Χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) στα Χανιά στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Η διαδικασία κύλησε ομαλά ενώ το ποσοστό αποχής ανήλθε σε 4,53% καθώς από τους συνολικά 1.213 υποψηφίους προσήλθαν στα εξεταστικά κέντρα 1.158.
Οι μαθητές κλήθηκαν να αναπτύξουν τις σκέψεις τους για τη δράση των ενεργών πολιτών, ως βάση της σύγχρονης Δημοκρατίας. Ειδικότερα, έπρεπε να τεκμηριώσουν τις θέσεις τους, σε μορφή άρθρου, για το πως ο κάθε πολίτης μπορεί να κάνει πράξη τη Δημοκρατία στην καθημερινότητά του, όπως και για το πως το σχολείο μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών με δημοκρατικό ήθος. Τα υπό εξέταση θέματα βασίστηκαν σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Ιταλού πολιτικού επιστήμονα και φιλοσόφου Νορμπέρτο Μπόμπιο «Το μέλλον της Δημοκρατίας», με τίτλο: «Επίκληση των αξιών της Δημοκρατίας». Όπως ανέφεραν οι μαθητές που μίλησαν στα «Χ.ν.» βγαίνοντας από τα εξεταστικά κέντρα τα θέματα δεν περιείχαν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία και οι προετοιμασμένοι υποψήφιοι μπορούσαν να αναπτύξουν τη σκέψη τους. Οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, συνεχίζονται τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου, με μαθήματα Προσανατολισμού: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) Χθες, ευχετήριο μήνυμα για τους συμμετέχοντες εξέδωσε το ΕΒΕΧ.
«Όλα καλά»
«Πήγαν όλα καλά, έγραψα τέλεια. Πιστεύω ότι ήταν εύκολα, τώρα θα δείξει για τα επόμενα. Θεωρώ πως μέχρι τώρα τα πάω καλά. Δεν θέλω να περάσω κάπου, τώρα αν περάσω, θα δείξει», σημείωσε ο Διαμαντής.
«Ωραία θέματα»
«Δίνω δεύτερη φορά. Νομίζω ότι τα θέματα είναι πιο “βατά” από πέρσι. Ουσιαστικά ήταν η δημοκρατία και οι τρόποι εξασφάλισης της δημοκρατίας, το σχολείο, οι νέοι, ο πολίτης… Ηταν πολύ ωραία θέματα και νομίζω ότι τα πήγα αρκετά καλά. Και το κλίμα ήταν καλό στην αίθουσα. Πέρσι νομίζω ότι ήμασταν πιο αγχωμένοι, ενώ φέτος τα παιδιά ήταν πιο ήρεμα», ανέφερε η Ελπίδα που θέλει να γίνει εργοθεραπεύτρια.
«Αρκετά εύκολα»
«Τα θέματα ήταν θεωρώ αρκετά εύκολα. “Επεσε” η δημοκρατία, με το ζητούμενο να είναι ο πολίτης και τι πρέπει να κάνει αυτός για να εδραιωθεί η δημοκρατία όσο και το σχολείο. Οι ερωτήσεις της θεωρίας ήταν απλές. Θεωρώ ότι όποιος ήταν διαβασμένος μπορούσε να γράψει πολύ καλά. Προσωπικά νομίζω ότι έγραψα ένα αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, είμαι ευχαριστημένος με τον εαυτό μου και θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά και καλή συνέχεια στα επόμενα μαθήματα», υπογράμμισε ο Χρήστος που ονειρεύεται να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Αισιοδοξία για το αποτέλεσμα
Αισιόδοξος για την απόδοσή του δήλωσε ο Στέλιος που θέλει να σπουδάσει στο Τμήμα Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής στην Άρτα: «Τα θέματα ήταν βατά. Η προετοιμασία πήγε καλά. Πιστεύω ότι κι εγώ τα πήγα καλά».
«Δεν ήταν δύσκολα»
«Γενικά τα θέματα δεν ήταν δύσκολα και δεν νομίζω να δυσκολεύτηκε κάποιος. Τα θέματα ήταν εύκολα στην κατανόησή τους συγκριτικά με αυτά που είχα δει τις προηγούμενες χρονιές και με αυτά που είχαμε λύσει στα φροντιστήρια», τόνισε η Γιώτα που έχει στόχο να περάσει στη Σχολή Βιολογίας στην Αθήνα.
«Hταν βατά»
Η Κωνσταντίνα που θέλει να σπουδάσει διακοσμητική, όπως είπε, δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας: «Ολα καλά, τα θέματα ήταν “βατά”. Η έκθεση πολύ “βατή”, το κείμενο το ίδιο».
«Μια χαρά!»
«Ολα καλά, μία χαρά ήταν και πιστεύω έγραψα ικανοποιητικά. Παρότι πίστευα ότι θα ήταν πιο δύσκολα τελικά τα θέματα ήταν πολύ εύκολα. Οπότε είμαι καλά», σημείωσε η Μαρία που θέλει να σπουδάσει εργοθεραπεία.