Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος

Επισημάνσεις Γιάννη Φίλη

Προτάσεις για ένα εναλλακτικό ενεργειακό μέλλον της Κρήτης διατυπώνει ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης.

O κ. Φίλης ο οποίος μίλησε στην εκπομπή “onLine” στο podcast των “Χανιώτικων νέων” και στους Παρασκευά Περάκη και Ελένη Φουντουλάκη, αναφέρθηκε στα ενεργειακά ζητήματα του νησιού με αφορμή το 5ο Παγκρήτιο Συνέδριο Ενέργειας που έγινε πρόσφατα στην Χερσόνησο με φόντο τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

Ερωτηθείς για το ενεργειακό συνέδριο ο κ. Φίλης έκανε λόγο για «μονοδιάστατες και μυωπικές συζητήσεις καθώς δυστυχώς οι τοπικοί άρχοντες δεν έχουν επιδείξει το απαιτούμενο ηθικό θάρρος για να μιλήσουν ανοικτά και να πουν ότι οι υδρογονάνθρακες είναι κάτι που πρέπει να εγκαταλειφθεί το ταχύτερον δυνατόν. Δεν μπορούμε να κάνουμε νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων σε μια εποχή που συμβαίνουν τέτοιες συγκλονιστικές εξελίξεις στην ανθρωπότητα. Παρατηρούμε ότι δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν στην Γερμανία από πρωτόγνωρες πλημμύρες, παρατηρούμε ότι πάνω από 500 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους από φωτιές στην βρετανική Κολομβία, στον δυτικό Καναδά που η θερμοκρασία έφτασε τους 50 βαθμούς Κελσίου λόγω καύσωνα, παρατηρούμε υψηλές θερμοκρασίες στη Μόσχα και στην Ανταρκτική. Επομένως είναι κοινή συνείδηση ότι καταστρέφουμε το κλίμα.
Θα περίμενε κανείς από τους τοπικούς άρχοντες να πουν ότι δεν θέλουν εξορύξεις. Όσον αφορά την μετάβαση σε μια καθαρή οικονομία από πλευράς καυσίμων, έχουμε επαρκείς εξορύξεις. Οι υπάρχουσες πετρελαιοπηγές υπερεπαρκούν για να καλύψουν τις παγκόσμιες ανάγκες και υπερεπαρκούν για να ανεβάσουν την θερμοκρασία του πλανήτη +2 βαθμούς Κελσίου. Επομένως δεν χρειαζόμαστε νέες εξορύξεις. Οι νέες εξορύξεις είναι σαφές ότι θα οδηγήσουν τη θερμοκρασία πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου. Η Συμφωνία του Παρισιού μιλούσε για συγκράτηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε ήδη 1,2 βαθμούς Κελσίου. Δηλαδή απομένουν 0,3 βαθμοί Κελσίου για να φτάσουμε στο 1,5 βαθμό πάνω από τη θερμοκρασία που είχαμε στη προ-Βιομηχανική εποχή! Επομένως το ότι έλειπε αυτή η σοβαρή υπαρξιακή διάσταση από ένα τέτοιο συνέδριο και τις ομιλίες των τοπικών αρχών δείχνει μονοδιάστατη θεώρηση και μία “τύφλωση” θα τολμούσα μπορώ να πω…».

Παρασκευάς Περάκης και Ελένη Φουντουλάκη σχολιάζουν την επικαιρότητα και μπαίνουν… onLine με τον πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Φίλη και την σκηνοθέτη Βίκυ Αρβελάκη.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η Κρήτη μπορεί να αντιμετωπίσει το ενεργειακό της ζήτημα με «τρόπους έξυπνους καθώς έχει τόσο ήλιο και άνεμο όσο χρειάζεται ενώ διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό σε τρία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ένα ερευνητικό κέντρο. Μπορούν να γίνουν πάρα πολλά πράγματα και πολλές κατευθύνσεις για την επίλυση του ενεργειακού ζητήματος και να οδηγηθεί σε έναν σοφό ενεργειακά τρόπο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Για παράδειγμα η Κρήτη θα έπρεπε να έχει εδώ και δεκαετίες ηλιακά συστήματα αντί να χρησιμοποιούν παντού πετρέλαιο.
Επίσης χρειάζεται ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων και χρειάζονται σοβαρές προτάσεις μεγάλης κλίμακας. Τα σπίτια θα μπορούσαν όλα να έχουν φωτοβολταϊκά αντί να καταναλώνουν ρεύμα και να γίνονται ενεργοβόρα. Ήλιος υπάρχει άφθονος στην Κρήτη (για τη λειτουργία φωτοβολταϊκών).
Ακόμη οι μεταφορές όπου γίνονται συνεχώς με μηχανές εσωτερικές καύσεως, γιατί να μην υπήρχε ένα τραίνο που θα εξυπηρετεί την Κρήτη; Όμως είναι μια ιδέα που δεν συζητάει κανείς λες και είναι απαγορευτική…
Θα μπορούσαν να υπάρξουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μικροσκοπικής κλίμακας – όχι γιγάντιες- και αποκεντρωμένες. Πρόκειται για προτάσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα που είναι επαρκείς και οικονομικά συμφέρουσες.
Θα μπορούσε να υπάρξει μια σοβαρή μελέτη για την εφαρμογή όλων αυτών».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Φίλης θα συμμετέχει ως κεντρικός ομιλητής σε διεθνές συνέδριο για τον σχεδιασμό της Δημόσιας Υγείας υπό συνθήκες Κλιματικής κρίσης που διοργανώνεται στην Κίνα. Το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, στις 23-26 Ιουλίου, στη Jinan (Τζινάν) της ανατολικής Κίνας, αφορά τη βέλτιστη κατανομή πόρων στη δημόσια υγεία, ώστε να υπάρξει προσαρμογή στις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα