Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Ξενάγηση στα μονοπάτια της αρχαίας Ελύρου

Την ευκαιρία να περπατήσουν στα μονοπάτια της αρχαίας Ελύρου και να ενημερωθούν για τις πολλά υποσχόμενες αρχαιολογικές ανασκαφές που έχουν γίνει αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο και την Αρχαιολογία για την ανάδειξη του πολιτιστικού – αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής, είχαν όσοι παρακολούθησαν τις εργασίες της ημερίδας με θέμα “Πολιτισμός και ανάπτυξη του Σελίνου”, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ροδοβάνι του Δήμου Καντάνου – Σελίνου.

Την ημερίδα διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος τέως Κοινότητας Ροδοβανίου “Η αρχαία Έλυρος” και ο Σύλλογος Επιστημόνων Σελίνου, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικού Σελίνου “Το Ψηλάφι”, τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Ελύρου, τον Σύλλογο Απανταχού Μαζιωτών “Οι ρίζες” και τον Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Ροδοβανίου.
Την ξενάγηση στην αρχαία Έλυρο πραγματοποίησε η αρχαιολόγος και υπεύθυνη των ανασκαφών Αγγελική Τσίγκου, η οποία παρουσίασε στο κοινό τμήματα από το αρχαίο υδραγωγείο, τις δεξαμενές και το θέατρο που χρονολογούνται από τους ρωμαϊκούς χρόνους καθώς και την παλαιοχριστιανική βυζαντινή εκκλησία.
Όπως εξήγησε η κα Τσίγκου, τα μέχρι σήμερα ευρήματα θεμελιώνουν την πεποίθηση ότι η αρχαία Έλυρος υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πόλεις του Νομού Χανίων, που δημιουργήθηκε από τους Δωριείς γύρω στον 6ο αιώνα π.Χ., άκμασε από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως και την ύστερη αρχαιότητα, ενώ είναι γνωστή και για τον πολιτικοοικονομικό συνασπισμό που ονομάστηκε Ομοσπονδία ή Κοινό των Ορείων, τον οποίο δημιούργησε τον 3ο αιώνα μαζί με τις γειτονικές πόλεις Λισσό, Υρτακίνα, Τάλα και Πυκιλασσό, υιοθετώντας κοινό νόμισμα και αμυντική και εξωτερική πολιτική.
Στις ομιλίες – συζήτηση που ακολούθησαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοβανίου ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης – εντεταλμένος σε θέματα Ανάπτυξης Δημήτρης Μιχελογιάννης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανάδειξη των αρχαίων πόλεων που συμμετείχαν στο Κοινό των Ορείων, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού με αντικείμενο την πολιτιστική κληρονομιά.
Ειδικότερα, έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου έχουν ωριμάσει τις μελέτες για την πρώτη μετά τη δεκαετία του ’50 ολοκληρωμένη παρέμβαση στην αρχαία Λισσό, με προϋπολογισμό 330.000 ευρώ, που θα αναδείξει τον αρχαιολογικό χώρο και θα συμβάλλει στην περαιτέρω αρχαιολογική έρευνα και ανασκαφή.
Παράλληλα, μέσω μιας δεύτερης μελέτης, προϋπολογισμού 140.000 ευρώ, πρόκειται να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σε όλες τις αρχαίες πόλεις που συμμετείχαν στην Ομοσπονδία του Κοινού των Ορείων, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να παραδοθεί η μελέτη που αφορά στη δημιουργία ενός δικτύου μονοπατιών που έχει στο επίκεντρό του τις αρχαίες πόλεις του Σελίνου.
Ο επίτιμος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων δρ Ευτύχης Λαμπουσάκης στην ομιλία του φώτισε μια άλλη πτυχή της αρχαίας πόλης της Λισσού, που αφορούσε στο Ασκληπιείο. “Στην Κρήτη εκείνη την εποχή λειτουργούσαν μόλις δύο Ασκληπιεία, ένα στο Ηράκλειο και ένα στην Αρχαία Λισσό”, σημείωσε, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζοντας το Ασκληπιείο της Λισσού ως το σημαντικότερο μνημείο της επαρχίας Σελίνου.
Όπως ανέφερε ο κ. Λαμπουσάκης το Ασκληπιείο της Λισσού ήταν χωροθετημένο κοντά σε ιαματικές πηγές και δεχόταν επισκέπτες όχι μόνο από την Κρήτη αλλά και από άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως και της Βόρειας Αφρικής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα