Μια σημαντική ανακάλυψη έκαναν ερευνητές στο βυθό του Φισκάρδου στην Κεφαλονιά: ένα ρωμαϊκό ναυάγιο περίπου 2.000 ετών, το οποίο εντοπίστηκε μετά από σάρωση του βυθού με ηχητική απεικόνιση, όπως μεταδίδει το cnn.gr.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιώργο Φερεντίνο του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ειδικό στην ενάλια αρχαιολογία και ωκεανογραφία, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Journal of Archaeological Science.
Μετά την εξέταση των αμφορέων που βρέθηκαν σε αυτό, υπολογίστηκε ότι το ναυάγιο χρονολογείται μεταξύ του 1ου π.Χ. και του 1ου μ.Χ. αιώνα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στη Μεσόγειο θάλασσα, από εκείνη την περίοδο. Έχει μήκος 34 μέτρα και πλάτος 13 μέτρα και βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από την είσοδο του Φισκάρδου.
Υπολογίζεται ότι μετέφερε περίπου 6.000 αμφορείς, με το φορτίο, το οποίο είναι ορατό στον βυθό, να είναι διατηρημένο σε πολύ καλή κατάσταση. Το ναυάγιο έχει σημαντική αρχαιολογική σημασία, καθώς μπορεί να παράσχει μια πληθώρα πληροφοριών, σχετικά με τις ναυτιλιακές διαδρομές, το εμπόριο, την αποθήκευση των αμφορέων στο σκάφος και την κατασκευή πλοίων κατά τη διάρκεια της σχετικής περιόδου.
«Είναι μισοβυθισμένο στην ιλύ (σ.σ. λάσπη) και ως εκ τούτου ελπίζουμε ότι αν προχωρήσουμε σε μια ανασκαφή μελλοντικά θα βρούμε μέρος ή ολόκληρο το ξύλινο σκαρί», δήλωσε ο δρ. Φερεντίνος, ειδικός στην ενάλια αρχαιολογία, ωκεανογραφία και θαλάσσια Γεωλογία, προσθέτοντας ότι αν ανασυρθεί μελλοντικά το ναυάγιο, οι ερευνητές ενδέχεται να εντοπίσουν περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την προέλευσή του.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση, τα ευρήματα δείχνουν ότι το Φισκάρδο αποτελούσε ένα σημαντικό λιμάνι της εποχής.