» Υλικά και αντικείµενα που προορίζονται να έλθουν σε επαφή µε τρόφιµα
Ένα σηµαντικό διαχρονικό θέµα που αφορά την υγιεινή των τροφίµων, είναι το ποια υλικά και αντικείµενα µπορούν να έλθουν σε επαφή µε τρόφιµα, που χάριν συντοµίας θα τα παριστάνουµε µε τη σύντοµη αναγραφή Υ.Α.Ε.Τ
Τα υλικά αυτά είναι
1) Επιτραπέζια σκεύη (ποτήρια, µαχαιροπίρουνα, πιάτα, κουτάλες, σπάτουλες κ.λπ.).
2) Μαγειρικά σκεύη (κατσαρόλες, τηγάνια, ταψιά, φόρµες σιλικόνης κ.α.).
3) Υλικά και αντικείµενα αποθήκευσης µεταφοράς τροφίµων, αποθηκευτικά µέσα, περιέκτες (τάπερ, µπουκάλια, αλουµινόχαρτο, διαφανής µεµβράνη, χαρτί ψησίµατος, σακούλες τροφίµων κ.λπ.).
4) Είδη παιδικής διατροφής µπιµπερό, πιατάκια, πιπίλες και θήλαστρα.
Τα παραπάνω υλικά και αντικείµενα που βρίσκονται σε επαφή µε το πόσιµο νερό και τα τρόφιµα, παράγονται από µέταλλα, γυαλί, πλαστικό, κράµατα µετάλλων, κεραµικά, χαρτί, διάφορες σιλικόνες κ.ά.
Ο έλεγχος που αφορά την καταλληλότητα των υλικών συσκευασίας, είναι αυστηρός σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή, µέχρι την διάθεση τους στην κατανάλωση
Τα Υ.Α.Ε.Τ πρέπει να πληρούν αυστηρά τους όρους και προϋποθέσεις της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νοµοθεσίας, γιατί διαφορετικά µπορούν να µεταφέρουν τοξικές ουσίες στα συσκευαζόµενα τρόφιµα και ενδέχεται να συνιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη
Οι σχετικές ∆/ξεις προβλέπουν ποιες τεχνητές πρώτες ύλες πρέπει να χρησιµοποιούνται για την παραγωγή των Υ.Α.Ε.Τ, µε ποιες προϋποθέσεις, όρια µετανάστευσης πρώτων υλών και τις συνθήκες χρήσης τους, προκειµένου να διασφαλίζεται η υγεία των καταναλωτών. Όλες αυτές οι απαιτήσεις συµπληρώνουν τους γενικούς κανόνες που προβλέπονται στον Ευρωπαϊκό Κανονισµό αριθµ. 1935/2004, όπως συµπληρώθηκε από τον νεώτερο της Ε.Ε αριθµ.101/2011, σχετικά µε την ασφάλεια των Υ.Α.Ε.Τ
Ενηµερωτικά και περιληπτικά µπορούν να αναφερθούν βασικά σηµεία κάποιων οδηγιών του Συµβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, όπως της 84/500/ΕΕ, ότι τα υλικά και και αντικείµενα που έρχονται σε επαφή µε τρόφιµα, δεν πρέπει να απελευθερώνουν σε αυτά συστατικά σε ποσότητες που µπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία π.χ. τα κεραµικά αντικείµενα που προορίζονται να έλθουν σε επαφή µε τρόφιµα, δεν θα πρέπει να περιέχουν ποσότητες µολύβδου και καδµίου που µπορεί να τα µολύνουν
Συγκεκριµένα τα Υ.Α.Ε.Τ και µέρει αυτών µπορούν να αποτελούνται
– αποκλειστικά από πλαστική ύλη
– πολλαπλά στρώµατα πλαστικής ύλης
– πλαστική ύλη συνδυασµένη µε άλλα υλικά
Σηµειώνουµε ότι η χρήση ουσία που δεν περιλαµβάνεται στις εγκεκριµένες, για να χρησιµοποιηθεί θα πρέπει να πάρει έγκριση από το Ανώτατο Χηµικό Συµβούλιο (Α.Χ.Σ), κατόπιν αίτησης του ενδιαφεροµένου και ότι ύλες όπως ρητίνες, καουτσούκ ή σιλικόνες δεν επιτρέπεται να χρησιµοποιούνται
Σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί µε βάση εµπεριστατωµένης αιτιολογίας εξαιτίας νέων δεδοµένων η χρήση κάποιου υλικού ή αντικειµένου θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία,µολονότι είναι σύµφωνο µε τις ειδικές ∆/ξεις της κατηγορίας στην οποία ανήκει, είναι δυνατόν µε απόφαση του Α.Χ.Σ. να ανασταλεί ή να περιοριστεί προσωρινά η εφαρµογή της
Στη συνέχεια η Απόφαση αυτή του Α.Χ.Σ κοινοποιείται σε όλα τα κράτη µέλη και στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
Σε κάθε περίπτωση τα Υ.Ε.Α.Τ. θα πρέπει να αναγράφουν µε τρόπο ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο στα υλικά και αντικείµενα
α) είτε την ένδειξη ‘‘κατάλληλο για τρόφιµα’’
β) είτε το σχήµα όρθιου ποτηριού και πιρουνιού
* Ο Αναστάσιος Τριποδιανάκης είναι χηµικός ,
τ. υπ. Αγοράς Τροφίµων