Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Ξεσηκωμός ενάντια στο ΑΠΕ-ραντο εργοστάσιο ενέργειας

Τείχος απέναντι στις προθέσεις των εταιρειών να «σαρώσουν» τα βουνά της Κρήτης, με την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων, υψώνουν οι κάτοικοι.

Το προηγούμενο Σάββατο μάλιστα, κάτοικοι του δήμου Αγίου Βασιλείου μαζί με αλληλέγγυο κόσμο και μέλη του Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ, εμπόδισαν τη διέλευση γερανοφόρων μηχανημάτων της «Δεη Ανανεώσιμες» που είχαν σκοπό να κατευθυνθούν στην Άρδακτο για να ξεκινήσουν την εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών, 150 μόλις μέτρα από κατοικημένη περιοχή.

Οι συγκεντρωμένοι ανέκοψαν την πορεία των οχημάτων, απαιτώντας να φύγουν από τον τόπο τους και από το νησί και «συνόδευσαν» τους οδηγούς των πέντε τεράστιων οχημάτων μέχρι το λιμάνι του Ηρακλείου, όπου και πήραν το πλοίο της επιστροφής στον Πειραιά.

Το πρώτο «μπλόκο» στήθηκε στο Σπήλι στα πρώτα οχήματα που είχαν φτάσει στο σημείο και έγιναν αντιληπτά και στη συνέχεια συγκεντρώθηκε κόσμος και στα Τρία Μοναστήρια που εμπόδισε σε τρία ακόμα τεράστια οχήματα να συνεχίσουν την πορεία τους.

Οι κάτοικοι των χωριών του Αγ. Βασιλείου είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη μέχρι τέλους για να αποτρέψουν την εγκατάσταση των τριών ακόμη ανεμογεννητριών που αποτελούν τμήμα των 11 συνολικά που η εταιρεία έχει άδεια να τοποθετήσει στην περιοχή. Συγκεκριμένα στο βουνό «Κέντας», η «Δεή Ανανεώσιμες» έχει άδεια για την εγκατάσταση 11 ανεμογεννητριών. Ωστόσο ενώ εγκατέστησε τις 8, για τις υπόλοιπες τρεις οι κάτοικοι είχαν καταθέσει ένσταση διότι προβλέπεται να τοποθετηθούν σε 150 περίπου μέτρα απόσταση από κατοικημένη περιοχή. Ο νόμος άλλωστε απαγορεύει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών μέχρι και 500 μέτρα από οικισμούς.

Η ένσταση όμως απορρίφθηκε από το δικαστήριο γιατί ήταν εκπρόθεσμη και η εταιρεία το προηγούμενο Σάββατο προσπάθησε να ξεκινήσει τη διαδικασία για την εγκατάσταση, για να βρειi όμως μπροστά της πολίτες που με υψωμένα πανό «ελεύθερα βουνά περήφανοι άνθρωποι», έκαναν σαφή την πρόσθεσή τους να μην επιτρέψουν τη διέλευση των βαρέων οχημάτων.

Αρωγός των πολιτών η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αγίου Βασιλείου να μην επιτρέπεται η διέλευση βαρέων οχημάτων από του δρόμους του δήμου, έτσι στο Σπήλι, τη διέλευση απαγόρευσε και η Τροχαία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με αφορμή τη φημολογούμενη μεταφορά εξοπλισμού και την έναρξη εργασιών εγκατάστασης τριών ανεμογεννητριών στην περιοχή Αρδάκτου από τις αρχές Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Ταταράκης στις 30 Σεπτέμβρη έπειτα από σύσκεψη στο Δημαρχείο με τον πρόεδρο της ΤΚ Αρδάκτου κ. Μανόλη Μουρνιανάκη και εκπρόσωπο της επιτροπής αγώνα κ. Αλέξανδρο Παπαδάκη απέστειλε στην Τροχαία Ρεθύμνου επιστολή με όλα τα σχετικά στοιχεία με την οποία απαγόρευε τη διέλευση βαρέων οχημάτων από οικισμούς του Δήμου (Μιξόρρουμα –Δαριβιανά – Σπήλι- Κισσού Κάμπος-Ακτούντα – Βάτο- Άρδακτο). Οι λόγοι ήταν τεκμηριωμένοι από τεχνική άποψη αλλά και σύμφωνοι με τις αρμοδιότητες που του δίνει ο νόμος σχετικά με το οδικό δίκτυο εντός οικισμών.

Έτσι, οι οδηγοί των οχημάτων ενημέρωσαν τις αρχές ότι θα αποχωρήσουν, μετά από επικοινωνία με τον εργολάβο και πήραν το δρόμο για το Ηράκλειο. Τους ακολούθησε κομβόι αυτοκινήτων των διαμαρτυρόμενων πολιτών οι οποίοι πήγαν μέχρι το λιμάνι, ενώ η τροχαία συνόδευσε την αυτοκινητοπομπή μέχρι το Ηράκλειο.

ΣΥΣΣΩΜΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι κάτοικοι τόσο στα αγιοβασιλειώτικα χωριά όσο και στα χωριά του Αμαρίου, είναι «επί ποδός πολέμου» και οι κάτοικοι πλέον έχουν αντιληφθεί ότι οι επενδύσεις που έχουν γίνει αλλά και αυτές που προγραμματίζονται να γίνουν από τις εταιρείες ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και ΕΛΙΚΑΣ Α.Ε. δεν είναι για το καλό του τόπου και της κοινωνίας.

Αυτό μας επισημαίνουν μέλη του Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ και κάτοικοι των χωριών τα οποία θα πληγούν από τα όσα σχεδιάζουν οι δυο εταιρείες.

«Με το έτσι θέλω δεν μπορούν ανεξέλεγκτα να εγκαθιστούν τεράστια αιολικά πάρκα που καταστρέφουν το περιβάλλον και τις άλλες δραστηριότητες», μας λένε.

Οι εταιρείες έχουν καταθέσει μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης για δυο τεράστια έργα.
Το πρώτο προβλέπει τη δημιουργία 25 αιολικών πάρκων με 285 ανεμογεννήτριες και το δεύτερο περιλαμβάνει 31 αιολικά πάρκα με 361 ανεμογεννήτριες.

Συνολικά προβλέπεται η εγκατάσταση 646 νέων ανεμογεννητριών στα βουνά της Κρήτης. Οι επενδύσεις μαμούθ, που σχεδιάζουν οι εταιρίες περιλαμβάνουν τη διασύνδεση της Κρήτης μέσω καλωδίου με την ηπειρωτική Ελλάδα για την πώληση του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. Η Κρήτη δεν έχει καλύψεις τις ανάγκες της σε ρεύμα και θα δώσει και αλλού δηλαδή…

Η σχετική διαβούλευση στην Περιφέρεια Κρήτης που απαιτεί γνωμοδοτήσεις δημοτικών συμβουλίων και την άποψη των τοπικών κοινωνιών ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου.

Όλοι οι δήμοι του νομού που πλήττονται από τις επενδύσεις έχουν αποφανθεί αρνητικά για το θέμα – πλην του μητροπολιτικού που δεν το έχει συζητήσει ακόμα – ενώ πρόσφατα εξέδωσε ανακοίνωση και ο κτηνοτροφικός σύλλογος Αμαρίου, τονίζοντας πως θέλει να διατηρήσει ανέπαφο το μοναδικό ανάγλυφο της περιοχής του Αμαρίου, με κάθε κόστος, για να ξαναδώσει αξία στον πρωτογενή τομέα.
Άλλωστε η οξεία αντίδραση των κατοίκων των περιοχών της Κρήτης βασίζεται ακριβώς σε αυτό. Ότι οι γιγάντιες αυτές επενδύσεις, εκτός από την οπτική επιβάρυνση και την ηχορύπανση, ειδικά όταν δεν απέχουν αρκετά από κατοικημένες περιοχές, ουσιαστικά θα διαλύσουν τον πρωτογενή τομέα, την κτηνοτροφία, στην οποία βασίζεται ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, θα αλλάξουν γενικά τη μορφή του τόπου.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ

Γίνεται αντιληπτό ότι εκτός από τα ίδια τα αιολικά πάρκα με τις ανεμογεννήτριες, σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση προβλέπεται και από τα έργα που συνοδεύουν τις δύο επενδύσεις. Δηλαδή, τα δίκτυα διασύνδεσης των ανεμογεννητριών και των αιολικών πάρκων μεταξύ τους με υπόγεια καλώδια, οι πυλώνες μέσης και υψηλής τάσης, υποσταθμοί και σταθμοί μετατροπής ενέργειας, και η διάνοιξη δρόμων πρόσβασης πάνω στα βουνά για την εγκατάσταση και συντήρηση των ανεμογεννητριών.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη διάνοιξη δρόμων, είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος τη βάρβαρη επέλαση μηχανημάτων και την περιβαλλοντική υποβάθμιση, αφού στη μελέτη της ΤΕΡΝΑ χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Σε πρώτη φάση θα γίνει η αποψίλωση της βλάστησης κατά μήκος των οδών και στο απαιτούμενο πλάτος, σύμφωνα με τα σχέδια της οριστικής μελέτης οδοποιίας.

Επόμενο στάδιο είναι η εκσκαφή της επιφανειακής φυτικής γης σε πάχος 15 cm. Επί της νέας διαμορφωμένης στάθμης εδάφους θα γίνουν οι προβλεπόμενες εκσκαφές ή επιχώσεις, σύμφωνα με την οριστική μελέτη οδοποιίας. Για τις εργασίες αυτές θα απαιτηθούν γκρέιντερ και εκσκαφέας».

Και στη μελέτη της ΕΛΙΚΑ: «Η ισοπέδωση της επιφάνειας ανέγερσης γίνεται κατά βάση με εκχέρσωση του χώρου, ώστε να υπάρχει στέρεο έδαφος στην ευρύτερη περιοχή που θα εναποτεθεί ο εξοπλισμός και όπου θα κινηθούν τα οχήματα μεταφοράς και τα ανυψωτικά μηχανήματα […] εκτιμάται ότι η περιοχή επέμβασης είναι περίπου 2,5 στρέμματα για κάθε ανεμογεννήτρια και ο όγκος των υλικών εκσκαφής που θα προκύψει θα είναι κατά μέσο όρο 2,500 m3 για κάθε ανεμογεννήτρια».

Σε 151 χιλιόμετρα προβλέπει η μελέτη της ΤΕΡΝΑ ότι θα γίνουν χωματουργικές εργασίες για διάνοιξη νέων δρόμων, σε 195 της ΕΛΙΚΑΣ!
Σε αυτά έρχεται να προστεθεί βέβαια και το γεγονός ότι προστατευόμενες περιοχές Νatura περιλαμβάνονται στις μελέτες για τις επενδύσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εκδώσει τις άδειες παραγωγής για τα δύο αυτά έργα και πλέον η τύχη των βουνών της Κρήτης είναι στα χέρια του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης που καλείται να γνωμοδοτήσει.
Θα πρέπει να τονίσουμε, δε, ότι η αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδίου το οποίο θα καθορίζει και τις περιοχές στις οποίες θα μπορούν να γίνονται τέτοιες εγκαταστάσεις, εκκρεμεί, έτσι ενδεχομένως η γνωμοδότηση να «πατήσει» και σε αυτό, προκειμένου να προστατεύσει το νησί από τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια.
Ωστόσο ο ρόλος των γνωμοδοτήσεων είναι αυτός που λέει το όνομά τους και μόνο και δεν μπορούν να απαγορεύσουν τις επενδύσεις. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η αντίδραση του κόσμου και η αποφάσεις που θα πάρει τελικά η πολιτεία.

Γιάννης Ταταράκης: Δεν υπάρχει κανένα όφελος από αυτές τις επενδύσεις

«Όσο είμαι δήμαρχος δεν θα δώσω άδεια διέλευσης σε τέτοιου είδους οχήματα», τόνισε μιλώντας στον Team FM o δήμαρχος Αγ. Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης.

Ο κ. Ταταράκης και το συμβούλιο του δήμου γνώριζαν πως αυτές τις μέρες θα περάσουν βαρέα οχήματα για να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες και προσπάθησαν να βρουν τρόπο να το αποτρέψουν. Άλλωστε έχουν εκφράσει τρεις φορές με ισάριθμες αποφάσεις την αντίθεσή τους στις επενδύσεις –μαμούθ στην περιοχή τους.

Γι’ αυτό αποφασίστηκε να εκδοθεί απαγορευτική απόφαση διέλευσης βαρέων οχημάτων εντός των δρόμων των οικισμών, όπως έχει το δικαίωμα ο δήμος να κάνει.

«Έστειλα το σχετικό έγγραφο στην Περιφέρεια και βάσει απόφασης του Περιφερειάρχη ότι υπεύθυνοι για τη διέλευση εντός των οικισμών είναι οι δήμοι, με την απαγορευτική αυτή απόφαση δεν μπορούν να περάσουν.

Το Σάββατο το πρωί πηγαίνοντας για Σπήλι είδα τα οχήματα αυτά και αμέσως ενημέρωσα το αστυνομικό τμήμα Σπηλίου και τα σταμάτησαν έξω από το Μιξόρρουμα. Τους ζήτησαν την άδεια διέλευσης, δεν είχαν και δεν μπορούσαν να περάσουν. Τα οχήματα αυτά μεταφέρουν αντικείμενα σαράντα τόνων και είναι είκοσι τόνοι τα ίδια τα οχήματα. Οι τεχνικές μας υπηρεσίες μου είπαν πως αν περάσουν μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα και στις παρακείμενες κατοικίες που είναι παλιές πετρόκτιστες», είπε ο κ. Ταταράκης.

Ο ίδιος τόνισε πως μέσα σε πολύ λίγο χρόνο μαζεύτηκε πολύς κόσμος – περίπου 100 άτομα – για να εμποδίσει τα οχήματα να περάσουν και υπογράμμισε πως οι κάτοικοι της περιοχής και τα μέλη του Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ είναι ευαισθητοποιημένοι, έχουν καταλάβει ότι δεν ταιριάζουν οι επενδύσεις αυτές με την ήπια ανάπτυξη που θέλουν για τον τόπο και θα επιμείνουν.

«Είναι σαφείς οι αποφάσεις μας. Με τρεις αποφάσεις μας λέμε όχι σε αυτού του είδους την ενέργεια που θέλουν να εγκαταστήσουν στα βουνά μας. Είμαστε ένα τουριστικός και αγροτικός δήμος και ζητάμε άλλα πράγματα. Δεν χωράνε αυτά στο περιβάλλον.

Ήμουν ο πρώτος δήμαρχος στον τότε δήμο Λάμπης που βάλαμε ανεμογεννήτριες στον «Σιδέρωτα». Τότε όμως ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα, μας μιλάγανε για πράσινη ενέργεια, ότι είναι για το καλό του τόπου, δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Δεν υπάρχει κανένα όφελος από τις επενδύσεις αυτές. Ούτε καν οικονομικό όφελος για τους δήμους. Οι μετασχηματιστές μάλιστα που θα μπουν για τη μεταφορά της τάσης θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα».

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου τονίζει ότι πρέπει επιτέλους το νησί να αποφασίσει τι είδους ανάπτυξη θέλει.
«Ζητούμενο είναι να υπάρξει μια χωροθέτηση στο νησί. Εμείς είμαστε και στο χωροταξικό μια περιοχή με ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης. Δεν συμβαδίζουν οι επενδύσεις αυτές.
Να σκεφτούμε και κάτι άλλο. Μετά από 20 χρόνια λειτουργίας τους τι θα γίνουν; Θα μείνουν να μολύνουν το περιβάλλον. 70.000 ευρώ θέλει η αποσυναρμολόγησή τους. Κανείς επιχειρηματίας δεν θα το κάνει», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της επιτροπής αγώνα ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Βάθης, εφημέριος Σελλίων δηλώνει:
«Η πρώτη μάχη κερδήθηκε αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση. Οι κερδοσκόποι το Σάββατο το πρωί έλαβαν το πρώτο μήνυμα το οποίο δεν είναι άλλο από το: καμία ανεμογεννήτρια στον Άι Βασίλη. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις βουνοκορφές μας με κάθε μέσο όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας. Δεν θα επιτρέψουμε στους νέους κατακτητές να λεηλατήσουν το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης στο όνομα της «ψευδο» ανάπτυξης και του κέρδους υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων ενώ παράλληλα πλήττουν τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε με κάθε τρόπο και να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους να καταστρέψουν και να αχρηστέψουν τα όμορφα και ηρωικά βουνά μας γεμίζοντάς τα παλιοσίδερα. Παρά τη χρυσοπληρωμένη προπαγάνδα των αιολικών εταιρειών η τοπική κοινωνία έχει αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής και βρίσκεται στο πλευρό μας. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Ταταράκη και το Δημοτικό Συμβούλιο που είναι συμπαραστάτες σε αυτό τον διαρκή αγώνα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα