«Η διαχείρηση του τυρογάλακτος, καθώς και η βάπτιση “ξένων” αλλά και ελληνικών τυριών, ως κρητικά, είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι 30 τυροκομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Νομό Χανίων». Αυτό επεσήμανε μιλώντας στα “Χ.Ν.” , ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών τυροκομείων Ν. Χανίων Βαγγέλης Κωστάκης, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του συλλόγου που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Επιμελητήριο Χανίων, για την ανάδειξη νέου ΔΣ.
Αναφορικά με το τυρόγαλο ο κ. Κωστάκης υπογράμμισε ότι «είναι προϊόν αρχικής επεξεργασίας του γάλακτος, που διαχωρίζεται από το τυρόπηγμα και χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαλακών τυριών και βουτύρου. Το “απόβλητο” αυτό χρησιμοποιείται στην υπόλοιπη ελλάδα, από χοιροτροφικές μονάδες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από εταιρείες παρασκευής μπισκότων. Δυστυχώς εδώ στα Χανιά τα τυροκομεία το πετάνε, γιατί δεν υπάρχει μονάδα επεξεργασίας του,ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμα έσοδο για τις επιχειρήσεις». Ο κ. Κωστάκης σημείωσε ότι « σε επαφές που είχαμε με τον δήμαρχο Αποκόρωνα, ενώ εκρεμεί ένα ακόμα ραντεβού μαζί του, έδειξε μια θετική στάση, για την δημιουργία μονάδας επεξεργασίας του τυρογάλακτος στο νέο βιολογικό εργοστάσιο, που κατασκευάζεται στο Αποκόρωνα». Για την “βάπτιση” τυριών ως κρητικά ο κ. Κωστάκης υπογράμμισε ότι «είναι τυριά τα οποία είτε εισάγονται από το εξωτερικό, είτε παράγονται στην υπόλοιπη ελλάδα, στα οποία δίνουν ονομασίες κρητικών τυριών. Αυτό όπως καταλαβαίνετε μας ζημιώνει ως επιχειρήσεις. Το σοβαρό αυτό θέμα, ο σύλλογος μας το “ψάχνει” και όταν θα έχουμε περισσότερα στοιχεία θα τα καταθέσουμε στις αρχές».