Στον αστερισμό του κορωνοϊού η Ελλάδα, όπως όλος ο πλανήτης άλλωστε. Πανταχού παρών και τους πάντας απειλών η αφεντιά του. Ο πόλεμος εναντίον του σε εξέλιξη. Δεδομένη η ήττα του, οι όσο γίνεται λιγότερες απώλειες το ζητούμενο… Αυτά εν είδει προλόγου. Και για να πάρει φόρα το μολύβι.
Γνωστό τοις πάσι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια τέτοια ή παρόμοια λογής “ασύμμετρη” απειλή. Συνυφασμένη με λοιμούς, λιμούς, σεισμούς, καταποντισμούς, κατακλυσμούς και βέβαια πολέμους η ιστορία της. Συνήθη φαινόμενα για έναν “εξωγήινο” παρατηρητή όλα τούτα, που και βέβαια θα συνεχίσουν να “εμφανίζονται”, μέχρι της συντελείας των αιώνων. Ο λοιμός που “έστειλε” στο στρατόπεδο των Αχαιών στην Τροία ο Απόλλωνας και ο λοιμός που “βρήκε” τους Αθηναίους τον πρώτο καιρό του Πελοποννησιακού πολέμου, δύο απ’ αυτά. Ούτε τα πρώτα, ούτε τα τελευταία…
“Έστειλε” ο Απόλλωνας, “βρήκε” τους Αθηναίους… Άλλη η προσέγγιση απ’ τον Oμηρο, που “διέσωσε” τον πρώτο λοιμό και άλλη απ’ τον Θουκυδίδη που “διέσωσε” τον δεύτερο. Ακυρώνει η μια την άλλη; «Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γινόμενα./ Το μέλλοντα γνωρίζουν οι θεοί,/ πλήρεις και μόνοι κάτοχοι πάντων των φώτων./ Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα/ αντιλαμβάνονται. Η ακοή/ αυτών κάποτε εν ώραις σοβαρών σπουδών/ ταράττεται. Η μυστική βοή/ τους έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων./ Και την προσέχουν ευλαβείς. Ενώ εις την οδόν έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί». Τα που μας λέει ο Κ.Π. Καβάφης στο ποίημά του “Σοφοί δε προσιόντων”. Και σαν ένα είδος απάντησης στην παραπάνω ερώτηση τα θυμήθηκα. Και… “O νοών κορωνοείτω”, για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο ενός βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο…
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, δεν το συζητώ. Oσο χρειαστεί μένουμε σπίτι. Και γιατί το οφείλουμε στον εαυτό μας (μια ζωή την έχουμε) και γιατί δε μας χρωστάνε τίποτε ο άλλοι για να την χάσουν. Προπάντων όσοι ανήκουμε στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες μένουμε σπίτι. Κάτι παραπάνω ξέρουν οι “σοφοί” κατά Καβάφη και το επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους. Μπόρα είναι και θα περάσει, μένουμε σπίτι, λοιπόν. Μακριά από μας οι “εξυπνάδες” και οι “παλικαρισμοί”, όπως, πρωτίστως, και ο πανικός. Υπευθυνότητας του καθενός μας το ανάγνωσμα.
Κορωνοϊκά… στα πεταχτά
Ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα είναι παρελθόν τον Μάιο, άντε το πολύ τον Ιούνιο θεωρείται βέβαιο από τους σοφούς του είδους. Και από τον 83χρονο διάσημο Κινέζο επιδημιολόγο Zhong Nanshan, που θεωρείται ήρωας στην πατρίδα του για την καθοριστική συμβολή του στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης τους SARS το 2003, η εκτίμηση. Υπακοή και υπομονή, λοιπόν, και καλή αντάμωση τότε και μόνο τότε, στις ανά την Ελλάδα παραλίες. Ούτε γι’ αστείο το «πάμε παραλία αφού έκλεισαν οι καφετέριες», τώρα. Οποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά…
Ξεκάθαρο το ανακοινωθέν της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κρήτης για τον κορωνοϊό. Πλήρης η υιοθέτηση των μέτρων «που λαμβάνει η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης». “Ισχυρή” η σύστασή της, «ιδιαίτερα προς τους ηλικιωμένους ανθρώπους και σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να παραμένουν στα σπίτια και να μην προσέρχονται στους ιερούς ναούς, ώστε να αποφύγουν το συγχρωτισμό με άλλους ανθρώπους». Ωστόσο οι ιερές ακολουθίες θα τελούνται κανονικά για εκείνους που θέλουν να συμμετέχουν.
Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης το πλεούμενο “Ελλάς”, εδώ και μερικές ημέρες. Απ’ τη μια μεριά ο Κορωνοϊός και από την άλλη η τουρκική προκλητικότητα στον Εβρο. «Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε/ μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε», επιμένει να μας λέει στο ποίημά του “Τρελοβάπορο” ο Οδυσσέας Ελύτης. Αισιοδοξίας -την έχουμε ανάγκη- ανάγνωσμα.
Εκόντες άκοντες σε αχαρτογράφητα νερά ο πλανήτης Γη, κι όχι μόνο η Ελλάδα, με το που… έσκασε μύτη ο καταραμένος ιός. Πολλά και σε διάφορα επίπεδα τα που έχουν ήδη αλλάξει. Οτι ο κόσμος δεν θα είναι ο ίδιος, όταν με το καλό μπούμε σε ήρεμα νερά, το μόνο σίγουρο!