Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Υπέροχες γυναίκες που γύρισαν τον κόσμο (Μέρος Πρώτο)

Κανονικά η σημερινή στήλη (και αυτή της επόμενης εβδομάδας) δεν θα έπρεπε να έχουν λόγο ύπαρξης.

Επειδή πολύ απλά, η τύχη των γυναικών που άλλαξαν τον κόσμο και έγραψαν ιστορία, θα έπρεπε να είναι ισότιμη με εκείνη των ανδρών που έπραξαν το ίδιο. Ωστόσο, ακόμα και στις μέρες μας η θέση της γυναίκας είναι σαφέστατα χειρότερη από εκείνη των ανδρών. Χαμηλότερες θέσεις, χαμηλότερες αμοιβές, καμία διάθεση για πραγματική ισοτιμία.

Ετσι λοιπόν, καθόλου εντύπωση δεν κάνει που αρκετές από τις καταπληκτικότερες γυναίκες που πέρασαν από τον πλανήτη έχουν γίνει απλές υποσημειώσεις σε σκονισμένα βιβλία ιστορίας. Σήμερα, η στήλη είναι αφιερωμένη σε αυτές τις γυναίκες –που πιθανότατα το όνομά τους δεν γνωρίζετε καν- αλλά υπήρξαν πραγματικοί πρωτοπόροι, ταξίδεψαν ανά τον κόσμο -σε εποχές που οι γυναίκες δεν έκαναν σχεδόν τίποτα μόνες -και οι οποίες θα έπρεπε να μνημονεύονται.

1. Η Aimée Crocker

Η Aimée Crocker γεννήθηκε το 1864 και ήταν γνωστή για τη συλλογή της από συζύγους, εραστές, υιοθετημένα παιδιά, Βούδες και τατουάζ. Επέζησε από κυνηγούς κεφαλών στο Βόρνεο, μια δηλητηρίαση στο Χονγκ Κονγκ, μια απόπειρα δολοφονίας από υπηρέτες στη Σαγκάη και έζησε για δέκα ολόκληρα χρόνια στην Ανατολή. Σε ηλικία δέκα ετών, ο πατέρας της Aimée πέθανε και η μικρή κληρονόμησε εκατομμύρια, ωστόσο δεν μπορούσε να κάνει χρήση της περιουσίας επειδή ήταν ανήλικη. Στην εφηβεία, η μητέρα της την έστειλε σε οικοτροφείο στη Γερμανία, αλλά η Aimée είχε διαφορετικά σχέδια για τον εαυτό της. Ηθελε να είναι ελεύθερη και να γυρίσει τον κόσμο. Η Aimée ήταν μια ατίθαση ταξιδιώτισσα, μια γυναίκα που δεν «ταίριαζε» στα πρέπει της εποχής της. Μετά από έναν σύντομο αρραβώνα με έναν πρίγκιπα και μια σχέση με έναν Ισπανό ταυρομάχο, η Aimée παντρεύτηκε τον πρώτο από τους επίσημους – τουλάχιστον- πέντε συζύγους της, τον Porter Ashe το 1883. Μετά τη γέννηση της κόρης τους, ο γάμος έληξε και ο Ashe κέρδισε την επιμέλεια της κόρης τους, Alma. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της σε όλη την Άπω Ανατολή το 1888, η Κρόκερ παντρεύτηκε τον διοικητή Χένρι Μάνσφιλντ Γκίλινγκ — τον οποίο γνώρισε στις εξερευνήσεις της. Αν και παντρεμένη, η Κρόκερ δεν σταμάτησε να έχει σχέσεις, συνήθως με ισχυρούς άνδρες. Ο τρίτος γάμος της κράτησε περισσότερο. Γνώρισε τον Jackson Gourard σε μια βουδιστική αποικία που είχε οργανώσει στη Νέα Υόρκη. Η σχέση τους κράτησε μέχρι τον θάνατό του το 1910, και το ζευγάρι υιοθέτησε τρία παιδιά. Οι δύο τελευταίοι (επιβεβαιωμένοι γάμοι) ήταν και οι δύο με Ρώσους πρίγκιπες πολύ νεότερους από εκείνη (στην πρώτη περίπτωση, εκείνος ήταν 26 και η Aimée 62!). Η Κρόκερ δημοσίευσε αρκετά ταξιδιωτικά απομνημονεύματα, όπου περιέγραφε τα εξωτικά της ταξίδια στον κόσμο και είχε αναμφίβολα ταλέντο στο γράψιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε φίλη του μοναδικού, Όσκαρ Ουάιλντ. Η φήμη και η γοητεία της Aimée ήταν τόση που ο βασιλιάς Καλακάουα της Χαβάης μαγεύτηκε τόσο πολύ μαζί της που της χάρισε ένα ολόκληρο νησί και τον τίτλο Πριγκίπισσα Παλάλ-Καλάνι («ευδαιμονία του ουρανού»).
https://en.wikipedia.org/wiki/ Aimée _Crocker

2. H Ida Pfeiffer

Η Ida Pfeiffer πήγε ενάντια στους κανόνες και τις συμβάσεις, κάτι εντελώς «ανάρμοστο» για μια τυπική κυρία της εποχής της. Γεννημένη στη Βιέννη το 1797, έκανε το πρώτο της ταξίδι σε ηλικία πέντε ετών (όχι μόνη, προφανώς). Ωστόσο αυτό ήταν αρκετό για να δει τη μαγεία του «έξω» κόσμου. Μεγαλώνοντας, παντρεύτηκε έναν χήρο για να «δραπετεύσει» από το σπίτι της και στη συνέχεια εκείνος της έδινε χρήματα για να ταξιδεύει. Η Ida ξεκίνησε τα ταξίδια γύρω στα 45 της και έκανε δύο τεράστιες περιοδείες ανα τον κόσμο. Η πρώτη διήρκεσε τρία χρόνια. Επισκέφθηκε εκτενώς την Ασία και πέρασε από τους Αγίους Τόπους, την Αίγυπτο και την Ιταλία, -παρότι της είχαν πει πολλές φορές ότι, ως γυναίκα, δεν θα μπορούσε να το κάνει. Η Ida είναι η πρώτη Ευρωπαία που ταξίδεψε ανά τον κόσμο, και αποτέλεσε έμπνευση για πολλές γυναίκες της εποχής της που σε ορισμένο βαθμό τη μιμήθηκαν. Ήταν, χωρίς αμφιβολία, η πρώτη Ευρωπαία «τουρίστας» που ταξίδεψε μόνη, με στόχο να απολαύσει και να μάθει. Έζησε με φυλές στο Βόρνεο και τη Βραζιλία και –επειδή έγινε σύμβολο για τις γυναίκες της εποχής της- τα ατμόπλοια και οι σιδηρόδρομοι της πρόσφεραν δωρεάν ταξίδια. Μάλιστα, η αυστριακή κυβέρνηση της χορήγησε 150 φλορίνια για να συνεχίσει τα ταξίδια της, και –εννοείται- το έκανε! Η Ida επέζησε από κυνηγούς κεφαλών και κανίβαλους, αλλά πέθανε τελικά το 1858 από τροπικό πυρετό.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ida_Laura_Pfeiffer

3. Η Nellie Bly


Η Nellie Bly, ρεπόρτερ στο επάγγελμα ονομαζόταν επίσημα Elizabeth Jane Cochran και γεννήθηκε στο Cochran’s Mills της Πενσυλβάνια το 1864. Ο πατέρας της ήταν ιδιοκτήτης μύλου και δικαστής της κομητείας. Η μητέρα της ήταν από μια πλούσια οικογένεια του Πίτσμπουργκ. Η νεαρή Nellie ήταν η νεότερη από τα 13 παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας της πέθανε όταν εκείνη ήταν έξι και τότε η μικρή κατάλαβε πως η ζωή μόνο ρόδινη δεν ήταν. Κάποια στιγμή, διάβασε ένα άρθρο που έλεγε για ποια πράγματα είναι ικανά τα κορίτσια—το οποίο απέρριψε με τη μια. Απάντησε στο άρθρο, λέγοντας ανοιχτά τη γνώμη της, και το εμφανές πάθος και η ικανότητα συγγραφής της έκαναν τον εκδότη της εφημερίδας ουσιαστικά να της προσφέρει δουλειά. Αυτό ήταν η αρχή της καριέρας της ως ερευνήτριας δημοσιογράφου. Η Bly έκανε τα πάντα για τη δουλειά της: ένα από τα πιο δημοφιλή κείμενα της το έγραψε ύστερα από προσωπική έρευνα, όταν προσποιήθηκε ότι ήταν άρρωστη για να μπει κρυφά σε άσυλο. Ο απώτερος στόχος της ήταν να τεκμηριώσει τη φρίκη που συνέβαινε μέσα στο συγκεκριμένο ίδρυμα και τελικά να εκθέσει τους ανθρώπους που το διοικούσαν. Ακολούθησαν έρευνες για την αγοραπωλησία βρεφών, τις φυλακές και τη διαφθορά στο νομοθετικό σώμα. Στη συνέχεια, και ενώ εργαζόταν για την εφημερίδα The World, αποφάσισε να «χρησιμοποιήσει» ως πρόκληση το διάσημο βιβλίο του Ιουλίου Βερν «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες» επιχειρώντας να αποδείξει ότι ένα τέτοιο ταξίδι είναι εφικτό. Αναχώρησε από τη Νέα Υόρκη στις 14 Νοεμβρίου 1889, με δύο φορέματα στη βαλίτσα της και ταξίδεψε με κάθε πιθανό (και απίθανο ) μέσο προκειμένου να πετύχει το στόχο της. Η Bly επέστρεψε στη Νέα Υόρκη σε 72 ημέρες, 6 ώρες, 11 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα — καταφέρνοντας να «σπάσει» το φράγμα των 80 ημερών που περιέγραφε ο Βερν!

https://en.wikipedia.org/wiki/Nellie_Bly

 

(Συνεχίζεται)

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα