■ Και εκδήλωση µε θέµα παιδική λογοτεχνία και θέατρο
∆ωρεάν ξεναγήσεις, εκδήλωση µε θέµα την παιδική λογοτεχνία και το θέατρο, στρογγυλή τράπεζα µε ακαδηµαϊκούς που θα συζητήσουν για τη σχέση τέχνης και κοινωνίας, αλλά και παρουσίαση της έκδοσης του επετειακού τόµου για το ∆ηµοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης (∆Η.ΠΕ.ΘΕ.Κ.), περιλαµβάνει το πρόγραµµα παράλληλων δράσεων της έκθεσης “∆ΗΠΕΘΕ Κρήτης -50 Χρόνια Θέατρο- Ένα Ζωντανό Αρχείο”, που θα πραγµατοποιηθούν σήµερα Σάββατο 5 και αύριο Κυριακή 6 Απριλίου, στη ∆ηµοτική Πινακοθήκη Χανίων.
Πιο συγκεκριµένα, το πρόγραµµα περιλαµβάνει:
ΠΑΙ∆ΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ
Σήµερα Σάββατο 5 Απριλίου, το πρωί έγινε, συνάντηση της παιδικής λογοτεχνίας µε το θέατρο.
Αφετηρία της εκδήλωσης η παράσταση “Χίλιες και µία γάτες” του Ευγένιου Τριβιζά, η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο της έκθεσης “∆Η.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης – 50 χρόνια – Ένα ζωντανό αρχείο”, σε επιµέλεια του Αντώνη Βολανάκη. Η παράσταση, που ανέβηκε το 1991-1992 από το ∆Η.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, σε σκηνοθεσία Πάνου Παπαϊωάννου και µε µουσική από την Τατιάνα Μανωλίδου, συνδύαζε την παιδική λογοτεχνία µε το θεατρικό θέαµα. Αναφορά θα γίνει και στη γραφοµηχανή της Αγγελικής Μανουσάκη, η οποία εκτίθεται στην έκθεση ως σύµβολο αφοσίωσης και συνέπειας στη θεατρική παραγωγή, υπενθυµίζοντας τη σηµασία του λόγου στην τέχνη και τη συνεισφορά πίσω από κάθε παράσταση.
Η εκδήλωση περλάμβανε χαιρετισµούς από τον Γιάννη Γιαννακάκη, αντιδήµαρχο Πολιτισµού, και τη Χρύσα Τερεζάκη, διευθύντρια Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, η Άννα Νεµπαυλάκη, ειδική συνεργάτιδα δηµάρχου Χανίων σε θέµατα Παιδείας, παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραµµα “Η Τέχνη των Κοστουµιών: Υφές και Χρώµατα”, το οποίο πλαισιώνει την έκθεση της ∆ηµοτικής Πινακοθήκης. Το πρόγραµµα εξετάζει πώς τα κοστούµια συνδέονται και ζωντανεύουν τους χαρακτήρες. Θα αναδειχθεί, επίσης, η σχέση ανάµεσα στο θέατρο και την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων, καθώς όπως το κοστούµι ντύνει τον ηθοποιό και την παράσταση, έτσι και η εικονογράφηση “ντύνει” το παιδικό βιβλίο, µε σχετικό υλικό της εικονογράφου, Λίλας Καλογερή.
Παράλληλα, η Αθηνά Ντούλια, σύµβουλος εκπαίδευσης και επόπτρια ποιότητας εκπαίδευσης, μίλησε για τη σύνδεση της φιλαναγνωσίας µε την εκπαίδευση και το θέατρο. Οι δύο οµιλήτριες συντονίζουν δράσεις φιλαναγνωσίας στα σχολεία.
Τρίτη οµιλήτρια η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Άννα Κοντολέων, η οποία θα υλοποιήσει µια βιωµατική προσέγγιση βασισµένη στο βιβλίο της “Το Μεσαιωνικό Κάστρο και οι Γίγαντες του Ουρανού”, µε τίτλο “Φιλαναγνωσία µέσω θεατρικού παιχνιδιού”.
Την εκδήλωση διοργανωσαν τα Τµήµατα Παιδείας και Πολιτισµού του ∆ήµου Χανίων, η ∆ηµοτική Πινακοθήκη Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων, σε συνεργασία µε την Πρωτοβάθµια Εκπαίδευση Χανίων.
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
∆ωρεάν ξεναγήσεις από τον επιµελητή Αντώνη Βολανάκη θα πραγµατοποιηθούν στη ∆ηµοτική Πινακοθήκη Χανίων σήµερα Σάββατο 5 Απριλίου, στις 18:00 το απόγευµα και αύριο Κυριακή 6 Απριλίου, στις 10:30 το πρωί. Απαραίτητη η δήλωση συµµετοχής στο 28213 41680 στην Πινακοθήκη Χανίων καθώς οι θέσεις είναι περιορισµένες και θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας.
ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στρογγυλή Τράπεζα µε θέµα Τέχνη και Κοινωνία θα πραγµατοποιηθεί σήµερα Σάββατο 5 Απριλίου στις 19:00 το απόγευµα. Θα µιλήσουν οι: Πέλλα Καλογιαννάκη, καθηγήτρια Συγκριτικής Παιδαγωγικής και Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, Μανόλης Τζανάκης, καθηγητής Κοινωνιολογίας της Ασθένειας και των Ιατρικών Θεσµών, Αντώνης Χουρδάκης, καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης και Προκόπης Ορφανός, ερευνητής / πρόεδρος Συλλόγου Κοινωνιολόγων παρ. Θεσσαλονίκης, σε συντονισµό του Αντώνη Βολανάκη, επιµελητής της έκθεσης, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστηµίου Πατρών.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ
Παρουσίαση επετειακού λευκώµατος για το ∆Η.ΠΕ.ΘΕ.Κ. θα γίνει σήµερα Σάββατο 5 Απριλίου στις 20:30 το βράδυ. Πρόκειται για έναν επετειακό τόµο, οµότιτλο µε την έκθεση “∆ηµοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, 50 Χρόνια, ένα ζωντανό αρχείο”, 375 σελίδων, που κυκλοφόρησε σε επιµέλεια Αντώνη Βολανάκη, από την Κάπα Εκδοτική και περιλαµβάνει την πλήρη παραστασιογραφία του ∆Η.ΠΕ.ΘΕ.Κ., µε αρχειακές φωτογραφίες, ζωγραφικές µακέτες σκηνικών/κοστουµιών, και µε θεωρητικές µελέτες, των Αντώνη Βολανάκη, επ. καθ. Πανεπιστηµίου Πατρών και Μανώλη Σειραγάκη, επ. καθ. Πανεπιστηµίου Κρήτης.