Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Υπέροχες γυναίκες που γύρισαν τον κόσμο (Μέρος Β’)

Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε την ιστορία της Aimée Crocker, μιας γυναίκας που ήθελε να είναι ανεξάρτητη, μακριά από συμβάσεις και περιορισμούς, που ταξίδεψε ανά τον κόσμο και έγραψε για τις εμπειρίες της, την ιστορία της Ida Pfeiffer που έγινε σύμβολο για τις γυναίκες της εποχής της επειδή ταξίδευε μόνη (!) και ακόμα και η αυστριακή κυβέρνηση έφτασε να τη χρηματοδοτεί για να συνεχίζει τα ταξίδια της και την ιστορία της Nellie Bly, που αποφάσισε πως τα κορίτσια μπορούν να κάνουν τα πάντα, έγινε δημοσιογράφος, ξεσκέπασε σκάνδαλα και προσπάθησε (με επιτυχία) να σπάσει το φράγμα του Ιούλιου Βερν, κάνοντας τον γύρο του κόσμου σε 72 ημέρες, 6 ώρες, 11 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα! Σήμερα οι ιστορίες σπουδαίων γυναικών –τις περισσότερες από τις οποίες ελάχιστοι γνωρίζουν- συνεχίζονται, σε μια προσπάθεια να τις ανασύρουμε από τη λήθη και από τις σκονισμένες σελίδες των βιβλίων ιστορίας…

1. Η Dian Fossey

Η Dian Fossey ήταν μια εκπληκτική γυναίκα, ζωολόγος πρωτευόντων θηλαστικών και οικολόγος. Εργάστηκε συμβατικά για αρκετά χρόνια, ώσπου αποφάσισε να πάει στην Αφρική για να μελετήσει από κοντά τους γορίλες. Η Φόσεϊ πέρασε 18 χρόνια παρακολουθώντας και μελετώντας τους γορίλες των βουνών της Ρουάντα. Αφιέρωσε τη ζωή της σε αυτούς και ευαισθητοποίησε το κοινό για τα προβλήματά τους. Η Φόσσεϊ έφτιαξε έναν καταυλισμό στα βουνά Virunga και εργαζόταν κατά μήκος των συνόρων του Ζαΐρ και της Ουγκάντα ​​το 1967. Εκεί ζούσε ο μεγαλύτερος πληθυσμός στον κόσμο Gorilla gorilla beringei—περίπου 240 γορίλες, σε περίπου είκοσι ομάδες, καθεμία με επικεφαλής ένα κυρίαρχο αρσενικό. Μετά από χρόνια παρατήρησης, οι γορίλες τη συνήθισαν και η Fossey κατάφερε να γίνει μέλος της «κοινότητάς» τους. Καθόταν μαζί τους, έτρωγαν και έπαιζαν παρέα. Μελέτησε τις ομάδες, μαθαίνοντας να τις αναγνωρίζει μεμονωμένα και ξεχώριζε τις οικογενειακές σχέσεις τους μετά από 11.000 ώρες παρατήρησης. Εφτασε στο σημείο να δει και να καταγράψει ελάχιστα γνωστές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της βρεφοκτονίας και της μετανάστευσης των θηλυκών μεταξύ ομάδων, δίνοντας τη δυνατότητα στον κόσμο να μάθει περισσότερα για αυτά τα μοναδικά πλάσματα. Προστάτευσε τους γορίλες από τη λαθροθηρία και πολύ συχνά ήρθε σε αντιπαράθεση με τοπικούς «άρχοντες» που εμπορεύονταν τα ίδια τα ζώα ή και αντικείμενα κατασκευασμένα από δέρμα και μέλη γορίλων. Η έρευνά της αποτέλεσε τη βάση για το βιβλίο Gorillas in the Mist, το οποίο στη συνέχεια έγινε και ταινία. Εγραψε πολλά άρθρα και η έρευνά της έγινε αφετηρία για πολλά ντοκιμαντέρ. Η Fossey δολοφονήθηκε άγρια το 1985. Τη βρήκαν με σπασμένο το κρανίο και η καλύβα στην οποία έμεινε ήταν άνω κάτω: αναποδογυρισμένα έπιπλα και σπασμένα γυαλιά παντού. Κανείς δεν ξέρει – ακόμα και σήμερα- ποιος τη σκότωσε.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dian_Fossey

2. H Gertrude Bell


Θεωρείται η «πιο ισχυρή γυναίκα στη Βρετανική Αυτοκρατορία», και λέγεται ότι είχε μεγαλύτερη επιρροή ακόμα και από τον Ουαλό εξερευνητή T. E. Lawrence. Η Μπελ βοήθησε στη δημιουργία του σύγχρονου κράτους του Ιράκ και ήταν αρχαιολόγος, κατάσκοπος (!) και διπλωμάτης στη Μέση Ανατολή. Γεννήθηκε στην κομητεία Durham της Αγγλίας το 1868 από πλούσιους γονείς. Η μητέρα της πέθανε όταν η Γερτρούδη ήταν μόλις τριών, και έτσι η μικρή δέθηκε πολύ με τον πατέρα της. Ελαβε εξαιρετική μόρφωση και λάμβανε μέρος σε πολιτικές συνομιλίες –με την παρότρυνση του πατέρα της. Επίσης, διοργάνωσε αποστολές στην έρημο τα χρόνια που προηγήθηκαν του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καταφέρνοντας να διεισδύσει στις τοπικές φυλές χρησιμοποιώντας το φυσικό της ταλέντο στην επικοινωνία, την πολιτιστική της συνείδηση ​​και την γνώση της γλώσσας, την ώρα που πολλοί από τους άντρες συναδέλφους της αδυνατούσαν να πετύχουν όσα εκείνη . Ηταν λοιπόν λογικό που η βρετανική κυβέρνηση την στρατολόγησε για να εργαστεί ως κατάσκοπος. Η Μπελ ήταν τόσο συντονισμένη και συνδεδεμένη με την περιοχή που έγινε ισχυρός παίκτης στις μεταπολεμικές διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα στην επανασχεδίαση των νότιων συνόρων του Ιράκ. Λέγεται μάλιστα ότι ο Λόρενς της Αραβίας εξομολογήθηκε πως αισθάνθηκε μειονεκτικά όταν γνώρισε την Μπελ, μια γυναίκα που ήταν «ο διανοούμενος ισάξιός του» και που «μιλούσε καλύτερα αραβικά από αυτόν». Η Μπελ υπηρέτησε ως μεσολαβητής στο Ιράκ μεταξύ της αραβικής κυβέρνησης και των Βρετανών αξιωματούχων. Εξερεύνησε, χαρτογράφησε και απέκτησε μεγάλη επιρροή στη χάραξη της βρετανικής αυτοκρατορικής πολιτικής λόγω των γνώσεων και των επαφών της. Ταξίδεψε εκτενώς στη Συρία, τη Μεσοποταμία, τη Μικρά Ασία και την Αραβία και βοήθησε στην υποστήριξη των Χασεμιτικών δυναστείων στη σημερινή Ιορδανία. Η Bell έγραψε πολλά βιβλία κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της και άφησε πίσω της 7.000 αρνητικά φωτογραφιών από τα ταξίδια της, τα οποία τώρα φυλάσσονται μαζί με τις σημειώσεις της στο Αρχείο Gertrude Bell στο Πανεπιστήμιο του Newcastle.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gertrude_Bell

3. Shannon Lucid


Η ζωή της Shannon Lucid ξεκίνησε με τον πιο σκληρό τρόπο. Πέρασε έξι μήνες σε στρατόπεδο εγκλεισμού προτού γίνει ενός έτους. Γεννήθηκε από γονείς βαπτιστές ιεραπόστολους στη Σαγκάη της Κίνας το 1943, και η οικογένεια της φυλακίστηκε από τους Ιάπωνες για έναν χρόνο. Μετά την απελευθέρωσή τους, επέστρεψαν στην Κίνα προτού φύγουν ξανά, μετά την άνοδο των κομμουνιστών στην εξουσία. Η Σάνον ονειρευόταν πάντα να πάει στο διάστημα και ήταν έξαλλη που οι πρώτοι επτά αστροναύτες του Apollo ήταν όλοι άνδρες. Αποφασισμένη να καταφέρει να ταξιδέψει στο διάστημα, πήρε το διδακτορικό της καθώς και δίπλωμα πιλότου. Ωστόσο ήταν αδύνατο να βρει δουλειά ως αστροναύτης: «Δεν προσλάμβαναν γυναίκες. Τελεία». Μετά από χρόνια δουλειάς σε παρεμφερείς τομείς, τελικά έγινε δεκτή στο διαστημικό πρόγραμμα το 1978. Η πρώτη της διαστημική αποστολή ήταν στο Space Suttle Discovery το 1985. Έμαθε ρωσικά για να συνομιλεί με τους συναδέλφους της αστροναύτες και περνούσε κάθε μέρα ζώντας «το όνειρο κάθε επιστήμονα». Το 1996, πέρασε 188 ημέρες στο ρωσικό διαστημικό σταθμό Mir. Ως αποτέλεσμα, κατέκτησε το ρεκόρ για τον μεγαλύτερο χρόνο παραμονής γυναίκας στο διάστημα – ρεκόρ που διατηρήθηκε μέχρι το 2007. Σε όλη τη διάρκεια της λαμπρής καριέρας της στη NASA, πέρασε από πολλές σημαντικές θέσεις εξουσίας. Ο Πρόεδρος Κλίντον την αποκάλεσε «αποφασισμένη οραματίστρια» και της απένειμε το Διαστημικό Μετάλλιο Τιμής του Κογκρέσου. Η Σάνον αποσύρθηκε από τη NASA το 2012, όμως η ​​συνεισφορά της εξακολουθεί να είναι αισθητή, αφού το όνομά της αναφέρεται διαρκώς τόσο στις αίθουσες της NASA, όσο και στο… διάστημα!
https://en.wikipedia.org/wiki/Shannon_Lucid

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα