Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

∆ύο χρόνια από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

» Eκρηκτικό κοκτέιλ από θάνατο, καταστροφή και δυστυχία

Στην Ουκρανία εκτυλίσσεται εδώ και δύο χρόνια µετά τη ρωσική εισβολή µια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή µε χιλιάδες θύµατα και εκτοπισµένους αλλά και µια απίστευτη αδιαφορία απέναντι στην ανθρώπινη ζωή από το απόλυτα αυταρχικό και πολεµοχαρές ρωσικό καθεστώς.
Ηεισβολή έχει προκαλέσει µεγάλη φυγή από χιλιάδες Ουκρανούς που αναζήτησαν από την πρώτη στιγµή καταφύγιο στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.
Σύµφωνα µε τα στοιχεία, εκατοµµύρια άνθρωποι βρίσκονται σε φυγή από τις ρωσικές επιθέσεις – εντός της χώρας και στο εξωτερικό.
Όλοι αυτοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η τύχη τους και πάνω απ΄όλα αν θα µπορέσουν ποτέ να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους. Ένας λαός γενναίος και περήφανος, µορφωµένος και µε περισσή Παιδεία.
Όµως το παρόν και το µέλλον της χώρας διαγράφονται σκοτεινά. Γιατί η ρωσική επιθετικότητα δεν πρόκειται να σταµατήσει.
Τα Ηνωµένα Έθνη αναφέρουν ότι περισσότεροι από 10.000 άµαχοι, συµπεριλαµβανοµένων εκατοντάδων παιδιών, έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσµα της βάρβαρης επίθεσης στη χώρα που διέταξε ο Βλαντιµίρ Πούτιν. Περίπου διπλάσιοι άνθρωποι έχουν τραυµατιστεί. Τα Ηνωµένα Έθνη δεν έχουν πρόσβαση σε πολλές από τις επί µακρόν διαφιλονικούµενες και πλέον κατεχόµενες από τη Ρωσία πόλεις, όπως η Μαριούπολη, το Λισιτσάνσκ, η Ποπάσνα και το Ζιεβιεροντόνετσκ.
Εποµένως, ο πραγµατικός αριθµός των νεκρών είναι πιθανό να είναι σηµαντικά υψηλότερος. ∆εκάδες χιλιάδες στρατιώτες έχουν επίσης σκοτωθεί.
Η Ύπατη Αρµοστεία των Ηνωµένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτιµά ότι περίπου 6,5 εκατοµµύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη του πολέµου. Αναφέρει ότι 3,7 εκατοµµύρια έχουν εκτοπιστεί από τις µάχες και τις καταστροφές και έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα τους.
Σύµφωνα µε τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 14,6 εκατοµµύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 40% του πληθυσµού, έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.
Σχεδόν το 20% της χώρας, συµπεριλαµβανοµένης της χερσονήσου της Κριµαίας στη Μαύρη Θάλασσα, βρίσκεται υπό την κατοχή των ρωσικών στρατευµάτων.
Σύµφωνα µε στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας alerts.in.ua, οι εναέριοι συναγερµοί έχουν ενεργοποιηθεί πάνω από 33.000 φορές στη χώρα από την έναρξη του πολέµου. Αυτό περιλαµβάνει περισσότερες από 3.800 φορές στην περιοχή του Ντονέτσκ και πάνω από 1.000 φορές στην πρωτεύουσα Κίεβο. Στην πρωτεύουσα, οι συναγερµοί διήρκεσαν συνολικά σχεδόν 50 ηµέρες στα δύο χρόνια του πολέµου.
Λόγω του µεγάλου αριθµού των συναγερµών, πολλοί Ουκρανοί τείνουν να τους αγνοούν. Άλλοι αναζητούν καταφύγιο µέσα στα σπίτια τους ή σε καταφύγια της πόλης. Οι συνεχείς επιθέσεις και οι συναγερµοί είναι ιδιαίτερα σκληροί για τους µαθητές. Στην πόλη Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, κοντά στα ρωσικά σύνορα, πολλά παιδιά µελετούν υπόγεια σε αίθουσες διδασκαλίας που έχουν ειδικά διαµορφωθεί σε σταθµούς του µετρό.
Από την επιβολή του στρατιωτικού νόµου, υπάρχει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας. Από τις 11 µ.µ. ή τα µεσάνυχτα τοπική ώρα, κανείς δεν επιτρέπεται να βγει έξω χωρίς ειδική άδεια, ενώ κλείνουν και τα εστιατόρια. Η απαγόρευση κυκλοφορίας αίρεται και πάλι γύρω στις 4.00 ή 5.00 π.µ. Ακόµη πιο αυστηροί κανόνες ισχύουν σε περιοχές κοντά στο µέτωπο, όπως το Ντονέτσκ, η Χερσώνα και τµήµατα της περιοχής Ζαπορίζια.
Στην αρχή του πολέµου, δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί προσφέρθηκαν εθελοντικά. Μετά από δύο χρόνια πολέµου και υψηλές απώλειες µε περίπου 100.000 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες τραυµατίες, χιλιάδες αιχµαλώτους και αγνοούµενους, το Κίεβο δύσκολα µπορεί να υπολογίζει σε εθελοντές και αναγκάζεται να καταφεύγει σε όλο και πιο σκληρές µεθόδους στρατολόγησης.
Από τους πάνω από 800.000 στρατιώτες, καµιά περίπου 300.000 λέγεται ότι έχουν αναπτυχθεί άµεσα στην πρώτη γραµµή του µετώπου. Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες έχουν αποφύγει τη στρατιωτική θητεία διαφεύγοντας στο εξωτερικό. Περίπου 800.000 έχουν βρει καταφύγιο σε ευρωπαϊκές χώρες.
Το σοκ του πολέµου είχε αντίκτυπο και στην οικονοµική ζωή της Ουκρανίας. Παρά τα µέτρα για τη σταθεροποίηση του εθνικού νοµίσµατος, η γρίβνα (Hrywnja) έχει χάσει ένα καλό 30% της αξίας της έναντι του ευρώ. Οι εισαγωγές από το εξωτερικό έγιναν πιο ακριβές. Οι τιµές αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 26% κατά το πρώτο έτος του πολέµου. Κατά το δεύτερο έτος του πολέµου, ο πληθωρισµός µειώθηκε σε περίπου 5%. Παρ’ όλα αυτά, οι Ουκρανοί εξακολουθούσαν να αισθάνονται το κόστος των τροφίµων.
Η γενική κατάσταση του εφοδιασµού παρέµεινε σταθερή. Οι αλυσίδες πρατηρίων βενζίνης αντιµετώπισαν γρήγορα την κρίση καυσίµων την άνοιξη του 2022 µετά τις ρωσικές επιθέσεις σε διυλιστήρια πετρελαίου και αποθήκες καυσίµων. Παρά τον πόλεµο, ένα λίτρο βενζίνης κοστίζει κατά µέσο όρο 1,25 ευρώ. Οι διακοπές ρεύµατος το χειµώνα του 2022/2023 µετά από τις µαζικές ρωσικές αεροπορικές επιδροµές, ιδίως σε υποσταθµούς, έχουν ήδη σχεδόν ξεχαστεί.
Στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, ακόµη και πριν από τη ρωσική εισβολή, οι µέσοι µισθοί έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 20% σε ονοµαστικούς όρους από την έναρξη του πολέµου. Ωστόσο, όταν µετατρέπονται σε ευρώ, έχουν µειωθεί κατά λίγο λιγότερο από 5% σε περίπου 435 ευρώ. Εν τω µεταξύ, οι περίπου 10,5 εκατοµµύρια Ουκρανοί συνταξιούχοι λαµβάνουν κατά µέσο όρο 35% περισσότερα σε γρίβνα, που εξακολουθούν να είναι µόνο περίπου 130 ευρώ το µήνα.
Αυτά είναι µερικά µόνο στοιχεία, ένας τρόπον τινά πρώτος απολογισµός αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Και έπεται συνέχεια γιατί όσο υπάρχουν άρρωστα µυαλά και δικτατορικά καθεστώτα όπως το ρωσικό, ο αυταρχισµός θα αποτελεί απλά µια ήπια εκδοχή αν θέλει να δώσει κανείς κάποιον χαρακτηρισµό.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ισχυρίζεται πώς η Ρωσία προσπαθεί να εξολοθρεύσει όχι µόνο την κυρίαρχη Ουκρανία, αλλά και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.
Ο Πούτιν κατηγορεί την Ευρώπη για «ρωσοφοβία» και επικρίνει τα κράτη της Βαλτικής, µε ότι αυτό συνεπάγεται για την κατάληξη του πολέµου µετά την εισβολή.
Τα συµπεράσµατα δικά σας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα