Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αναλύσεων συνέχεια…

Στα τέλη Μαρτίου 2014 αναμένονται ακριβέστερα αποτελέσματα των  γεωφυσικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στη δυτική ακτογραμμή της Ελλάδας, από το Ιόνιο μέχρι τη νότια Κρήτη, όπως επεσήμανε στα “Χ.Ν.”  ο υπεύθυνος ανάπτυξης επιχειρήσεων της νορβηγικής εταιρείας “Petroleum Geo- Servises” (PGS) Jason Robinson, ο οποίος συμμετείχε στο 13ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στο Μ.Α.Ι.Χ.

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.Ν.” για το μέγεθος των ευρημάτων, ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο ερευνών και γι’ αυτό τον λόγο θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση του project. Πάντως ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Αντώνης Φώσκολος, επέμεινε στις εκτιμήσεις του, που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και έκανε λόγο για τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στην Κρήτη τόσο στην αρχική του μορφή όσο και στη στερεοποιημένη του μορφή (υδρίτες), που φτάνουν τα μεγέθη του φυσικού αερίου της Ρωσίας.
Το θέμα της ομιλίας του κ. Robinson, κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου, ήταν «το μη αποκλειστικό σεισμικό project δύο διαστάσεων στη δυτική ακτογραμμή της Ελλάδας για το ενδεχόμενο υδρογονανθράκων που θα συντελέσει στην κινητοποίηση περαιτέρω ερευνών. Αποτελέσματα βασισμένα σε επιλεγμένα fast track στοιχεία χρησιμοποιώντας δεδομένα της εταιρείας PGS Geostreamer GS».
Σε ερώτηση των “Χ.Ν.” για τα μέχρι στιγμής ευρήματα που έχει στη διάθεσή της η εταιρεία “Petroleum Geo-Servises” για υδρογονάνθρακες στη Νότια Κρήτη και στο Ιόνιο, ο υπεύθυνος ανάπτυξης επιχειρήσεων της νορβηγικής εταιρείας PGS υποστήριξε πως «έχω έρθει για να δείξω κάποια από τα πρώιμα στάδια των ερευνών. Σε αυτό το επίπεδο ερευνών βρισκόμαστε  στη διαδικασία επεξεργασίας των στοιχείων και δεν μπορούμε να πούμε ακόμη για τον ακριβή αριθμό της ποσότητας των υδρογονανθράκων ή κάποια άλλα μεγέθη. Χρειάζεται μεγάλη διαδικασία ακόμη. Αλλά η διαδικασία συνεχίζεται και τα δεδομένα της εταιρείας είναι υψηλών συχνοτήτων και πολύ υψηλής διακριτικής ικανότητας, ώστε να μπορούμε να διεισδύσουμε στα βαθύτερα στρώματα και να έχουμε λεπτομερείς καταγραφές. Η διαδικασία της επεξεργασίας των στοιχείων θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου. Μετά την επεξεργασία θα περάσουμε στο στάδιο της ερμηνείας, η οποία θα μας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις περιοχές και τους υδρογονάνθρακες».
Επίσης σε ερώτηση των “Χ.Ν.” για τις ακριβείς περιοχές που ερευνώνται στο πλαίσιο του σεισμικού project δύο διαστάσεων της PGS στη δυτική ακτογραμμή της χώρας ο ίδιος απάντησε ότι «οι έρευνες ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο και ολοκληρώθηκαν στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2013. Μελετήθηκαν 79 σεισμικές γραμμές, συνολικά σε μήκος 12.500 χιλιομέτρων, από το βόρειο Ιόνιο πέλαγος, δυτικά και βόρεια της Κέρκυρας, μέχρι το Νότιο Ιόνιο και από εκεί σε όλη τη νότια Κρήτη. Η όλη διαδικασία των ερευνών κράτησε έναν χρόνο, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή διαδικασία. Η επεξεργασία των στοιχείων θα διαρκέσει ακόμη τρεις με τέσσερις μήνες για την ερμηνεία των στοιχείων. Στα τέλη του Μαρτίου του 2014 θα έχουμε κάποια ιδέα για το ποιες περιοχές θα πρέπει να εξερευνήσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια και να χωροθετήσουμε περιοχές μελέτης».
Κληθείς από τα “Χ.Ν.” να σχολιάσει τις εκτιμήσεις καθηγητών, όπως του κ. Αντώνη Φώσκολου, που έκανε λόγο για τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου που φθάνουν τα μεγέθη της Ρωσίας, αλλά και επιστημονικές μελέτες ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Τεργέστης στη νότια Κρήτη που ανίχνευσαν μεγάλες ποσότητες από υδρίτες (στερεοποιημένο φυσικό αέριο), ο υπεύθυνος ανάπτυξης επιχειρήσεων της νορβηγικής εταιρείας PGS ανέφερε: «Η δουλειά μας είναι να δημιουργούμε δεδομένα τα οποία θα ελέγχουν αυτές τις θεωρίες. Η όλη διαδικασία έρευνας αφορά την ανεύρεση και ανάλυση στοιχείων έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα μοντέλο όπως κάνουν όλες οι εταιρείες.
Πιθανόν οι στατιστικές μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τώρα χρειάζεται να ελεγχθούν με πραγματικά δεδομένα, δηλαδή με στοιχεία από το πεδίο, όπως βαρυτικά ή μαγνητικά στοιχεία. Πρώτο βήμα είναι να ελεγχθούν αυτές οι θεωρίες για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τις στατιστικές πιθανότητες της ύπαρξης τέτοιων αποθεμάτων. Συνεπώς μπορεί να είναι δυνατόν, αλλά δεν ξέρω».
Απαντώντας στη φημολογία ότι οι έρευνες επηρεάζουν το θαλάσσιο περιβάλλον της χώρας και της Κρήτης ο κ. Robinson τόνισε ότι «η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η εταιρεία PGS χρησιμοποιείται εδώ και σαράντα χρόνια μέσω sonar και ακουστικών κυμάτων. Δεν επηρεάζει τις βιοκοινότητες η τεχνολογία αυτή και τηρούνται οι αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί όροι τόσο οι ευρωπαϊκοί όσο και οι διεθνείς. Μάλιστα πάνω στο πλοίο βρίσκονταν συνεχώς οπτικοί παρατηρητές των θαλασσίων κοιτών και καταγραφείς των κυμάτων που ακούγονται μόνο με ακουστικά και σε οποιαδήποτε περίπτωση θα βρισκόταν ή θα προέκυπτε κάτι θα σταμάταγε αυτομάτως να λειτουργεί το πλοίο για οποιαδήποτε περίπτωση ενόχλησης».

Ο ΦΩΣΚΟΛΟΣ
Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος συμμετείχε στο 13ο Γεωλογικό Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής εταιρείας, ανέφερε πως: «Οι εκτιμήσεις των Νορβηγών, αν και με επιφυλακτικότητα, είναι ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες. Εγώ τους εξήγησα τους λόγους για τους οποίους πιστεύω πως υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα. Κάτι που τους έχει διαφύγει είναι ότι υπάρχουν τα μη συμβατικά αποθέματα, δηλαδή οι υδρίτες, που είναι στερεοποιημένο φυσικό αέριο στον πυθμένα της Μεσογείου. Και οι ποσότητες είναι κολοσσιαίες, είναι αμύθητες. Το ερωτηματικό είναι από πού βγήκαν; Αρα από κάπου υπάρχει τροφοδοσία. Ψάχνουν, λοιπόν, την τροφοδοσία. Και όπως μου είπε (ο εκπρόσωπος της νορβηγικής εταιρείας), αυτό ψάχνουν την τροφοδοσία. Δεν ψάχνουν απλώς να δουν αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες, ψάχνουν να δουν πού είναι ο τροφοδότης, δηλαδή ο ταμιευτήρας ο οποίος τροφοδοτεί τη δημιουργία του φυσικού αερίου, το οποίο εγκλωβίζεται από τη μια μεριά, από την άλλη του φυσικού αερίου που χάνεται υπό μορφή φυσαλίδων και του φυσικού αερίου το οποίο στερεοποιείται στον πυθμένα της θάλασσας. Κάτι που χρειάζεται όμως πάρα πολύ γεωφυσική έρευνα. Διότι αυτό το κομμάτι ξεκινά από την Κεφαλονιά και φτάνει μέχρι όλη τη νότια Κρήτη».
Ο κ. Φώσκολος κληθείς από τα “Χ.Ν.” να εξηγήσει σύμφωνα με ποια στοιχεία οι ποσότητες του φυσικού αερίου είναι τεράστιες, απάντησε: «Τα αποθέματα των υδριτών, του στερεοποιημένου μεθανίου, είναι τεράστια, μάλιστα τα αποθέματα είναι τόσα όσα της Ρωσίας, άρα πρέπει να υπάρχει ο τροφοδότης, ο οποίος τροφοδοτεί όλο αυτό το πράγμα. Είναι στοιχεία μελετητών από το Ινστιτούτο της Τεργέστης το οποίο δουλεύει κάτω από την Κρήτη περίπου δέκα χρόνια, μαζί με το Ινστιτούτο της Βαρκελώνης και το Ινστιτούτο της Βρέμης. Τα Ινστιτούτα των τριών χωρών Ιταλίας, Ισπανίας και Γερμανίας έχουν μικρά υποβρύχια, τους ναυτίλους, που οργώνουν τελείως το κάτω μέρος της Κρήτης και έχουν μελετήσει τα πάντα. Εχουν βρει τους υδρίτες που είναι στερεοποιημένο μεθάνιο. Ομως η εξόρυξη των αποθεμάτων είναι πολύ δύσκολη, διότι δεν έχουμε την τεχνολογία. Αλλά η τεχνολογία θα έρθει σε δέκα χρόνια. Προχωρούμε ένα βήμα κάθε φορά. Πάντως για να βγει αυτό το φυσικό αέριο πάνω στη θάλασσα, κάποιο φυσικό αέριο έχει εγκλωβιστεί στα κάτω πετρώματα. Κάπου το έχουμε “πιάσει”. Εμείς ψάχνουμε να βρούμε και το κανονικό φυσικό αέριο το οποίο είναι εγκλωβισμένο, πιεσμένο μέσα σε ορισμένες στοιβάδες. Αυτό είναι το συμβατικό. Το μη συμβατικό εκτιμάται πως είναι πάρα πολύ μεγάλο. Το συμβατικό πιθανόν να είναι επίσης πολύ μεγάλο, διότι ξεκινά από μια έκταση που αρχίζει από την Κεφαλονιά και τελειώνει στην Κύπρο. Η έκταση είναι 1.300 χιλιόμετρα. Αυτό πιστεύω εγώ, κάτι που έχω δημοσιεύσει και σε επιστημονικά περιοδικά».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, ήδη πάνω από δέκα εταιρείες -μεταξύ των οποίων τρεις μεγάλες εταιρείες- έχουν ενδιαφερθεί για τα αποτελέσματα των ερευνών της νορβηγικής εταιρείας που αφορούν τους υδρογονάνθρακες στη δυτική ακτογραμμή της Ελλάδας από το Ιόνιο μέχρι τη νότια Κρήτη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα