Χιλιάδες ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ έχει διαγνώσει η κινητή Μονάδα Πρόληψης Αναπνευστικών Νοσημάτων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) σε όλη τη χώρα, ακόμα και σε απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και την Τάνια Μαντουβάλου, ο πρόεδρος της ΕΠΕ, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης. Για το έτος 2023 πραγματοποιήθηκαν 1.222 εξετάσεις, ενώ από τις αρχές του ‘24 έως και τέλη Απριλίου έχουν πραγματοποιηθεί 581. Είμαστε πολύ κοντά στο ποσοστό του 8-9% ταυτοποίησης αποφρακτικών νοσημάτων, κυρίως σε άτομα που δεν το γνώριζαν, αναφέρει ο κ. Λουκίδης και εξηγεί: «Πιστεύεται ότι σήμερα στην Ελλάδα ένα 9-10%του πληθυσμού, άνω των 40 που καπνίζει έχει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Όπως επίσης ότι ένα ποσοστό 8% του γενικού πληθυσμού, έχει άσθμα. Η προσπάθεια μας για την ταυτοποίηση αυτών των νοσημάτων, δείχνει αντίστοιχα ποσοστά». Όπως λέει ο κ. Λουκίδης το κλιμάκιο της Πνευμονολογικής στα μέρη που πάει, αφού κάνει μία αξιολόγηση του ιστορικού και αφού δει και τη σπιρομέτρηση του κάθε ατόμου, μπορεί στη συνέχεια να ταυτοποιήσει δύο βασικά νοσήματα, όπως είναι η ΧΑΠ και το άσθμα και να δώσει κατάλληλες οδηγίες, συνδέοντας αυτούς τους ανθρώπους, με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του κάθε μέρους, προκειμένου να έχουν μία σωστή παρακολούθηση και να πάρουν την κατάλληλη θεραπεία.
Η ΕΠΕ εντοπίζει ασθενείς που δεν είχαν διαγνωστεί λόγω μη πρόσβασης
«Είναι για μας πολύ σημαντικό ειδικά σε περιοχές που δεν υπάρχουν πνευμονολόγοι, ή εργαστηριακή υποστήριξη», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΠΕ, γιατί όπως διευκρινίζει, οι πνευμονολόγοι της ΕΠΕ βλέπουν ανθρώπους με σημαντικά συμπτώματα, που δεν τα έχουν αξιολογήσει, γιατί πιθανώς δεν έχουν την πρόσβαση να το κάνουν. Σύμφωνα με τον καθηγητή Λουκίδη, στο διήμερο 8-9 Μαΐου στη Νάξο, η κινητή μονάδα είδε περιστατικά που άπτονται κυρίως της ΧΑΠ και του άσθματος, ενώ συγχρόνως έγινε και ένα screening σε δύο μεγάλες οικογένειες του νησιού, λόγω κάποιων επιπτώσεων από γενετικό νόσημα του αναπνευστικού. «Άρα ο ρόλος μας είναι διττός. Είναι ρόλος ιατρικός, αλλά και κοινωνικός. Screening για άσθμα και ΧΑΠ κάνουμε 3-4 φορές το μήνα. Τα τελευταία χρόνια όμως, ζητάμε να έρθουν να εξεταστούν άνθρωποι με κάποια συμπτώματα ή κάποιο προδιαθεσικό παράγοντα. Δεν κάνουμε ένα γενικό screening στον οποιοδήποτε. Έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα, και το sreening γίνεται σε συνεργασία με Κέντρα Υγείας, την Περιφέρεια και τους Δήμους, γιατί έχει σημασία και η τοπική κοινωνία να μπορεί να μας υποστηρίζει».
Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την ανάπτυξη άσθματος στα παιδιά που μεγαλώνουν σε πόλεις
Για την κλιματική αλλαγή ο καθηγητής αναφέρει ότι μπορεί να δημιουργήσει ή και να επιδεινώσει παθήσεις. «Τα παιδιά που εκτίθενται σε ρύπους του περιβάλλοντος και ειδικά αυτά που μεγαλώνουν σε πόλεις, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη άσθματος, σε σχέση με παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν σε αγροτικές περιοχές. Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο της κλιματικής αλλαγής, είναι η επιδείνωση συμπτωμάτων και η επιδείνωση χρόνιων νοσημάτων. Με τα επεισόδια της αφρικανικής σκόνης βλέπουμε άλλωστε ανθρώπους με ΧΑΠ, ή άσθμα να βιώνουν αλλαγή στα συμπτώματα τους, εξαιτίας της έκθεσης τους σε αυτή τη σκόνη. Δεν θέλω να μιλήσω για τις φωτιές του καλοκαιριού, ή τις πλημμύρες. Επειδή οι αλλαγές του κλίματος, πολλές φορές επηρεάζουν την ατμόσφαιρα και η ατμόσφαιρα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τους πνεύμονες, μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά η υγεία των πνευμόνων».