Τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού επέφεραν σοβαρό πλήγμα σε μουσεία σε όλο τον κόσμο και πάνω από 10% εξ αυτών ίσως ποτέ να μην ξαναλειτουργήσουν ενώ άλλα ίσως αναγκαστούν να καθυστερήσουν νέα προγράμματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών UNESCO.
Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ σχεδόν 1.600 μουσείων σε 107 χώρες από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) -που εδρεύει στο Παρίσι και που συνδέεται με την UNESCO- έδειξε ότι σχεδόν όλα τα μουσεία σε όλον τον κόσμο έκλεισαν λόγω της πανδημίας της COVID-19.
Ο κλάδος των ιδιωτικών μουσείων βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιθανότητα πολλών χρεοκοπιών τους επόμενους μήνες. Σε αφρικανικές, ασιατικές και αραβικές χώρες, πάνω από ένα τέταρτο των μουσείων φοβούνται ότι ίσως θα πρέπει να κλείσουν για πάντα, σύμφωνα με την έρευνα.
«Ακόμα και η απώλεια ενός μουσείου, ενός πολιτιστικού κέντρου ή ενός θεάτρου θα επηρεάσει την ποικιλομορφία», δήλωσε ο Ερνέστο Οτόνε Ραμίρεζ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO.
Πολλά μεγάλα μουσεία, όπως το Πράδο στη Μαδρίτη, αντλούν πάνω από το 70% των εσόδων τους από τα εισιτήρια που πουλούν στους τουρίστες και η πολύμηνη αναστολή λειτουργίας λόγω της πανδημίας μπορεί να επηρεάσει την οικονομική τους κατάσταση για τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο ίδιος.
Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και αυτές που εξέρχονται από πολέμους θα δουν την πρόοδο που έχει καταγραφεί να πηγαίνει πίσω για πολλά χρόνια, δήλωσε ο Οτόνε Ραμίρεζ, αναφερόμενος στη Σομαλία και άλλες αφρικανικές χώρες, όπου η UNESCO βοηθά τις τοπικές αρχές να δημιουργήσουν μουσεία.
Στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, το Μαυροβούνιο και το Ιράκ, μεταξύ άλλων, πολλά νέα προγράμματα ανεστάλησαν.
«Θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η πρόοδος που είχε σημειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε ο Οτόνε Ραμίρεζ.
ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μας υπενθυμίζει την «επανέναρξη» των μουσείων, που είχαν κλείσει λόγω της κρίσης με τον κορονοϊό, τη Δευτέρα, 15 Ιουνίου.
«Αυτό είναι το δεύτερο, σημαντικό βήμα για την επαναλειτουργία των πολιτιστικών υποδομών της χώρας. Προηγήθηκαν οι αρχαιολογικοί χώροι, που άνοιξαν με υποδειγματικό τρόπο, για να εξασφαλίζουν τη μέγιστη προστασία, σε εργαζόμενους και επισκέπτες, από τον covid-19. Το ΥΠΠΟΑ -με ένα νέο video παραγωγής του γραφείου Τύπου- μας προσκαλεί να απολαύσουμε τους θησαυρούς των ελληνικών μουσείων», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
Το video, παραγωγής του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μπορεί κανείς να δει εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=LC80SrLhhfc
Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ πληροφορεί επίσης, ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, συνεργάστηκε με την έφορο και τα στελέχη, τόσο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, όσο και του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και των επισκεπτών.
ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
Ως προς τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι επισκέπτες των μουσείων, για την προστασία τους, αναφέρονται οι εξής:
• Απόσταση 1,5 μ. κατ’ ελάχιστο, για ανοικτούς χώρους και 2 μ. για κλειστούς χώρους. Είναι υποχρεωτική από τους επισκέπτες η χρήση μη ιατρικής μάσκας.
• Η λειτουργία εστιατορίων/café στους χώρους των μουσείων λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους εστίασης. Τραπέζια και καρέκλες απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση τους.
• Η λειτουργία πωλητηρίων στους χώρους των μουσείων διέπεται και από τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους λιανεμπορίου.
-Θα λειτουργεί συνεχώς ο κλιματισμός, για την προστασία των εκθεμάτων, όπου επιβάλλεται. Όπου δεν επιβάλλεται, θα λειτουργεί δύο ώρες πριν από το ωράριο λειτουργίας του μουσείου και δύο ώρες μετά το ωράριο λειτουργίας του.
• Ως προς τα εισιτήρια: Προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου υφίσταται, ώστε να ελέγχεται, κατά το δυνατόν, η ροή των επισκεπτών. Ειδική πρόβλεψη θα λαμβάνεται για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ, ατόμων άνω των 65, εγκύων κλπ.
• Σε περίπτωση που πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις με ξεναγό, τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα ειδικά μέτρα, όπως χρήση ασύρματης ξενάγησης, αποφυγή χρήσης κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κλπ). Στις ομαδικές ξεναγήσεις δεν θα πρέπει να μετέχουν περισσότερα από οκτώ άτομα.
Ασφάλεια εργαζομένων
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το κοινό (ταμεία, ταξιθεσία, καθαρισμός, ασφάλεια κοκ), πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτική μη ιατρική μάσκα και αντισηπτικό. Τοποθετούνται διαχωριστικά πετάσματα, όπου είναι απαραίτητο. Προβλέπεται η ακριβής μέριμνα για την απολύμανση των χώρων και για προμήθεια απολυμαντικών ειδών.