Oι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους δεν συγκεντρώνουν τα κριτήρια ώστε να χαρακτηρίζονται δάση ή δασικού χαρακτήρα, όπως ομόφωνα γνωμοδότησε το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών (ΤΣΔ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο, με τη συγκεκριμένη απόφαση επιλύονται σημαντικές αστοχίες που αφορούν στον χαρακτηρισμό εκτάσεων κυρίως στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, τη Μάνη, το Βόρειο Αιγαίο και άλλες περιοχές της χώρας.
Όπως δήλωσε σχετικά με την απόφαση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας: «Με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάνουμε το πρώτο βήμα για τη διόρθωση των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες, όπως άλλωστε έχουμε δεσμευτεί».
«Το επόμενο διάστημα», σύμφωνα με τον υπουργό, «θα αναλάβουμε επιπλέον πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών με οριζόντιες εσωτερικές διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δίχως κόστος και ταλαιπωρία για τους πολίτες».
«Η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί εμβληματική μεταρρύθμιση και το πλέον αξιόπιστο εργαλείο προάσπισης του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας περιουσίας και των δικαιωμάτων των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας στη δήλωσή του ο ΥΠΕΝ.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, στην εν λόγω γνωμοδότηση κατέληξε το ΤΣΔ μετά από δύο συνεδριάσεις προκειμένου να εξετάσει το ερώτημα που του απηύθυνε σχετικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, στις 23 Μαρτίου.
Βάσει της ομόφωνης γνωμοδότησης που εκδόθηκε την Τετάρτη, οι εκτάσεις που στο παρελθόν ήταν αγροτικού χαρακτήρα και λόγω της εγκατάλειψης αναπτύχθηκε ασπάλαθος και φρυγανώδης βλάστηση, δεν χαρακτηρίζονται δασικές.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την απόφαση, οι εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για βοσκή και καλύπτονται διαχρονικά μόνο από φρυγανική βλάστηση και ασπάλαθο δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές αλλά χορτολιβαδικές.
«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ρεαλισμό όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Η δημόσια διοίκηση αλλάζει δόγμα και θα διορθώσει τυχόν σφάλματα που υπάρχουν στους δασικούς χάρτες. Χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Θα διαφυλάξουμε το δάσος σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, διασφαλίζοντας τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών», ξεκαθάρισε απ’ την πλευρά του ο κ. Αμυράς.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, θα ακολουθήσει η υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον κ. Αμυρά, η οποία εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διόρθωση των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες.
Θα τροποποιηθεί και το γράμμα του νόμου και μαζί με αυτόν και οι δασικοί χάρτες ή θα μείνουν οι δηλώσεις μόνο στα λόγια για το ”φαίνεσθαι” και μετά θα ψαχνώμαστε πάλι. Επίσης, αυτή η τροποποιήση, αν γίνει έτσι, θα συμπεριλάβει και τους παλιούς δασικούς χάρτες, τους προ τετραετίας και οπότε οι ενστάσεις που έχουμε υποβάλει γι’ αυτές τις δήθεν ”δασικές” εκτάσεις θα παραγραφούν; Γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι για εκείνους, του 2017, ακόμα περιμένουμε να μας καλέσουν για την, ας την πούμε εκδίκασή των ενστάσεων. Πάρα πολλές περιπτώσεις, στην περιοχή του Ακρωτηρίου και όχι μόνο, αφορούν ασπαλάθους και αστοιβίδες, δηλ. φρυγανώδη βλάστηση. Να ενημερωθούμε παρακαλώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτή η ιστορία, για να μην πω κοροϊδία, πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει.