Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Υπεύθυνοι περιπτέρων και μίνι μάρκετ 24ωρης λειτουργίας μιλάνε στα “Χ.ν.” για το κλείσιμο τα μεσάνυχτα

Επιπτώσεις όχι μόνο στον τζίρο αλλά και στον τρόπο λειτουργίας περιπτέρων και μίνι μάρκετ που ήταν ανοιχτά όλο το 24ωρο έχει το μέτρο της επιβολής κλεισίματός τους τις ώρες από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.

Eνα «μέτρο χωρίς νόημα», όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι αυτών των πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Χανιά, υπάρχουν μίνι μάρκετ που είναι δομημένα για 24ωρη λειτουργία και τα οποία κατά το πεντάωρο που επιβλήθηκε το κλείσιμο, διαθέτουν προσωπικό για να φυλάει τα εμπορεύματα!
Και αυτό διότι μέσα στα μικρά αυτά μαγαζιά, δεν χωράνε τα αντικείμενα που βρίσκονται στο εξωτερικό χώρο. Ετσι, οι υπάλληλοι που μέχρι πρότινος κρατούσαν ανοιχτά τη νύχτα τα μαγαζιά αυτά, τώρα μετατρέπονται σε… φύλακες.
Από την άλλη μεριά, σε περίπτερα που λειτουργούσαν μέρα νύχτα και τώρα κλείνουν τη νύχτα, στην ουσία χάνεται μία εργασιακή βάρδια, που σημαίνει, αν το μέτρο συνεχιστεί, εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους. Σημειωτέον ότι για το προσωπικό των περιπτέρων δεν έχει προβλεφτεί από τα αρμόδια υπουργεία το μέτρο της αναστολής της εργασίας.
«Δεν έχει κανένα νόημα αυτή η απόφαση για κλείσιμο τη νύχτα», λένε οι υπεύθυνοι περιπτέρων και μίνι μάρκετ που μίλησαν στα “Χ.ν.”. Τονίζουν, μάλιστα, ότι αυτό το μέτρο δεν είχε επιβληθεί ούτε στη μεγάλη πρώτη καραντίνα ενώ υπογραμμίζουν πως με αυτόν τον τρόπο στο στόχαστρο μπαίνουν αυτές οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, σημειώνουν πως αν αυτό το μέτρο το έλαβε η Πολιτεία για να αντιμετωπίσει την πώληση αλκοόλ θα μπορούσε απλά να απαγορευτεί η πώληση αλκοόλ κατά τις συγκεκριμένες ώρες.
Στα Χανιά, υπεύθυνη τεσσάρων περιπτέρων που λειτουργούν 24ωρο -τα δύο από τα οποία βίσκονται στην οδό Ελ. Βενιζέλου, μπροστά στο Στάδιο- είναι η κα Κατερίνα Νταντινάκη, η οποία μας λέει ότι υπάρχει «τεράστια πτώση τζίρου» και συνεχίζει:
«Θα μπορούσαν να πουν ότι απαγορεύεται το αλκοόλ, να το βγάλουμε από τα ψυγεία και όποιος πουλήσει να του βάλουν… 50.000 ευρώ πρόστιμο. Εκεί, θα συμφωνούσα».
«Είναι ένα μέτρο που δεν ξέρω ποιον ωφελεί και γιατί. Διότι αν ο άλλος θέλει να έρθει να πάρει κάτι, θα έρθει και πιο νωρίς. Και εφόσον το πρόβλημα είναι το αλκοόλ, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην έχουμε ανοιχτά τη νύχτα να πουλάμε τσιγάρα, σοκολάτες, γαριδάκια – δεν πουλάμε μόνο αλκοόλ στα περίπτερα, πουλάμε… χίλια άλλα πράγματα. Ο τζίρος μας δεν είναι μόνο από τις μπύρες.
Πριν τα μεσάνυχτα έρχεται ο άλλος και παίρνει 20 και 30 μπύρες και φεύγει. Ποια η διαφορά από το να τις πάρει στη 1;».
Η ίδια τονίζει ότι «το σοβαρότερο πρόβλημα αφορά στο προσωπικό και εκτός αυτού τα περισσότερα περίπτερα που ήμασταν 24ωρα δεν έχουμε υποδομή για να κλείνουμε. Σε εμάς δουλεύουν συνολικά 16 άνθρωποι, στη νυχτερινή βάρδια δουλεύουν 6 άνθρωποι, 4 οι σταθεροί και δύο που καλύπτουν ρεπό».
Η κα Νταντινάκη επισημαίνει το ενδεχόμενο απολύσεων των υπαλλήλων της νυχτερινής βάρδιας αν συνεχιστεί το μέτρο μετά τις 5 Οκτωβρίου, δεδομένου ότι δεν έχει προβλεφτεί μέχρι τώρα το μέτρο της αναστολή εργασίας και σημειώνει ότι «κατά μέσο όρο πέντε άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους για ένα λόγο που κανένας δεν έχει καταλάβει γιατί γίνεται αυτό».
Στην περιοχή του Κουμπέ είναι ένα από τα μίνι μάρκετ 24ωρης λειτουργίας.
Ο υπεύθυνος της επιχείρησης, Παναγιώτης Νικολαντωνάκης, μας λέει:
«Αυτά τα μέτρα είναι απαράδεκτα τελείως. Τα μαγαζιά δεν ενοχλούν καθόλου. Τα 24ωρα δεν μπορούν να κλείσουν. Πληρώνουμε άτομα και δουλεύουν το βράδυ για να τα φυλάνε. Δεν γίνεται να κλείσουμε από τη μια μέρα στην άλλη».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ειδικά το χειμώνα, κατά τις ώρες που είναι κλειστά, «το 90% του κόσμου που εξυπηρετούσαμε ήταν άνθρωποι που εργάζονται νύχτα: αστυνομικοί, προσωπικό του ΕΚΑΒ και του Νοσοκομείου κ.α.. Περισσότερο λειτούργημα κάναμε».
Ο κ. Νικολαντωνάκης επισημαίνει ότι τα 24ωρα μαγαζιά δεν είχαν κλείσει ούτε στη μεγάλη καραντίνα. Οσο για την κίνηση, αναφέρει ότι δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη πτώση καθώς «ο κόσμος έχει μάθει και θα πάρει αυτό που θέλει αντί για τη 1, πριν τις 12».
«Δεν έχει κανένα νόημα σαν μέτρο, ειδικά εδώ στα Χανιά που δεν έχουμε νέα κρούσματα. Μόνο μας ταλαιπωρεί», καταλήγει.
Εργαζόμενη σε άλλο 24ωρο μίνι μάρκετ στο κέντρο της πόλης, χαρακτηρίζει το μέτρο «καταστροφή» για αυτές τις μικρές επιχειρήσεις.
«Δεν έχουμε πόρτα, οπότε αναγκαστικά φυλάμε τη νύχτα το μαγαζί» σημειώνει καθώς το μαγαζί από την αρχή είχε διαμορφωθεί για 24ωρη λειτουργία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα