Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Υπερπλήρη τα κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων

Στα όριά του από πλευράς αριθμού θέσεων είναι αυτή τη στιγμή το σύστημα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλη την Ελλάδα καθώς η πληρότητα για τις σχεδόν 2500 θέσεις φιλοξενίας «αγγίζει» το 100%. Την επισήμανση αυτή έκανε, κατά την επίσκεψή του σε δομές στη Θεσσαλονίκη, ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Ηρακλής Μοσκώφ.

«Είμαστε οριακά στις πληρότητες αλλά μπορεί σε 2-3 μήνες και με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, να είμαστε σε μειωμένες ροές. Αυτή τη στιγμή το σύστημά μας δοκιμάζει τις αντοχές του και σε μεγάλο βαθμό ανταποκρίνεται. Βεβαίως υπάρχουν καθυστερήσεις και γι αυτό εμείς κάνουμε στεγάσεις απευθείας σε δομές αλλά υπάρχει και ένας μικρός αριθμός παιδιών που αυτή τη στιγμή περιμένει», τόνισε ο κ. Μοσκώφ, κατά την επίσκεψή του, σήμερα το μεσημέρι, στο Κέντρο Ενημέρωσης (Info Desk) της ΑΡΣΙΣ για τον Εντοπισμό και την Υποστήριξη Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι εύκολο να αυξομειώνεις τον αριθμό φιλοξενίας ασυνόδευτων, θέτοντας ως παράδειγμα ότι στον έναν χρόνο που είναι στην Γραμματεία, τους πρώτους 6 μήνες υπήρχε μόλις 50% πληρότητα, γεγονός που δημιουργεί τεχνικά ζητήματα βιωσιμότητας στις δομές. «Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 100%, υπάρχουν καθυστερήσεις που συγκρινόμενες και πάλι με αυτό που υπήρχε στο παρελθόν, είναι νύχτα με την μέρα», διαπίστωσε.

Στη διήμερη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μοσκώφ βρέθηκε στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ στην Περαία, σε Δομή Επείγουσας Φιλοξενίας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, στο Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ και σήμερα το μεσημέρι ξεναγήθηκε στο Info Desk της ΑΡΣΙΣ.

«Είναι 4 ουσιαστικά επισκέψεις που αποτελούν ψηφίδες στο παζλ του συστήματος παιδικής προστασίας που συντονίζει η Γραμματεία με συνεργατική εταιρική σχέση, με οργανώσεις όπως η ARSIS, η UNICEF, ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα της επιτροπείας ασυνόδευτων ανηλίκων, ανακοίνωσε ότι συμμετέχουν τρεις οργανώσεις, η ΑΡΣΙΣ, η Μετάδραση και το Solidarity Now, εκτιμώντας ότι τον ερχόμενο Γενάρη ή Φλεβάρη θα γίνουν οι πρώτες προσλήψεις των εντεταλμένων επιτροπείας και θα ξεκινήσει η υλοποίησή του.

«Νομίζουμε ότι θα βοηθήσει κι αυτό πάρα πολύ, είναι ένας καταλύτης αλλαγών ώστε να λύσουμε οποιαδήποτε κενό. Ένας εντεταλμένος θα είναι σαν γονιός σε ανηλίκους και ως μεσάζοντας στον εισαγγελέα ανηλίκων, ενώ θα υπάρχουν και συντονιστές επιτροπείας, οι οποίοι θα συντονίζουν τους εντεταλμένους», εξήγησε, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα αφορά περίπου 200 επιτρόπους.

Συνοπτικός απολογισμός δράσεων για το 2022

Ιδιαίτερη μνεία στην Επιτροπεία κάνει ο κ. Μοσκώφ και στον απολογισμό δράσεων της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων για το 2022.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2022 θεσμοθετήθηκε το Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων με τον ν. 4960/2022 με το οποίο θα εξασφαλιστεί η παροχή υπηρεσιών σε περίπου 2700 ασυνόδευτους ανηλίκους στην ελληνική επικράτεια. «Με τον ίδιο νόμο», συμπληρώνει,

«θεσμοθετήσαμε το πλαίσιο κανόνων λειτουργίας των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, με στόχο τη διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος των ασυνόδευτων ανηλίκων και την παροχή σε αυτούς ποιοτικών υπηρεσιών, ενώ προετοιμάζουμε τις υπουργικές αποφάσεις που θα ορίζουν τους πρότυπους κανόνες λειτουργίας».

Θεσμοθετήθηκε, επίσης, το Εθνικό Μητρώο Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, με πλήρη στοιχεία όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων, ώστε να λαμβάνονται οι βέλτιστες αποφάσεις για τα ίδια τα παιδιά, αλλά και να υπάρχει ανά πάσα στιγμή σαφής εικόνα του αριθμού των ανηλίκων που βρίσκονται στην χώρα. «Παράλληλα», επισήμανε ο κ. Μοσκώφ, «εισηγηθήκαμε πρόταση για τη νομιμοποίηση διαμονής νεαρών ενηλίκων -πρώην ασυνόδευτων ανηλίκων- με ενταξιακή πορεία, στο πλαίσιο τροποποίησης του Κώδικα Μετανάστευσης. Διασφαλίσαμε επίσης την ενιαία πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στις υπηρεσίες υγείας για όλους τους ανηλίκους, με την απόδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, ανεξάρτητα με το νομικό καθεστώς τους».

Στον απολογισμό του, ο κ. Μοσκώφ τονίζει και την ενίσχυση της εθνικής δυναμικότητας των θέσεων μακροχρόνιας φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους. Σήμερα υπάρχουν 2498 θέσεις φιλοξενίας σε ξενώνες και διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης, καθώς και 200 θέσεις σε δομές επείγουσας φιλοξενίας, σε αντίθεση με τα τέλη του 2019, όπου οι αντίστοιχες θέσεις ήταν μόλις 1376.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα