του στην υπηρεσία της μόρφωσης και του πολιτισμού, όπως τονίσθηκε.
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γρηγόρης Σηφάκης, αναφέρθηκε στην λαμπρή, όπως την χαρακτήρισε, παράδοση του συνεδρίου, κάνοντας αναφορές στους πρωτεργάτες του 1ου συνεδρίου στον Ανδρέα Γ. Καλοκαιρινό στον Νικόλαο Πλάτωνα και στον Μενέλαο Παρλαμά και μίλησε για μαγνήτη επιστημόνων που συνέρρευσαν στο Ηράκλειο.
Ο Γενικός Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής Αλέξης Καλοκαιρινός
μίλησε για τις καινοτομίες του συνεδρίου, ενώ ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης, Κώστας Φασουλάκης, χαρακτήρισε το συνέδριο ως κορυφαίο γεγονός και φάρο που δίνει δύναμη.
Ως τεκμήριο της πεντάχρονης και πλέον επιτυχημένης πορείας και του κύρους που έχει ο θεσμός στην επιστημονική κοινότητα αποτελούν ,όπως τόνισαν, οι οργανωτές του, οι 3.254 πρωτότυπες εργασίες που έχουν παρουσιαστεί από Έλληνες και ξένους ερευνητές στο διάστημα 1961-2011, μελέτες προσιτές στο ευρύ κοινό μέσω των έντυπων εκδόσεων «Πεπραγμένων», που έπονται των Συνεδρίων.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού οι περιλήψεις των ενδιαφερόμενων να συμμετάσχουν στο Συνέδριο τέθηκαν σε διπλή, ανώνυμη κρίση από την Επιστημονική Επιτροπή. Δύο ειδικοί κριτές για κάθε τμήμα, αξιολόγησαν την κάθε περίληψη, ενώ σε περίπτωση διχογνωμίας ακολούθησε και τρίτη κρίση.
Η έκδοση του προγράμματος και των περιλήψεων των επιστημονικών ανακοινώσεων που μόλις κυκλοφόρησε, η οποία θα αποτελέσει, μέχρι την ολοκλήρωση των πεπραγμένων, ένα σημαντικό βοήθημα για τους ερευνητές. Πρόκειται για ένα μικρού σχήματος, εύχρηστο έντυπο 462 σελίδων, που, επίσης, περιλαμβάνει τα διαγράμματα των κατόψεων του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, τις παράλληλες εκδηλώσεις του Συνεδρίου, χρήσιμες πληροφορίες κ.ά.
Με την ολοκλήρωση του συνεδρίου, τα υπό έκδοση πεπραγμένα θα αναρτηθούν αρχικά σε ηλεκτρονική μορφή, σε λογισμικό ελεύθερης πρόσβασης (Open Source).
Σημειώνεται ακόμη ότι το συνέδριο είναι ανοικτό στο κοινό και η εναρκτήρια συνεδρία και οι Ολομέλειες του θα μεταδοθούν ζωντανά, μέσω live streaming, από την ιστοσελίδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, με τη φροντίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Τέλος όπως τονίσθηκε στη συνέντευξη ζωτικής σημασίας για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου είναι η υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου, των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, των Μινωικών Γραμμών και της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανάπτυξης Ηρακλείου (ΔΕΠΤΑΗ).