Προβληματισμός επικρατεί ακόμα και σε κυβερνητικούς βουλευτές για τη στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) σχετικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης.
Αυτό γιατί ενώ τις προηγούμενες ημέρες με Κοινή Υπουργική Απόφαση οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας κ. Μανιάτης και Βαρβιτσιώτης ενέκριναν τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το “πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή του δυτικού Πατραϊκού Κόλπου”.
Ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι σχετικό για την Κρήτη.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ
Μάλιστα, για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της θαλάσσιας περιοχής, νότια της Κρήτης από το ΥΠΕΚΑ, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Γιάννη Μανιάτη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο του κ. Αυγενάκη, «μόλις τις προηγούμενες ημέρες με Κοινή Υπουργική Απόφαση οι Υπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Γ. Μανιάτης και Μ. Βαρβιτσιώτης ενέκριναν τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το «πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή του δυτικού Πατραϊκού Κόλπου», ενώ έπεται και η αντίστοιχη για την περιοχή της Ηπείρου.
«Ωστόσο», όπως αναφέρει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης «παρά το γεγονός ότι στα νότια της Κρήτης έγιναν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και μάλιστα σε μεγαλύτερη έκταση από τις άλλες δύο περιοχές και με βάση τις εκτιμήσεις ότι οι ποσότητες είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τις άλλες δύο περιοχές, δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη ενέργεια για την Κρήτη».
Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ρωτά τους αρμοδίους Υπουργούς «τι συμβαίνει με τις μελέτες για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης, εάν υπάρχει σχεδιασμός για την εκμετάλλευσή τους και σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την εξόρυξή τους;».
Ο ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ
Επίσης, όπως μετέδωσε η ηρακλειώτικη ιστοσελίδα “Cretalive”, στη Βουλή φέρνει το σοβαρό αυτό θέμα και ο Ηρακλειώτης βουλευτής της ΝΔ, κ. Μάξιμος Σενετάκης και ζητά εξηγήσεις. Οπως τονίζει:
«Πρόσφατα εγκρίθηκε (8 Αυγούστου) με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας, Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή του δυτικού Πατραϊκού κόλπου με Α.Π. οικ. 169896, κι έχει ήδη ανακοινωθεί ότι έπεται η περιοχή της Ηπείρου.
Ενώ όμως οι έρευνες υδρογονανθράκων προχωρούν σε ικανοποιητικά επίπεδα σύμφωνα με τους σχεδιασμούς όπως δηλώσατε, ακόμα δεν υπάρχει καμία απάντηση για τις διαδικασίες στην Κρήτη, παρά το γεγονός ότι στο νότιο τμήμα του νησιού πραγματοποιήθηκαν έρευνες, σε μεγαλύτερη μάλιστα έκταση σε σχέση με τις άλλες δύο περιοχές.
Η Περιφέρεια Κρήτης παράλληλα, ήδη από τις 23/ 04/2012 σας έχει αποστείλει στρατηγική μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία περιελάμβανε πλήρη στοιχεία και στίγματα για τις περιοχές που θα γίνονταν οι έρευνες, τις διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα από την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής δράσης και στοιχεία για το σύστημα παρακολούθησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Η Περιφέρεια Κρήτης είχε θέσει το ζήτημα των κητωδών ήδη από τις 07.01.2013 στην οποία και είχατε απαντήσει με το Α.Π. Δ1/Α/1817 έγγραφό σας τις 30.01.2013. Στην απάντησή σας ωστόσο, η οποία μάλιστα δημοσιεύεται στον τοπικό Τύπου, δε φαίνεται να υπάρχει κάποια αναφορά σε σχέση με τη στρατηγική μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Επειδή το ζήτημα αξιοποίησης των υδρογονανθράκων είναι αρκετά σημαντικό για τη χώρα.
Επειδή στην περιοχή νότια της Κρήτης υπάρχει η βεβαιότητα των ειδικών για μεγάλο ύψος κοιτασμάτων.
Επειδή η επιτάχυνση διαδικασιών αξιοποίησης των υδρογονανθράκων μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της οικονομίας της χώρας.
Ερωτάστε κ. Υπουργοί:
• Σε ποια φάση βρίσκεται η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που σας έχει καταθέσει η Περιφέρεια Κρήτης από τις 23.04.2012;
• Ποιος είναι ο προγραμματισμός και ποιο το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη διαδικασιών αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κρήτης;».