…να κατεβάσουμε τους διακόπτες του δικού μας Τσέρνομπιλ…(*)
Είναι η ελπιδοφόρα δήλωση, ενός άξιου, ενός πανάξιου ανθρώπου, υποψήφιου για το Νόμπελ Ειρήνης! Του σερ, Ντέιβιντ Ατένμπορο(*).
“Η ζωή στον πλανήτη μας”
Η μαρτυρία μου και ένα όραμα για το μέλλον. Το βιβλίο του.
Εκδόσεις Πατάκη – Μετάφραση Μυρτώ Καλοφωλιά.
Υπάρχει χρόνος, δηλώνει.
«Αν θέλουμε να ζήσουμε εναρμονισμένοι με τον φυσικό κόσμο που μας περιβάλλει, πρέπει να πραγματοποιήσουμε μιαν επανάσταση στα ζητήματα βιωσιμότητας, να αποκαταστήσουμε την άγρια ζωή και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τη σταθεροποίηση του πληθυσμού μας!».
«Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει το Τσέρνομπιλ ως την πιο επιζήμια περιβαλλοντική καταστροφή στην Ιστορία. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αλήθεια», γράφει.
«Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, μια άλλη καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, μια καταστροφή που μετά βίας ήμασταν σε θέση να διακρίνουμε – και που οφείλεται επίσης σε κακό προγραμματισμό και σε ανθρώπινα λάθη».
…Κορυφαίος παραγωγός ντοκιμαντέρ φυσικής Ιστορίας με πολλές συμβολικές σειρές στο ενεργητικό του, και εκατομμύρια θεατές σ’ όλο τον κόσμο.
Μόλις 11 χρόνων παιδάκι, τριγύριζε, λέει με το ποδήλατο του ανατολικά από το Λέστερ της Κεντρικής Αγγλίας, βρίσκοντας μικρούς θησαυρούς, πετρώματα, όστρακα κ.λπ. Εβδομήντα χρόνια ταξίδεψε ακούραστος, Μαδαγασκάρη, Παραγουάη, Αρκτική, Ν. Γουινέα, δωρίζοντας στον κόσμο, μοναδικής ομορφιάς, εικόνες απ’ όλες τις έμβιες οντότητες…
«Η πραγματική τραγωδία του καιρού μας, ο κλιμακούμενος εκφυλισμός της βιοποικιλότητας του πλανήτη», επισημαίνει ο “επιστήμονας” της εικόνας!
«Για να ανθήσει πραγματικά η ζωή, σε αυτό τον πλανήτη είναι απαραίτητη η μεγαλύτερη δυνατή βιοποικιλότητα. Όσο πιο πλούσια είναι η βιοποικιλότητα, τόσο πιο ασφαλής είναι η κάθε μορφή ζωής στη Γη, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπινου είδους!».
…«Είναι το όραμά μου για το μέλλον, αυτό το βιβλίο»· υπάρχει λοιπόν ελπίδα, αρκεί ο άνθρωπος να συνειδητοποιήσει την πραγματική εικόνα, της οποίας το γκρίζο οφείλεται στη δική του παρέμβαση, την αδιακρισία, την απληστία, την απρέπεια, στην ευλογία του κόσμου που βρήκε… Και οφείλει να σεβαστεί.