Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Ξύπνα Βασίλη

Ξεκινάει η συνειδητοποίηση ότι, ως ανθρωπότητα, κυρίως ως ο σύγχρονος κόσµος, έχουµε ξεφύγει από τα όρια, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που λέει “το περίσσιο χαλά το ίσο”.
∆ιαβάζοντας τα ευρήµατα της Έκθεσης ‘‘Global Risks Report’’ του 2024 και τα όσα είπε η Saadia Zahidi που είναι η διευθύνων σύµβουλος στο Παγκόσµιο Οικονοµικό Φόρουµ, διαπιστώνουµε όντως, ότι το µέλλον δεν είναι σταθερό και µάλιστα µε πολλές αρνητικές εκπλήξεις.
Η ίδια αναφέρει, σύµφωνα και µε τα στοιχεία της Έκθεσης, πως «…µέσα στην επόµενη δεκαετία, πολλά από όσα γνωρίζουµε θα κλονισθούν». Κυρίαρχα όµως, οι άνθρωποι θα επηρεασθούν σε σχέση µε την καθηµερινότητά τους και τις προοπτικές τους.
Μπαίνουµε όµως παράλληλα σε µία περίοδο µεγάλη, στην οποία ανοίγεται ένας διάδροµος, ευκαιρία για όλους, ώστε να επανεξετάσουµε τα όσα χάνουµε, να αναρωτηθούµε και να προβληµατισθούµε για όσα έρχονται, πολλά από τα οποία επηρεάζουν ήδη τις ζωές µας.

Γίνεται κατανοητό µέσω τις συγκεκριµένης Έκθεσης, ότι η αλλοίωση της ∆ηµοκρατίας, η άνοδος της Τεχνητής Νοηµοσύνης, η πόλωση στις κοινωνίες για διάφορα θέµατα που τις και θα τις διχάσουν, δε θα πρέπει να περάσουν χωρίς οι κυβερνήσεις, οι ακαδηµαϊκοί, οι επιστήµονες, αλλά και οι πολίτες να δράσουν.
Στόχος, οφείλουµε να είναι, η κατά το δυνατό αποδέσµευσή µας από παγκόσµιους κινδύνους, τοπικές συγκρούσεις που θα αναπτυχθούν και θα έχουν κύρια βάση την ενηµέρωση και την πληροφόρηση, όπως αυτή έχει ξεκινήσει να τροποποιείται και να κυκλώνει τις κοινωνίες.
Η πολύ σηµαντική αυτή έκθεση ‘‘Global Risks Report’’ του 2024, πραγµατοποιήθηκε µε τη συµµετοχή σχεδόν 1.500 ειδικών, επικεφαλής του κλάδου της οικονοµίας και υπευθύνων χάραξης πολιτικής.
Πού συγκλίνουν στις απόψεις τους;
Ότι τα fake news, γενικότερα η παραπληροφόρηση, θα είναι η πιο σοβαρή απειλή µε σύµµαχο την τεχνολογία, την κακοφορµισµένη από συγκεκριµένους κύκλους λειτουργία της τεχνητής νοηµοσύνης, την ίδια ώρα που οι άνθρωποι δε θα αφιερώνουν χρόνο στην εξακρίβωση της πληροφορίας ή τον έλεγχο της είδησης.
Οι ειδικοί επιµένουν πως, η ανεξέλεγκτη πρόοδος της τεχνολογίας, δηµιουργεί νέα προβλήµατα ή επιδεινώνει τα υπάρχοντα.
Άρα, δεν επιτρέπεται από κανέναν µας να µην εκµεταλλευτεί την ευκαιρία που ανοίγει όλος αυτός ο προβληµατισµός και αφορά όπως κι η ίδια η Saadia Zahidi αναφέρει και αφορά: «…στις µοναδικές ευκαιρίες για την εκ νέου οικοδόµηση της εµπιστοσύνης, της αισιοδοξίας και της ανθεκτικότητας στους θεσµούς και τις κοινωνίες µας».

Γίνεται λόγος επίσης στην Έκθεση για ζωτικής σηµασίας έκκληση «…για δράση, για ανοιχτό και εποικοδοµητικό διάλογο µεταξύ των ηγετών της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών, για να αναλάβουν δράση για την ελαχιστοποίηση των παγκόσµιων κινδύνων και την αξιοποίηση µακροπρόθεσµων ευκαιριών και λύσεων».
∆εν είναι επιτρεπτό στις κοινωνίες µας, για τις οποίες υπερηφανευόµαστε ότι είµαστε έτοιµοι να αντεπεξέλθουµε σε κάθε πρόβληµα, είτε όλοι µαζί, είτε ο καθένας από µόνος του, δεν επιτρέπεται επαναλαµβάνω, να µην αναγνωρίσουµε τον κίνδυνο της παραπληροφόρησης και των fake news, που είναι ο πιο εµφανής πλέον κίνδυνος για το σύνολο των λειτουργιών µιας κοινωνίας, της καθηµερινότητάς µας, της οικονοµίας και της αντίληψης όλων µας για το πώς πρέπει ή οφείλουµε να πορευτούµε.
Είναι τροµακτικό αν σκεφτεί κανείς, τη δύναµη της παραπληροφόρησης ειδικά όταν όλοι οι ειδικοί επιµένουν, ότι «Οι κοινωνίες θα µπορούσαν να πολωθούν περισσότερο, καθώς οι άνθρωποι δυσκολεύονται να επαληθεύσουν τα γεγονότα».
Είναι λοιπόν στο δικό µας χέρι το δικό µας αύριο, µε κύρια ευθύνη φυσικά όλων µας, για το αύριο των παιδιών, των παιδιών όλου του κόσµου.
Όλα τα άλλα είναι απλά και µόνο εγωισµός που οδηγεί σε τερατογενέσεις.
– ο Παρατηρητικός –
Μ. π. Λ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα