Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, 2024

Ξεκίνησαν διαδικασίες για λειτουργία δημόσιας τράπεζας ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε Ιατρική Σχολή και ΠΑΓΝΗ

Στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης ,σε συνεργασία με το ΠΑΓΝΗ, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να λειτουργήσει δημόσια τράπεζα ομφαλοπλκαουντιακού αίματος υπό την ευθύνη της καθηγήτριας Αιματολογίας Ελένης Παπαδάκη.

“H αλλογενής μεταμόσχευση μυελού των οστών αποτελεί μια θεραπευτική επιλογή για μεγάλο εύρος αιματολογικών παθήσεων (λευχαιμίες, λεμφώματα, απλαστική αναιμία). Το αίμα του ομφάλιου λώρου αποτελεί μια επιπρόσθετη πηγή αιμοποιητικών κυττάρων και η χρήση του προϋποθέτει τη ύπαρξη επαρκούς αποθέματος σε Δημόσιες Τράπεζες κρυοκατάψυξής τους” εξηγεί στο cretalive η καθηγήτρια και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου κ.Ελένη Παπαδάκη.

Σύμφωνα με πορίσματα της μελέτης «Σχεδίαση δικτύου Δημοσίων Τραπεζών Ομφαλικών Μοσχευμάτων στην Ελλάδα» που διενεργήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατόπιν ανάθεσης, από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, υπολογίστηκε ότι χρειάζονται 10.000 μονάδες ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε Δημόσιες Τράπεζες ώστε ένας ασθενής να βρει ιστοσυμβατό δότη με ταύτιση τουλάχιστον 4 από τα 6 κοινά αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (HLA), με πιθανότητα πάνω από 95%. Με βάση το μεγάλο ποσοστό απόρριψης των μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος ως μη-κατάλληλες για μοσχεύματα που φτάνει στο 60-80% σύμφωνα με τη διεθνή και ελληνική εμπειρία, απέχουμε πολύ ως χώρα από το στόχο να καλυφθούν οι μεταμοσχευτικές ανάγκες μας.

Σε αυτό συμβάλλει αρνητικά η λειτουργία μεγάλου αριθμού Ιδιωτικών Τραπεζών φύλαξης ομφαλοπλακουντιακού αίματος, ενώ υπάρχουν μόνο δύο δημόσιες Τράπεζες (Ακαδημία Αθηνών και Παπανικολάου Θεσσαλονίκης).

Κι αυτό δεν έγινε βέβαια από την μία μέρα στην άλλη. Η κ. Ελένη Παπαδάκη έχει ξεκινήσει ήδη τις τις διαδικασίες από 4-ετίας, προοδευτικά, την δημιουργία υποδομής για τη λειτουργία της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος στην Κρήτη (Ιατρική Σχολή – ΠΑΓΝΗ). Παράλληλα, λειτουργεί ήδη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης το Κέντρο Ενημέρωσης για τη χρησιμότητα της δωρεάς του ομφαλοπλακουντιακού αίματος.

“Πρόσφατα, το υπουργείο Υγείας έδωσε πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασιών για να διερευνηθεί η δυνατότητα λειτουργίας της Τράπεζας και σήμερα κατατέθηκε ο σχετικός φάκελος στο Υπουργείο Υγείας” τονίζει η αντιπρύτανης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη δημιουργία της πρότυπης υποδομής υψηλής ασφάλειας και καθαρότητας, η κ. Παπαδάκη δεν επιβάρυνε το ελληνικό δημόσιο γιατί εξασφάλισε ευρωπαϊκό κονδύλι ,ενώ προσωπικό θα αποτελεί σε αυτή τη φάση το προσωπικό της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και του Πανεπιστημίου. Περαιτέρω χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, σίγουρα θα βοηθήσει την ανάπτυξη αρκεί να συνδράμουν και άλλοι φορείς στο να αναπτυχθεί η τράπεζα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα