Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Υπάρχει ο κίνδυνος ενός 3ου Παγκοσμίου Πολέμου;

Θα μου επιτρέψουν οι αναγνώστες των Χανιώτικων Νέων να αναφέρω ότι μετά την ευγενική πρόσκληση της Ντόρας Μπακογιάννη, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρώην Υπουργού Εξωτερικών και της αρμόδιας Διεύθυνσης βέβαια της ελληνικής Βουλής, παρακολούθησα τις εργασίες της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και της Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης που έγιναν στην Γεωργιούπολη. Άλλωστε είμαι επίτιμο μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρώην επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας σε αυτό.

Είχα την ευκαιρία να ξαναδώ από κοντά τον πρώην Πρωθυπουργό και πρώην Υπουργό Έξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο μετά από αρκετά χρόνια.
Δεν θα αναφερθώ βέβαια στις επί μέρους εισηγήσεις προς την Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Αυτό που έχει σημασία από τις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Γεωργιούπολη είναι ο βαθύτατος προβληματισμός των επιφανών αλλά και των άλλων βουλευτών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και οι μεγάλες ανησυχίες τους για το αν βαδίζουμε, αν διολισθαίνουμε προς ένα νέο ψυχρό πόλεμο ή ακόμα και προς ένα Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τα μεγάλα κράτη να είναι εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα.
Μεγάλος προβληματισμός υπήρξε για το ποιος θα είναι ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης στο μέλλον και αν θα μπορεί να συντονίσει ή να προκαλέσει την ενεργότερη παρέμβαση άλλων οργανισμών αφιερωμένων και αυτών στην προστασία της ασφάλειας, της άμυνας, της Δημοκρατίας και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Προτείνεται μάλιστα από την Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης να αποφασίσει η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης να γίνει μία ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ των αρχηγών κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης για να προσπαθήσει να συντονίσει την περαιτέρω οργάνωση και αποτελεσματικότητα όλων των Οργανισμών αυτών για την ασφάλεια, την άμυνα, την Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.
Χρειάζεται, λοιπόν, η αποτελεσματική συνεργασία της πολυμέρειας αυτής των Διεθνών Οργανισμών στην Ευρώπη και τον κόσμο, όπως τόνισε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Ολλανδός κύριος Κοξ, ο οποίος πρόσθεσε όμως ότι η πολυμέρεια εξισορροπεί τα πράγματα.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως είχε καθήκον, απέκλεισε τη συμμετοχή της Ρωσίας στους κόλπους του, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όταν η Ρωσία κατέλυσε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αλλά και όλο το Διεθνές Δίκαιο.
Πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι ούτε πλέον οι εκπρόσωποι της Αριστεράς στους Διεθνείς Οργανισμούς αναφέρονται στις απόψεις του Κίσσινγκερ και του Κέναν ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη είναι ένα μεγάλο και μοιραίο λάθος, όπως ακριβώς είπαν.
Τώρα πλέον και η Φινλανδία και η Σουηδία αντίθετα από ότι θα προσδοκούσε ο Πούτιν, παραδοσιακά ουδέτερες και μακριά από στρατιωτικούς συνασπισμούς, επιθυμούν και διακηρύσσουν την απόφασή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Όλα αυτά μου θυμίζουν το περιστατικό που δεν έγινε δεκτή η πρότασή μας, τον καιρό του εμφυλίου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία να αποφασίσουμε σε ένα ψήφισμα της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης τότε ότι για τον πόλεμο αυτό ήταν ΚΥΡΙΩΣ υπεύθυνος ο Μιλόσεβιτς. Η απόφαση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης τότε ήταν ότι για τον εμφύλιο πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία έφταιγε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ο Μιλόσεβιτς. Ξέχασαν ότι η Γερμανία είχε σπεύσει να αναγνωρίσει ΑΜΕΣΩΣ την Κροατία.
Βέβαια οι λαοί σήμερα και πάντοτε δεν αποδέχονται την καταπάτηση της κυριαρχίας τους, απαιτούν την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και πιστεύουν στη φιλελεύθερη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ο Πούτιν συνεχώς αλλάζει το ρωσικό Σύνταγμα για να παραμείνει ΜΟΝΙΜΟΣ πρόεδρος και είναι ένας αυταρχικός ηγέτης.
Οι λαοί ενδιαφέρονται για την ΕΙΡΗΝΗ και την επιβίωσή τους, όπως και για την επιβίωση και πρόοδο των παιδιών τους.
Σήμερα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουμε την κρίση στην ενέργεια με μεγάλο κόστος στις τιμές των τροφίμων με τον μεγάλο πληθωρισμό. Οι λαοί υποφέρουν. Υπάρχει και υπήρχε κρίση ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, κρίση ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ. Υπάρχει μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ μεγάλων εταιρειών και ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ανισότητες. Υπάρχει εκμετάλλευση εξαιτίας της εξάρτησης από την προμήθεια ενέργειας της Ευρώπης από την Ρωσία.
Έχουμε και ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ κρίση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κινδυνεύουν η Ευρώπη, η Αφρική, όπου μπορεί να ξεσπάσει λιμός και τεράστια μετανάστευση, η Ασία να χάσουν τους σιτοβολώνες της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Στην Ουκρανία έγινε η εισβολή αλλά τον πόλεμο των πληρώνουμε όλοι μας. Όλα αυτά αναδείχτηκαν και στις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Χανιά, στη Γεωργιούπολη. Επιβάλλονται όπως είναι φυσικό κυρώσεις στη Ρωσία, απαντά η Ρωσία και στη μέση ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει τίποτα. Το μόνο που γνωρίζει είναι να εκβιάζει την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ βάζοντας και βέτο για την εισδοχή σε αυτό της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ο γνωστός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που τον περιμένει μια μεγάλη τράπεζα για να συνεχίσει την καριέρα του μας λέει συνεχώς να προσέχουμε την Τουρκία γιατί έχει βαρύτητα και γεωπολιτική δύναμη.
Για τον Γραμματέα του ΝΑΤΟ η Γεωγραφία και η Ιστορία δικαιώνουν μόνο την Τουρκία. Έτσι βέβαια δεν γίνονται αποτελεσματικοί οι Διεθνείς Οργανισμοί για την ασφάλεια, την άμυνα, το κράτος Δικαίου, την Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο. Ξεχνάμε έτσι και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Έτσι διολισθαίνουμε όπως αναρωτήθηκε και το Συμβούλιο της Ευρώπης σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο ή ακόμα και σε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλα είναι πιθανά. Δεν θα υπάρχει τότε με τα πυρηνικά όπλα δικαίωμα μετάνοιας.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Η εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Γεωργιούπολη, Ria Commen-Ruijten, η Ολλανδή βουλευτής ασχολήθηκε κυρίως με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και Τουρκίας,Ελλάδας και Κύπρου.
Όπως ακριβώς και τα παλαιότερα χρόνια έτσι και σήμερα είναι μπροστά μας οι αιώνιοι Ολλανδοί. Ακολουθούν απαρέγκλιτα την αμερικανική πολιτική, ιδίως όπως την καθόρισαν ο Κίσσινγκερ και ο Τραμπ αργότερα και συνταυτίζονται πάντοτε πλήρως με τα γερμανικά και ιδίως τα τουρκικά συμφέροντα. Δεν αποδέχτηκαν, μακριά από κάθε έννοια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης την πρόταση λήψης μέτρων για την οικονομική ανακούφιση των ευρωπαϊκών λαών. Προσπαθούν, βέβαια, την σημερινή εποχή, με αρκετή διπλωματικότητα να κρύψουν τις βαθύτερες σκέψεις τους και την αληθινή πολιτική τους εν τω βάθει.
Στο τέλος η κυρία Ria μας είπε ότι πρέπει επί τέλους να βρεθεί μία λύση με αυτό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας που δεν έχει επικυρώσει η Τουρκία, αλλά είναι υποχρεωτικό γι’ αυτήν, γιατί ξέρετε το Καστελόριζο είναι πολύ κοντά στην Τουρκία. Δεν την απασχόλησε ότι το πρόβλημα είναι η υποχρεωτική ΕΠΙΒΟΛΗ του Διεθνούς Δικαίου.
Έγινε διάλογος με τις διαφορετικές παρεμβάσεις Ελλήνων, Κυπρίων και Τούρκων βουλευτών.
Η υπεροχή της αναβαθμισμένης ελληνικής αντιπροσωπείας με την συμμετοχή των Γιώργου Παπανδρέου, του προσκληθέντος Βαγγέλη Βενιζέλου, Ντόρας Μπακογιάννη, Γιώργου Κατρούγκαλου και του κυρίου Καιρίδη με τα ατράνταχτα επιχειρήματα ήταν εμφανής. Μεγάλη επιτυχία είχαν και τα επιχειρήματα των Κυπρίων βουλευτών.
Η τουρκική αντιπροσωπεία έφτασε να μας πει ότι πρέπει να αναγνωριστούν δύο κράτη στην Κύπρο. Να αναγνωριστούν λέει οι δύο κοινότητες. Τα δικαιώματα όμως των Τουρκοκυπρίων τα δέχεται και τα διαφυλάσσει το ενιαίο κυπριακό Κράτος.
Μας είπαν δηλαδή οι Τούρκοι βουλευτές ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα χωρικών υδάτων και υφαλοκρηπίδας ενώ η Κρήτη και τα άλλα ελληνικά νησιά δεν έχουν κανένα δικαίωμα! Όλοι παραδέχτηκαν ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς εντάσεις. Όλοι οι Έλληνες βουλευτές και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το δήλωσε στον Πρόεδρο Μπάιντεν ότι δεν υπάρχει περίπτωση αναγνώρισης δύο κρατών στην Κύπρο.

*Ο Σήφης Μιχελογιάννης
είναι π. βουλευτής Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Μακάρι η ανησυχία του κυρίου Μιχελογιάννη να βρει ανταπόκριση διαλόγου και από άλλους πολίτες!
    Η χρονική απόσταση από τον Β.Π.Π όπου οι μνήμες ξεθωριάζουν καθώς και τα σημερινά προβλήματα προκαλούν εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ χωρών που πιθανόν να καταλήξουν σε νέο παγκόσμιο πόλεμο!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα