Με ημερομηνία 6 Σεπτεμβρίου 2018, ορίστηκε επίσημα η έναρξη των εργασιών που περιγράφονται στην τετραμερή σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Σφακίων και του Πολυτεχνείου Κρήτης με τίτλο: Βενετσιάνικο Φρούριο Χώρας Σφακίων: Γεωλογικές Έρευνες ευστάθειας πρανών – Διερεύνηση φθορών – Πρόταση Αποκατάστασης και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου για την ανάδειξη του μνημείου.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου Σφακίων «πρόκειται για την δεύτερη σημαντική συνέργεια του Δήμου Σφακίων με την Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου. Η έρευνα ιστορικής και αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης για την αποκατάσταση του Φραγκοκάστελλου, ολοκληρώθηκε και έφερε ως αποτέλεσμα την χρηματοδότηση του έργου στα τρέχοντα προγράμματα ΕΣΠΑ και είχε ως αποτέλεσμα την έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η σημαντικότερη ίσως ιστορική μαρτυρία των Σφακίων, το κτήριο σύμβολο αγώνων και αξιοπρέπειας για όλους τους Κρητικούς, τυχαίνει κατ’ αυτό τον τρόπο να στερεώνεται για να δεχτεί νέες χρήσεις και να συνδεθεί με την καθημερινή ζωή των κατοίκων.
Στην περίπτωση του αντίστοιχου φρουρίου στη Χώρα, η συνεργασία με το Πολυτεχνείο διαιρείται μεταξύ των σχολών Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, επειδή ένα σημαντικό ζητούμενο εδώ είναι η σταθεροποίηση των πρανών στο λόφο επάνω από το λιμάνι με διπλό όφελος: την ασφάλεια του κοινού και των οχημάτων και βεβαίως την συνέχεια της ύπαρξης των ερειπίων του βενετικού κάστρου και του κουλέ λίγο χαμηλότερα.
Σε μια πρώτη φάση εξέλιξης των ερευνών, εντός του τριμήνου, θα έχουν ολοκληρωθεί οι μετρήσεις και η εξεύρεση λύσεων στερέωσης που θα συνάδουν με την περιβαλλοντική και ιστορική διάσταση του χώρου, χωρίς να τον διαταράσσουν αισθητικά. Μαζί με αυτές τις λύσεις θα αποδοθεί νέο σχήμα διαχείρισης των χώρων δυτικά και νότια του λόφου, από το υπαίθριο θεατράκι, τον χώρο στάθμευσης των λεωφορείων και τις προσβάσεις προς το λιμάνι. Σε δεύτερη φάση, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων θα δοθούν λύσεις στερέωσης και διαχείρισης των χώρων του βενετικού κάστρου, ώστε αρχαιότητες και πευκώνας να λειτουργήσουν με ασφάλεια ως χώρος περιπάτου και θέασης από ψηλά.
Το έναυσμα της ασφάλειας του φυσικού υπόβαθρου του μνημείου μαζί με την προβολή του στο ευρύτερο περιβάλλον καθιστούν την συνεργασία σημαντική, για την προώθηση ενός μοντέλου αστικής ανάπτυξης φιλικού στο ύφος του δεδομένου χώρου προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών. Σε αυτή την συγκυρία ο Δήμαρχος κος Γιάννης Ζερβός ευχαριστεί τον πρύτανη κο Διαμαντόπουλο για την προσπάθειά της συνεργασίας σε επιλύσεις ζητημάτων της τοπικής κοινωνίας, τον Περιφερειάρχη κο Αρναουτάκη για την αμεσότητα στην ζητηθείσα χρηματοδότηση και τις κυρίες Μαρία Βλαζάκη και Ελένη Παπαδοπούλου, που ως υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού προωθούν από την πλευρά τους τέτοιες συνέργειες.
Ο λόφος του φρουρίου και με κόκκινο οι γραμμές των γεωλογικών διασκοπήσεων»