Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Υπαρκτό πρόβλημα στις θάλασσες των Χανίων: Η υπεραλίευση αφανίζει τους αχινούς

∆ιαρκώς µειούµενος είναι ο αριθµός των αχινών που εντοπίζονται πλέον στις θάλασσες των Χανίων εξαιτίας της υπεραλίευσής τους τα τελευταία χρόνια για τις ανάγκες της εστίασης. Στα Χανιά εδώ και µια δεκαετία που θεσµοθετήθηκαν οι επαγγελµατικές άδειες είναι πολλοί λίγοι αυτοί που εµφανίζονται ως νόµιµοι αλιείς, αντίθετα είναι µεγάλος αριθµός των παράνοµων ή εκείνων που µαζεύουν περισσότερους από όσους προβλέπει η νοµοθεσία.

 

Με βάση στοιχεία του “Τµήµατος Αλιείας” της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων µόνο δύο επαγγελµατίες έχουν δικαίωµα να απασχολούνται επαγγελµατικά µε την αλιεία αχινού.

Οι δε ερασιτέχνες µπορούν να µαζέψουν µέχρι 20 αχινούς την ηµέρα, αποκλειστικά και  µόνο την επιτρεπόµενη περίοδο.

Το ψάρεµα αχινών και για επαγγελµατίες και για ερασιτέχνες επιτρέπεται κατά τους µήνες: Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Ιούλιο, Αύγουστο και ∆εκέµβριο

«Οι άδειες αλιείας αχινών στην Ελλάδα βγήκαν µε πρωτοβουλία των Χανίων, του τµήµατος µας. Ήταν κάτι που το είχαµε ζητήσει από το    2004 καθώς διαπιστώναµε ότι ήταν πολύ έντονη η παράνοµη αλιεία και είχε αυξηθεί η ζήτηση σε ταβέρνες και εστιατόρια σε όλη την Κρήτη» δήλωσε στα “Χ.ν.” η προϊσταµένη του τµήµατος αλιείας κ. Λίνα Ανεζάκη.

Οι άδειες για το ψάρεµα αχινών θεσµοθετήθηκαν το 2014, σε µια προσπάθεια να περιοριστεί η παράνοµη αλιεία αχινού. «Η ζήτηση στην εστίαση είχε ως αποτέλεσµα να µειωθούν πολύ οι πληθυσµοί στην Κρήτη, έτσι για χρόνια ακόµα και σήµερα µεγάλες ποσότητες αχινών έρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα» τόνισε η κ. Ανεζάκη.

Ένα πιατάκι µε αυγά αχινού, µε λάδι και λεµόνι σε ταβέρνα- εστιατόριο στα Χανιά κοστίζει από 15 ευρώ περίπου, ενώ ένα βαζάκι από ιχθυοπωλείο ανάλογα την ποσότητα πάντα κοστίζει 25 ευρώ.

Ο ΙΝ∆ΙΚΟΣ ΑΧΙΝΟΣ

«Οι απαγορεύσεις αφορούν τον αχινό που έχουµε στη Μεσόγειο θάλασσα τον  Paracentrotus lividus. Αντίθετα σε ότι αφορά τον ξενικό αχινό τον Diadema setosum (συνήθως οι ψαράδες τον ονοµάζουν Ινδικό αχινό) που βρέθηκε στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα δεν υπάρχουν απαγορεύσεις και είναι καλό να ψαρεύεται ώστε να περιοριστεί ο αριθµός τους. Και αυτός ο αχινός έχει αυγά που τρώγονται» καταλήγει η ιχθυολόγος.  Ο “ινδικός αχινός”  ήλθε από περιοχή του Ινδικού Ωκεανού διαµέσου της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι τα µακριά του αγκάθια που εµπεριέχουν δηλητήριο κάνοντας το τσίµπηµα επώδυνο όχι όµως στο βαθµό που να είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο.

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΑΛΙΕΙΣ

«Θυµάµαι τον Αλευρογιάννη στα Ταµπακαριά να βάζει το γυαλί στη θάλασσα για να βγέπει και µε ένα κοντάρι να πιάνει τον αχινό. Ήταν µεγάλοι, καλά γινωµένοι. Πολλοί τους σιχαίνονταν επειδή έβγαιναν εκεί που ήταν τα βυρσοδεψεία αλλά εµείς τους τρώγαµε και δεν πάθαµε πράµα!» είναι τα λόγια του κ. Στρατή Καλυκάκη τον οποίο συναντήσαµε στο χώρο των ερασιτεχνών αλιέων στο Ενετικό λιµάνι.

Οι ερασιτέχνες αλιείς µας λένε πως αυτή τη στιγµή είναι ελάχιστοι οι αχινοί που ψαρεύονται στη θάλασσα των Χανίων και οι περισσότεροι που πουλιούνται είτε από τα καταστήµατα, είτε σε ταβέρνες προέρχονται από την Ηπειρωτική Ελλάδα. Θυµούνται εποχές που στο Καλαµάκι, στο ύψος της Χονολουλούς υπήρχαν µεγάλοι πληθυσµοί, αλλά ακόµα περισσότεροι στα δυτικά και στα νότια παράλια.

«Μεγάλη ζηµιά στον αχινό έκανε ένα φύκι, πριν από 15 χρόνια που τους αρρώστησε και πέθαναν σε µεγάλους αριθµούς. Στη Γραµβούσα, στα Φαλάσαρνα, το Λαφονήσι, το Φραγκοκάστελο» είναι τα λόγια του κ. Μιχάλη.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΕΖΕΣ

«Στα Χανιά πάντα τους έτρωγαν τους αχινούς, ήταν και είναι καλός µεζές. Με λάδι και λεµόνι, ή και σκέτος όπως τον καθορίζεις καθώς το ζουµί του είναι πολύ δυναµωτικό» λένε άλλοι που προσθέτουν πως «εµείς παλιά βγάζαµε 5-10 αχινούς για να τους φάµε. Μετά όταν ξεκίνησαν να τους µαζεύουν οι επαγγελµατικά οι πληθυσµοί τους µειώθηκαν πάρα πολύ».

«Εµένα µε είχε στείλει ο ∆αµίγος – που έχει το µαγαζί µε τα ψαρικά -, στην Αµαλιάδα στην Πελοπόννησο να εκπαιδεύσω εκεί αλιείς πριν από 15-20 χρόνια για το πως µαζεύονται οι αχινοί. Έµεινα µια εβδοµάδα, τους έµαθα την τέχνη για αυτό και πολλοί αχινοί που έρχονται στην Κρήτη είναι από την Πελοπόννησο» µας επισηµαίνει ο κ. Γιώργος Ξυδάς, παλιός πρόεδρος του συλλόγου ερασιτεχνών.

Άλλοι ερασιτέχνες µας µιλούν για τα τεχνάσµατα που έκαναν διάφοροι ψαράδες για να πουλήσουν τον αχινό. «Έβαζαν τα αυγά σε παγωµένο γλυκό νερό και τα αυγά γίνονται τεράστια, έτσι µε λιγότερα αυγά γέµιζε το γυάλινο βάζο» αναφέρουν και προσθέτουν πως  «από αχινούς υπάρχουν άνθρωποι που έκτισαν πολυκατοικίες όσο περίεργο και να σου φαίνεται» καταλήγουν οι συνοµιλητές µας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Στον Σταυρό αποτελει πλέον καθημερινότητα η σκούπα του βυθου απο τις παράνομες τράτες ενα μισυ μίλι απο την ακτογραμμή .
    Πολλάκις εχουμε ειδοποιήσει το λιμεναρχρείο για παράνομη αλίευση αφού απο Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο απαγορεύεται – εχουμε επικοινωνήσει με την Sea Shepherd πολλές φορές αλλά δεν έχουν σκάφος εποπτείας και υποδομη για Κρήτη . Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθει κα΄ποιος χορηγός για παράρτημα στην Κρήτη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα