Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Υπεραξία στο κρητικό ελαιόλαδο μέσω τυποποίησης και εμπορίας

Με την αισιοδοξία πως η έγκαιρη έναρξη του προγράμματος ψεκασμών για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς και συνεπώς την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος στην Περιφέρεια Κρήτης, οι φορείς στρέφουν το βλέμμα σε δύο κρίσιμα ζητήματα: την τυποποίηση και εμπορία του ελαιολάδου, που θα δώσει την απαιτούμενη υπεραξία στο προϊών της Κρήτης.

Με τα μηνύματα μέχρι σήμερα να μην είναι αισιόδοξα στο σκέλος της εμπορίας και τυποποίησης, αφού μόλις ένα 20% του ελαιολάδου που διακινείται είναι τυποποιημένο, οι φορείς προχωρούν σε συντονισμό για την οργάνωση της εμπορίας του ελαιολάδου που θα περιορίσει τον πολυκερματισμό και θα αυξήσει την δυναμική του στις διεθνείς αγορές.
Τα παραπάνω βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΔΣ του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου καθώς και Πρωτογενή τομέα.
Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε το γεγονός ότι το ελαιόλαδο της Κρήτης, δεν έχει αυτή την ώρα την τιμή και τη θέση που θα μπορούσε να έχει , με τις δυνάμεις να στρέφονται προς την κατεύθυνση αυτή, με δεδομένη ωστόσο την αποτελεσματική εφαρμογή της δακοκτονίας που θα απαλλάξει την παραγωγή από τυχόν επανάληψη των καταστροφικών επιπτώσεων της περσινής χρονιάς.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γιώργος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στις καλές προοπτικές για τη δακοκτονία τη φετινή χρονιά, αλλά και την ανάγκη για συστράτευση δυνάμεων με κοινή αφετηρία την αποτελεσματική προώθηση του προϊόντος. «Μας ενδιαφέρει η δακοκτονία και η εμπορία του ελαιολάδου. Φέτος φαίνεται ότι ξεκινάμε τη δακοκτονία με καλύτερες συνθήκες. Ίσως θα έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει μια εβδομάδα νωρίτερα όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία η καθολικότητα και να γίνουν όλα από ανθρώπους υπεύθυνους. Κάνω έκκληση όσοι εμπλέκονται σε αυτή την διαδικασία να το κάνουν με απόλυτη συνέπεια. Δεν μπορεί ξανά δεύτερη χρονιά ο ελαιοπαραγωγός της Κρήτης να μην έχει εισόδημα και το προϊόν μας να είναι υποβαθμισμένο και τιμολογιακά αλλά και ποιοτικά. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι ο τρόπος που γίνεται η εμπορία του ελαιολάδου. Γίνεται από πολλούς χωρίς συντονισμό και αντί να γίνονται πλειοδοτικοί διαγωνισμοί δυστυχώς καταντούν μειοδοτικοί. Μαζί με την περιφέρεια προσπαθούμε να δούμε τον τρόπο για να οργανώσουμε το τμήμα εμπορίας , να συντονιστούμε, να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση και στους παραγωγούς και να έχουμε μια εξωστρέφεια τέτοια που το προϊόν μας να έχει την τιμή που του αξίζει. Αυτή τη στιγμή το λάδι μας θα γίνει φθηνότερο από το νερό. Είναι μια τραγική διαπίστωση. Οι ποσότητες που διακινούνται τυποποιημένες αυτή τη στιγμή είναι κάτω του 20%. Πρέπει να φτάσουμε σε ποσοστό 50% ώστε να έχουμε τα περιθώρια να πάρουμε την υπεραξία του προϊόντος».
Με στόχο τον συντονισμό στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν ζητήματα, όπως η οργάνωση των περιφερειακών δημοπρατηρίων, της καλύτερης ενημέρωσης για τις διεθνείς εξελίξεις, και η διαρκής εξέλιξη σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση , την εμπορία αλλά και την διασφάλιση διαρκούς καλής ποιότητας ελαιολάδου.

Η ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ
Νωρίτερα, με περισσότερους ψεκασμούς αλλά και μηχανισμούς εποπτείας της εφαρμογής του προγράμματος θα γίνει φέτος η δακοκτονία στην Περιφέρεια Κρήτης, όπως επεσήμανε στη διάρκεια της σύσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Χνάρης. Ήδη έχουν δοθεί οι εντολές για την έναρξη των ψεκασμών και σύμφωνα με το προγραμματισμό έχουν προβλεφθεί συνολικά έξι ψεκασμοί για το Λασίθι, πέντε για το Ηράκλειο, 5,6 για το Ρέθυμνο και 5,5 για τα Χανιά.
Η αύξηση των ψεκασμών και η έγκαιρη έναρξή τους σε συνδυασμό με την εποπτεία από τα συνολικά 600 καταγραφικά GPS που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια Κρήτης, υπάρχει αισιοδοξία για την φετινή χρονιά σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της δακοκτονίας στην Κρήτη. Όπως εξήγησε ο κος Χνάρης: «Ήδη έχουν δοθεί εντολές να ξεκινήσουν οι πρώτοι ψεκασμοί σε όλη την Περιφέρεια. Ξεκινάμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, έχουμε τους εργολάβους, μεγαλύτερο αριθμό ψεκασμών , τα φάρμακα για δύο ψεκασμούς και έχουμε κάνει διαγωνισμό για πρώτη φορά για επιπλέον ψεκασμούς για όλη την Περιφέρεια. Συζητήσαμε τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται κάθε χρόνο και πιστεύω πως με τη συνεργασία και των δήμων αλλά και των ίδιων των παραγωγών θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Τα προβλήματα εστιάζουν κάθε χρόνο στον έλεγχο για το αν γίνεται σωστή δακοκτονία. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε προμηθευτεί φέτος 600 καταγραφικά GPS, τα 550 καταγράφουν την πορεία των τρακτέρ και στη συνέχεια μέσα από ψηφιακούς χάρτες δίνονται σε επόπτες. Τα 50 καταγράφουν την ποσότητα του φαρμάκου, τα οποία θα δώσουμε στους εργολάβους και οι οποίοι θα παρακολουθούνται σε ζωντανό χρόνο αν κάνουν σωστά τη δουλειά. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα γίνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις φέτος, καθώς πέρυσι είχε ξεκινήσει πιλοτικά και απέδωσε. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία από τους δήμους και τους προέδρους γιατί το σκέλος των ελέγχων είναι πολύ σημαντικό».

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Αναγκαιότητα αποτελεί η χάραξη μιας περιφερειακής στρατηγικής για όλα τα στάδια διάθεσης και παραγωγής του ελαιολάδου. Στο πλαίσιο αυτό όπως τόνισε σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας, εμπορίου, καινοτομίας και κοινωνικής οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο επίκεντρο βρέθηκε η ανάγκη για αύξηση της προστιθέμενης αξίας και ενίσχυσης του εισοδήματος των παραγωγών. Ο ίδιος εξήγησε: «Με ενδιαφέρον άκουσα ορισμένες προτάσεις που αναφέρθηκαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εμπορίας του ελαιολάδου, της τυποποίησης και πιστοποίησής του κάτι που είναι πολύ σημαντικό στην ενίσχυση της προτιθέμενης αξίας του, όπως και η αξιοποίηση των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων όπου υπήρχε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία από το επτάστιχο από το Λασίθι, στον τομέα του ελαιοτουρισμού. Υπάρχουν ιδέες και προστάσεις τις οποίες από πλευράς της περιφέρειας θα μορφοποιήσουμε ακόμη καλύτερα και θα δούμε πως μπορούμε να τις ενισχύσουμε. Και μέσω του ΣΕΔΗΚ, των ενώσεων, επιχειρηματιών στον τομέα της εμπορίας και τυποποίησης θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή. Τέθηκε έντονα το ζήτημα αυτό το οποίο είναι σημαντικό. Μέσα από τα προγράμματα της περιφέρειας και του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης μπορούμε να στηρίξουμε πρωτοβουλίες παραγωγών ή συνεταιριστικών οργανώσεων. Χρειάζεται μια περιφερειακή στρατηγική στο θέμα του ελαιολάδου που να αγκαλιάζει την παραγωγή, την έξυπνη γεωργία. Πρέπει να δώσουμε μάχη στον τομέα της πιστοποίησης και τυποποίησης όπου υπάρχουν διεθνείς κανόνες από τους οποίους εμείς απουσιάζουμε. Όλα αυτά χρειάζονται μια συντονισμένη στρατηγική αλλά και να συνδέσουμε τα θέματα αυτά και με τον τουρισμό. Θα πρέπει να συνενώσουμε τους παράγοντες αυτούς σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τους καταναλωτές. Τότε θα μπορέσει να είναι μια στρατηγική που θα έχει αποτέλεσμα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα