Οι δυνατότητες που ανοίγονται στο πεδίο της διοίκησης των εταιρειών, ιδιωτικών και δηµόσιου τοµέα, και της αναβάθµισης του επιπέδου των παρεχοµένων υπηρεσιών, αλλά και οι προκλήσεις που αναδύονται σε θεσµικό και νοµικό επίπεδο, αναδείχθηκαν κατά την παρουσίαση του βιβλίου των Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη, ∆ηµήτρη Ζοπουνίδη και Άγγελου Κωστή “Τεχνητή Νοηµοσύνη και Εφαρµογές στο Μάνατζµεντ” (εκδ. Μπαρµπουνάκης), που έγινε χθες στο Ιστορικό Καφέ “Κήπος” στα Χανιά.
Στο βιβλίο αναλύεται η συµβολή της Τεχνητής Νοηµοσύνης (AI) στη σύγχρονη διοικητική επιστήµη, µε έµφαση στις εφαρµογές της στον αεροπορικό κλάδο.
Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο εκ των συγγραφέων του βιβλίου, ερευνητής Data Analysis and Forecasting Laboratory (DAFLab), Πολυτεχνείο Κρήτης, ∆ηµήτρης Ζοπουνίδης, επεσήµανε ότι στο βιβλίο ο αναγνώστης θα βρει θεωρητικές και πρακτικές εφαρµογές της τεχνητής νοηµοσύνης σε επιχειρήσεις. «Αυτό που αναλύουµε στο βιβλίο είναι πως η µηχανική µάθηση, η τεχνητή νοηµοσύνη, η επεξεργασία φυσικής γλώσσας και τα µεγάλα γλωσσικά µοντέλα αλλάζουν και µετασχηµατίζουν τον τρόπο που οι επιχειρήσεις δρουν και αλληλεπιδρούν τόσο µε τους προµηθευτές τους, όσο και µε τους πελάτες τους, και ποια είναι τα οφέλη από αυτή την αλλαγή», ανέφερε ο κ. Ζοπουνίδης.
Ειδικότερα για τον αεροπορικό κλάδο ο κ. Ζοπουνίδης ανέφερε ότι η διαχείριση µεγάλου όγκου δεδοµένων (big data) µπορεί να γίνει µέσω της τεχνητής νοηµοσύνης και οι εταιρείες να λάβουν καλύτερες αποφάσεις που σχετίζονται µε την ασφάλεια, τον προγραµµατισµό των δροµολογίων, τη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναµικού, των παραπόνων κ.ά.
«Η τεχνητή νοηµοσύνη είναι ένας “οργανωσιακός ηθοποιός”, που επί της ουσίας διαµεσολαβεί ανάµεσα στα δεδοµένα, τους ανθρώπους και τις αποφάσεις των οργανισµών», υπογράµµισε και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται να προσεχθεί είναι το ρυθµιστικό πλαίσιο. Πιο συγκεκριµένα, µίλησε για τη διάσταση της “ευθυγράµµισης”, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για την ανάγκη η αξιοποίηση των εφαρµογών της τεχνητής νοηµοσύνης να γίνεται σύµφωνα µε τις ανθρώπινες ηθικές αρχές και αξίες.
Ερωτηθείς για το αν η τεχνητή νοηµοσύνη θα στερήσει θέσεις εργασίας από ανθρώπους ο κ. Ζοπουνίδης απάντησε: «Ενδεχοµένως να χαθούν κάποιες αλλά θα ανοίξουν άλλες. ∆εν θα µιλούσα για απώλεια θέσεων εργασίας αλλά για µετασχηµατισµό ή αναδιάρθρωση των θέσεων εργασίας».
Η Customer Data Senior Analyst – Customer Analytics AEGEAN, Παναγιώτα Μαριόλη, ανέφερε ότι ήδη η τεχνητή νοηµοσύνη αξιοποιείται από µεγάλες εταιρείες και πρόσθεσε ότι είναι καθοριστικός ο ρόλος της ώστε να δώσει τη δυνατότητα για στοχευµένες προβλέψεις και παροχή καλύτερου επιπέδου υπηρεσιών. «Βελτιώνεται το επίπεδο των υπηρεσιών και γίνονται περισσότερο προσωποποιηµένες», τόνισε και πρόσθεσε: «Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι µπορούµε να προσφέρουµε καλύτερες υπηρεσίες αν για παράδειγµα γνωρίζουµε ότι ένας πελάτης ταξιδεύει για επαγγελµατικούς λόγους ή για λόγους αναψυχής. Κι αυτό µπορεί να γίνει µέσα από ένα προβλεπτικό µοντέλο». Παράλληλα, η κα Μαριόλη τόνισε ότι η διαχείριση των δεδοµένων απαιτεί µεγάλη προσοχή και γίνεται πάντα στο θεσµικό πλαίσιο για τα προσωπικά δεδοµένα (GDPR), ενώ υπογράµµισε στη διεθνή συζήτηση βρίσκεται στο επίκεντρο το θέµα της ασφάλειας των δεδοµένων. Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας η κα Μαριόλη, υποστήριξε ότι αυτό µπορεί να συµβεί σε κάποιες εργασίες που δεν απαιτούν αναλυτική σκέψη, ωστόσο, επεσήµανε ότι «το ανθρώπινο µάτι και ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος αξιολογεί, εκτιµά, αναλύει πολύπλευρα δεν µπορεί να αντικατασταθεί».
«Η τεχνητή νοηµοσύνη έχει έρθει για να µείνει και θα δούµε πολλές εξελίξεις στο προσεχές µέλλον. Γι’ αυτό, παρά τους προβληµατισµούς και τις ανησυχίες που εγείρει, θα πρέπει να την δούµε ως ένα µέσον για τη βελτίωση του µάνατζµεντ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και τον δηµόσιο τοµέα, για την καλύτερη πληροφόρηση, την απόκτηση νέας γνώσης και την εξυπηρέτηση πελατών και πολιτών», δήλωσε ο κοσµήτορας της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και ∆ιοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μιχάλης ∆ούµπος.
Ερωτηθείς ο κ. ∆ούµπος αν είµαστε θεσµικά προετοιµασµένοι να αντιµετωπίσουµε τις ραγδαίες αλλαγές που φέρνει η τεχνητή νοηµοσύνη στην καθηµερινότητα των κοινωνιών διεθνώς σχολίασε: «Είναι αλήθεια ότι όταν έχουµε µια καινοτόµα τεχνολογία που ανατρέπει δεδοµένα και πρακτικές όλοι οι ρυθµιστικοί φορείς έχουν µια χρονική υστέρηση. Ο σχεδιασµός όµως πρέπει να είναι προσεκτικός. Εδώ, µάλιστα, έχουµε να κάνουµε µε ένα θέµα που εγείρει πολλούς προβληµατισµούς: από θέµατα επιχειρηµατικής ηθικής και διακυβέρνησης έως ευαίσθητα νοµικά ζητήµατα, θέµατα κυβερνοασφάλειας κ.ά. Μιλάµε δηλαδή για ένα θέµα πολύπλευρο και δεν µπορούσαν οι ρυθµιστικοί φορείς εν µία νυκτί να βρουν λύσεις σε όλα αυτά. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερο να πάρουµε τον χρόνο µας και να υιοθετήσουµε ρυθµιστικούς κανόνες πιο λειτουργικούς που θα ρυθµίζουν θέµατα χωρίς να εµποδίζουν την καινοτοµία».
Τη χθεσινή εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής των “Χανιώτικων Νέων” Παρασκευάς Περάκης, ενώ τη συζήτηση άνοιξε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και εκ των συγγραφέων του βιβλίου Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης.