20.1 C
Chania
Παρασκευή, 14 Μαρτίου, 2025

Υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση – Στόχος ευρωπαϊκού προγράμματος με συμμετοχή του Πολυτεχνείου

Η υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση αποτελεί το στόχο του  EURECA-PRO, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστηµίου, που αποτελείται από 9 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύµατα χωρών της Ε.Ε. ανάµεσα τους και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Χθες στο ίδρυµα παρουσιάσθηκαν οι στόχοι του προγράµµατος ενώ παράλληλα εγκαινιάσθηκε µια πρωτότυπη εγκατάσταση µε θέµα το  EURECA-PRO  και τη συνεργασία των  Πανεπιστηµίων.

Στο ∆.Σ. των φοιτητών που συµµετέχουν στο  EURECA-PRO  είναι µια διδακτορική, µια µεταπτυχιακή και ένας προπτυχιακός φοιτητής του Π.Κ.

«Το  EURECA-PRO  έχεις στόχο  την υλοποίηση των δράσεων των  Ηνωµένων Εθνών για την υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση. Είναι µια  συµµαχία 9 πανεπιστηµίων σε χώρες όπως η Ισπανία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ρουµανία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Ελλάδα που δουλεύουν  µε κοινά προγράµµατα σπουδών και µε κοινές δράσεις πάνω στην υπεύθυνη κατανάλωση» ανέφερε η κ.  Σταυρούλα Παναγιωτίδου διδακτορική φοιτήτρια στο Π.Κ. Στο ίδιο µήκος κύµατος και η   µεταπτυχιακή φοιτήτρια Ιουλία Κοροπτσένκο εξήγησε πως βασικό στοιχείο του  EURECA-PRO, είναι να ανοίξει µια συζήτηση ανάµεσα στους φοιτητές για θέµατα υπεύθυνης κατανάλωσης και η προώθηση δράσεων  που θα στοχεύουν στη βιωσιµότητα  την κινητικότητα,  την ανταλλαγή απόψεων, ιδεών.

«Με ενδιαφέρει η επαφή µε άλλους λαούς, χώρες πάνω σε θέµατα που αφορούν τους µηχανικούς και ειδικά την αειφόρο ανάπτυξη, την υπεύθυνη και βιώσιµη κατανάλωση για αυτό και συµµετείχα» δήλωσε  ο προπτυχιακός φοιτητής Γιάννης Καραγιαννίδης, συµπληρώνοντας πως οι στόχοι του  EURECA-PRO απασχολούν όλο και περισσότερους φοιτητές.

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Την κατασκευή που εγκαινίασε ο πρύτανης κ. Ζερβάκης επιµελήθηκαν φοιτητές    µέλη του  TUC Tie Lab, υπό την επίβλεψη των καθηγητών Κ. Ουγγρίνη και Μ. Λιάπη. Συγκεκριµένα εργάστηκαν οι: Γεωργία Βελλή,  Μυρτώ Παγωµενάκη, Άννα-Παγώνα Παπίδη και Ιωάννα Φειδοπιάστη, (µαζί τους και οι Γιώργος Αρτσιδάκης,  Μαριος Ιωαννίδης) που µιλώντας στα “Χ.ν.” αναφέρθηκαν στο συµβολισµό. «Με τις ξύλινες κατασκευές  σχηµατίσαµε το  το σύµβολο του sdg 12 – της υπεύθυνης κατανάλωσης. Παράλληλα πάνω στις κατασκευές υπάρχουν στοιχεία για το κάθε πανεπιστήµιο, την απόσταση του από το Πολυτεχνείο Κρήτης, ενώ πληροφορίες για το καθένα από αυτά λαµβάνονται µε το διάβασµα του QR-Code που υπάρχει εκεί. Στην προσπάθεια συνέβαλλε και η τεχνική  υπηρεσία του Πολυτεχνείου Κρήτης»

Τέλος, ο  επιστηµονικός υπεύθυνος καθηγητής  κ. Β. ∆ιαµαντόπουλος τόνισε πως το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι ιδρυτικό µέλος του EURECA-PRO στο οποίο συµµετέχουν συνολικά 9 Πανεπιστήµια  και πως η “ Υπεύθυνη Παραγωγή και Κατανάλωση” είναι ένας στρατηγικός  στόχος των Ηνωµένων Εθνών που ξεκίνησε πάνω σε µια ιδέα του Γάλλου Προέδρου Εµ. Μακρόν.   


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα