Πέρα από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ένα εργαστήριο ιδεών και δημιουργιών, ένα πρότυπο φιλοξενίας και ανθρωπιάς φιλοδοξούν να παραμείνουν οι “Γιορτές Ρόκκας” που ξεκινούν και επίσημα σήμερα με τη συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά στις 9 το βράδυ.
Ηδη, εδώ και εβδομάδες στο πλαίσιο των Γιορτών είναι σε εξέλιξη μια σειρά από σημαντικές δράσεις.
«Αυτός που ήταν πάντα ο στόχος όλων όσων δουλεύουμε για τις “Γιορτές Ρόκκας” είναι οι άνθρωποι που θα έλθουν να ζήσουν την εμπειρία, να γίνουν συμμέτοχοι των δράσεων, να δημιουργήσουν δεσμούς και να επιστρέψουν ως εθελοντές, ως δημιουργοί», μας εξηγεί η κ. Μέτη Παναγιωτοπούλου υπεύθυνη του καλλιτεχνικού προγραμματισμού των “Γιορτών Ρόκκας”.
Χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων η πρωτοτυπία. «Πιστεύουμε πραγματικά ότι οι δράσεις που γίνονται στις “Γιορτές Ρόκκας” είναι διαφορετικές και ξεχωριστές και δεν συναντιούνται εύκολα σε άλλα μέρη. Υπάρχουν δράσεις τόσο πρωτότυπες όπως το “Κερά μια σκηνή” που όλο το χωριό της Κεράς μετατρέπεται σε θεατρική σκηνή που είναι πραγματικά μοναδικές. Ακόμα και η συμφωνική συναυλία Κλασικής Μουσικής είναι τόσο ιδιαίτερη σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο, πάνω από το απίστευτο φαράγγι, την πανσέληνο να φωτίζει όλη την πλαγιά, συνδεδεμένη με την άγρια ομορφιά του τόπου και το πάθος των ανθρώπων της Ρόκκας και της Κεράς! Δεν πιστεύω ότι τα συναντάς εύκολα όλα αυτά τα πράγματα. Και θέλω να σταθώ στο τελευταίο, στους ανθρώπους των χωριών, που έχουν τόσο μεράκι και εργάζονται τόσο πολύ για να φιλοξενήσουν τόσο κόσμο γιατί πέρα από τους θεατές υπάρχουν καλλιτέχνες που μένουν εβδομάδες στην περιοχή», τονίζει η κ. Παναγιωτοπούλου.
«Οι “Γιορτές Ρόκκας” θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα και για άλλες περιοχές που χαρακτηρίζονται ως “μειονεκτικές”, όμως στην ουσία έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα που δεν έχουν ακόμα αναδειχθεί;», ρωτάμε τη συνομιλήτριά μας. «Αυτό είναι σίγουρο. Αρκεί κατά την άποψή μου να υπάρχει συσπείρωση, ομαδικότητα, συλλογικότητα και όλο αυτό να γίνεται στα πρότυπα των μεγάλων διοργανώσεων», απαντάει η κ. Παναγιωτοπούλου.
Οι φετινές εκδηλώσεις χαρακτηρίζονται από μια σειρά πολύ σημαντικά εργαστήρια που είναι σε εξέλιξη τα περισσότερα και θα ολοκληρωθούν μέσα στον Αύγουστο. Η Κατερίνα Μαραγκουδάκη το νεαρότερο μέρος της Οργανωτικής Επιτροπής που μεγάλωσε μαζί με τις γιορτές εξηγεί:«Θέλαμε φέτος να ενισχυθεί ο εκπαιδευτικός άξονας σε μια σειρά από τομείς. Είχαμε εργαστήριο κατασκευής φανών (Lantern), εργαστήριο λιθοξόων με τον Γιώργο Μαρτσάκη με στόχο του χρόνου να κάνουμε ένα συμπόσιο γλυπτικής, εργαστήριο φωτογραφίας, εργαστήριο θεάτρου που το αποτέλεσμά του θα παρουσιαστεί στη δράση “Κερά μια σκηνή”, όπως επίσης και το εργαστήριο παραγωγής ηχητικού περιπάτου», εξηγεί η νεαρή κοπέλα.
Η ίδια θυμάται ότι πηγαίνοντας στο σχολείο όταν οι καθηγητές της άκουγαν παλιά “Ρόκκα” δεν ήξεραν καν το χωριό, σήμερα πλέον το όνομα “Ρόκκα” έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της Κισσάμου και έχει ταυτιστεί με τη δημιουργικότητα.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.