«Έχουμε 13,5 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου, αυτές θα εξεταστούν, κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους που έχουν σαφώς ένα προσφυγικό προφίλ, θα δικαιούνται της διεθνούς προστασίας, και θα πρέπει, εφόσον επιθυμούν να μείνουν στη χώρα, να τους πούμε αν θα μείνουν ή αν θα τους πετάξουμε στη θάλασσα από εκεί που ήρθανε. Αυτούς τους ανθρώπους κάπως θα πρέπει να τους εντάξουμε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό “Βήμα FM”.
Για τον ρόλο του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας ανέφερε: «Η μείζονα μέριμνα είναι να ελεγχθούν οι ροές. Όλες οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες και της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό τείνουμε το χέρι για συνεργασία με την Τουρκία, γι’ αυτό περιμένουμε από την Τουρκία να συνεργαστεί, γι’ αυτό σχεδιάζεται η επιχείρηση του ΝΑΤΟ, για να ελεγχθούν οι ροές, να ανακοπούν, να φθάσουν σε ένα σημείο που θα μπορούν να είναι ελέγξιμες, να μπορούν να γίνονται μετεγκαταστάσεις από τουρκικό έδαφος».
Σημείωσε πως «δεν είναι σε πλήρη ανάπτυξη η επιχείρηση με τα πλοία του ΝΑΤΟ, δεν έχουν αρχίσει ούτε η στενή συνεργασία με τις ακτοφυλακές, ένθεν και ένθεν, με τον Frontex» και συμπλήρωσε: «Υπάρχει ένα σχέδιο, όπου οι διασωθέντες επί των τουρκικών υδάτων, επιστρέφονται πάραυτα στην Τουρκία, και είναι υπό ρύθμιση αν οι διασωθέντες επί των ελληνικών υδάτων επιστρέφονται πάραυτα στην Τουρκία ή με την παρέμβαση του Frontex και του ΝΑΤΟ θα πηγαίνουν στα ελληνικά νησιά ή θα επιστρέφουν πίσω. Το βασικό κλειδί είναι η άμεση επιστροφή. Το δεύτερο είναι ένα σχέδιο μετεγκατάστασης από το τουρκικό έδαφος προς τις χώρες οι οποίες θα έχουν ανοίξει θέσεις».
Για τη δυνατότητα βέτο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ανέφερε: «Δεν έχουμε ούτε καν κείμενο συμπερασμάτων γι’ αυτή τη Σύνοδο… δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα βέτο προτού γίνει η σκέψη και η απόφαση. Είναι ένα διπλωματικό εργαλείο ακόμη και ο υπαινιγμός του».