Ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του συστήματος μαζικών εκτιμήσεων ακινήτων (CAMA). Το ηλεκτρονικό σύστημα “τεστάρετε” από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, εξέλιξη που όπως όλα δείχνουν θα κρατήσει αρκετούς μήνες, μέχρι τουλάχιστον να βεβαιωθεί η πολιτική ηγεσία ότι τα αποτελέσματα που βγάζει είναι σωστά και μη αμφισβητήσιμα.
Όπως μεταδίδει το capital.gr, σε πρώτη φάση το σύστημα συλλέγει στοιχεία από διάφορες τράπεζες δεδομένων τα οποία αξιολογεί με στόχο να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την εκτίμηση της τιμή ζώνης σε κάποια περιοχή.
Σταδιακά εντάσσονται νέα δεδομένα στο σύστημα μαζικών εκτιμήσεων προκειμένου να έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη διαμόρφωση της τιμής ζώνης,
Ουσιαστικά έχει ξεκινήσει και δοκιμάζεται το Πληροφοριακό Συστήματος Μαζικών Εκτιμήσεων Αξιών Ακινήτων το οποίο λαμβάνει υπόψη και προσομοιώνει τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς, βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές.
Με την πλήρη ενεργοποίηση της εφαρμογής, το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει το νέο σύστημα. Δηλαδή, εάν θα είναι συμβουλευτικό και βοηθητικό στη διαδικασία της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ή εάν οι τιμές που θα δίνει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα χρησιμοποιούνται για τα συμβόλαια και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.
Εκτός από τη χρησιμότητα της εφαρμογής για τον υπολογισμό των φόρων, το ηλεκτρονικό σύστημα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα. Θα μπορούν να βλέπουν τις τάσεις που διαμορφώνονται σε ολόκληρη την επικράτεια και να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους.
Σημειώνεται ότι το έργο συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα. Ειδικότερα:
α) δεδομένα αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλοτροίωσης),
β) δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων (π.χ. χρήση γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.).
Το έργο, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί ένα πολυχρηστικό, ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και το οποίο θα συμβάλει στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αφού θα παρέχει δεδομένα ακινήτων και αξιών (data inventory) εντοπισμένων γεωχωρικά.
Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα:
α) να βλέπουν πολεοδομικά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σημεία ενδιαφέροντος πάνω σε γεωαναφερόμενο υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου,
β) να πλοηγούνται σε διαδραστικούς χάρτες,
γ) να εισάγουν δεδομένα και
δ) να λαμβάνουν πληροφορίες για την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου που τους ενδιαφέρει.